Sursa News Medical
Diabetul este o tulburare metabolica, care se caracterizeaza prin incapacitatea organismului de a produce sau de a folosi insulina in mod corespunzator. In consecinta, nivelul de glucoza/zahar din sange creste, ceea ce duce la probleme grave de sanatate, inclusiv pierderea vederii, insuficienta renala, atac de cord si accident vascular cerebral.
Potrivit Organizatiei Mondiale a sanatatii, aproximativ 422 de milioane de persoane sunt afectate de diabet la nivel mondial si se preconizeaza a fi a saptea cauza principala de deces pana in 2030. Cu toate acestea, debutul sau consecintele diabetului pot fi prevenite sau cel putin intarziate prin controlul greutatii corporale si a zaharului din sange, asigurarea unei activitati fizice regulate, a unei diete sanatoase fara consum excesiv de carbohidrati, renuntarea la fumat.
Odata boala instalata, complicatiile pot fi prevenite sau atenuate prin tratament medical, in plus fata de masurile mentionate de mai sus.
O crestere mare sau brusca, sau scaderea acuta sau abrupta a nivelului de insulina este adesea declansatorul unei situatii de urgenta, la un pacient cu diabet zaharat, iar acest lucru ii poate pune viata in pericol daca nu se intervine imediat. Un nivel prea ridicat al insulinei determina o scadere semnificativa a nivelului de glucoza din sange, o afectiune numita hipoglicemie, care poate duce rapid la socul insulinic. In schimb, un nivel extrem de scazut al insulinei determina o crestere accentuata a nivelului de zahar din sange, o afectiune numita hiperglicemie, care poate duce, in cele din urma, la coma diabetica.
Pentru a controla eficient situatiile care apar din urgentele diabetice, este important sa intelegeti semnele si simptomele asociate cu niveluri prea mari sau prea scazute ale glicemiei.
Consecintele generale ale hipoglicemiei includ:
Consecintele generale ale hiperglicemiei includ:
Aceasta este una dintre cele mai grave complicatii acute, in care celulele organismului nu primesc glucoza de care au nevoie pentru a se hrani, corpul incepe sa arda grasimile pe care le-a depus in timp, ca rezerve de energie. Acest proces de ardere produce cetone, niste substante chimice care fac sangele mai acid, numite cetoacidoze.
Consecintele generale ale cetoacidozelor diabetice includ:
Intr-o astfel de situatie se impune asistenta medicala de urgenta pentru a preveni decesul.
In toate aceste conditii, ingrijirea imediata depinde in primul rand daca pacientul este constient si de parametrii vitali, cum ar fi temperatura corpului, ritmul cardiac si de respiratie si tensiunea arteriala.
In functie de gravitatea situatiei, masurile care trebuie luate in considerare includ:
Acest articol este realizat cu sprijinul:
Sursa News Medical