Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Incepem acest articol prin a defini Diabetul Zaharat: este o boala caracterizata prin cresterea valorilor zaharului din sange (glicemiei) peste nivelul maxim admis. Aceasta crestere este insotita de o scadere a nivelului de insulina sau chiar de o lipsa totala de producere a insulinei in corp. Insulina este un hormon secretat de pancreas, hormon care ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange. Cand mancam dulce creste glicemia, atunci pancreasul secreta insulina si aceasta scade glicemia facand-o sa revina la normal.
Diabetul zaharat este de doua tipuri; diabetul zaharat de tip 1 este o boala autoimuna (organismul nostru produce anticorpi care se intorc impotriva propriilor celule, atacand astfel pancreasul) care se caracterizeaza prin lipsa totala de insulina, corpul nu o mai produce. Anticorpii sunt acele celule din corpul nostru care ne apara de bacterii, de virusuri, de agresiuni venite din exterior. Cu alte cuvinte ei, sunt soldatii cu care corpul nostru duce lupte impotriva bolilor. Cateodata, din cauze necunoscute inca, anticorpii nostrii nu mai recunosc propriul corp si pleaca la atac impotriva acestuia, producand boli autoimune.
In cazul de fata anticorpii au plecat la atac impotriva pancreasului, i-au distrus celulele secretoare de insulina, astfel a aparut lipsa insulinei in corp, cresterea glicemiei ca si consecinta si diabetul zaharat tip 1 ca si boala. Acest tip de diabet se instaleaza brusc, in cateva saptamani, cu valori de glicemie foarte mari (peste 500 mg/dl), adesea apare si coma de la debutul bolii din cauza lipsei de insulina. Tratamentul bolii se va face cu administare de insulina din exterior, deoarece ea lipseste din corp si trebuie inlocuita prin injectii. Nu se transmite genetic, nu au fost identificati factori care sa ne arate ca poate fi transmisibila. Din pacate nu putem sti daca suntem la risc sa dezvoltam diabet zaharat de tip 1. Putem sa fim mai precauti daca am avut in familie pe cineva si sa urmarim semnele si simptomele cu atentie.
Mai exista si diabetul zaharat de tip 2, al omului adult si al varstinicului, ce se caracterizeaza printr-un debut lent, uneori poate dura chiar si ani pana la instalara bolii. In acest caz avem un declin lent al functiei pancreatice si cresterea lenta a glicemiei. Mecanismul principal incriminat in aparitia diabetului zaharat de tip 2 este insulinorezistenta. Pancreasul pacientului produce suficenta insulina, el functioneaza corect, insa daca pacientul este obez insulina nu mai ajunge in celule si nu mai poate actiona deoarece ramane blocata in tesutul de grasime. Astfel glicemia creste pentru ca insulina nu a putut sa isi faca treaba (mecanism de insulinorezistenta). Acest tip de diabet zaharat are anumiti factori de risc clari, care duc la aparitia acestei boli, factori de risc pe care putem sa ii controlam.
Un factor de risc foarte important in aparitia diabetului zaharat de tip 2 este determinismul genetic. Persoanele din rasa neagra, indienii, arabii, au un risc mai mare de a dezvolta aceasta boala, prevalenta diabetului zaharat tip 2 este cea mai mare din intreaga lume la aceste populatii. O alta modalitate de transmisie genetica este cea familiala, astfel daca in familia dumneavostra aveti o ruda apropiata cu diabet zaharat (mama, tata, frati, surori, bunici materni/paterni, unchi, matusi) sunteti predispusi sa dezvoltati aceasta boala si dumneavostra in decursul vietii. Se recomanda testarea glicemiei cel putin o data pe an daca nu aveti simptome sau ori de cate ori aveti semne de intrebare sau simptome de diabet zaharat daca va regasiti in una dintre cele doua categorii amintite mai sus.
Mai sunt expuse riscului de a face diabet zaharat tip 2 femeile care au avut valori crescute ale glicemiei la testul TTGO (test de toleranta la glucoza) efectuat in sarcina, sau au avut chiar diabet gestational diagnosticat prin acest test. Un astfel de test este obligatoriu pentru toate gravidele intre saptamana 24-28 de sarcina pentru a depista prezenta diabetului gestational. Femeile care au avut valori modificate ale glicemiei sau au fost diagnosticate cu diabet de sarcina, sunt predispuse sa faca diabet zaharat tip 2 in decursul vietii lor. Aceste perosane trebuie sa efectueze controale cel putin o data pe an, in care sa se masoare valoarea glicemiei si a hemoglobinei glicozilate (HbA1c).
O alta categorie de persoane expuse riscului de a face diabet zaharat tip 2, sunt femeile care au nascut un copil a carui greutate la nastere a fost peste 4000g; deci un fat macrosom. In decursul vietii adulte a femeii, la varsta de peste 50 ani, aceasta are un risc de 90-95% de a dezvolta diabet zahart tip 2 mai ales daca este si supraponderala sau obeza. Macrosomia predispune mama la diabet si predispune copilul nascut peste 4 kilograme la obezitate in viata lui de adult si implicit la diabet zaharat tip 2 prin cumulul factorului genetic (mama avand diabet) cu obezitatea proprie.
In cele ce urmeaza vom vorbi despre implicatiile obezitatii si modul prin care aceasta boala ne pune in categoria de risc de a face diabet zaharat de tip 2. Mecanismul prin care apre diabetul la pacientii obezi este insulinorezistenta pe care am descris-o mai sus. Persoanele obeze vor incepe sa aiba glicemia crescuta si incet – incet se va instala diabetul zaharat tip 2. Daca persoana slabeste, atunci si aceasta problema se poate rezolva, mecanismul de insulinorezistenta fiind unul reversibil. Uneori la pacientii nou diagnosticati cu diabet zaharat, care sunt si obezi, tratamentul consta doar in dieta, fara a fi nevoie de medicamente daca bolnavul slabeste.
Exista si boli care pot ”prevesti” aparitia unui diabet zaharat tip 2, una dintre aceste boli este dislipidemia (nivel crescut al grasimilor din sange – colesterol, trigliceride). Mecanismul este unul simplu: sangele se ingroasa din cauza prezentei de grasime in cantitati mari. In acest fel, creste vascozitatea sangelui, fapt care face ca insulina sa nu mai ajunga acolo unde trebuie, sa nu isi mai poata face treaba, drept urmare creste nivelul de glucoza din sange. Controlul valorilor grasimilor din sange (prin dieta si medicamente specifice cum ar fi statinele si fobratii), ajuta la restabilirea valorilor normale pentru glicemie. Un control amanuntit, impreuna cu analize de sange (glicemie si Hba1c) sunt obligatorii, cel putin o data pe an la acesti pacienti.
Mai exista o alta boala care s-a asociat cu aparitia diabetului zaharat tip 2: hipertensiune arteriala HTA. Insa mecanismul nu este foarte clar deocamdata, se pare ca este printr-un cumul de factori care predispun si la apritia valorilor crescute ale glicemiei. Pacientii care se stiu hipertensivi, trebuie sa urmareasca in timp si valoarea glucozei din sange, cel putin o data pe an.
In ultima vreme se vorbeste din ce in ce mai mult despre cel mai important factor de risc in aparitia diabetului zaharat tip 2, si anume sindromul metabolic care este un cumul al tuturor afectiunilor descrise mai sus (dislipidemie, obezitate, hipertensiune arteriala). Cand toate aceste afectini se asociaza, se creaza si o asociere intre modul in care ele se produc si afecteaza glicemia, crescand astfel riscul de aparitie al diabetului zaharat tip 2. Recomandarea este de control al glicemiei si a hemoglobinei glicozilate de cel putin doua ori pe an la pacientii care au si sindrom metabolic.
Desi foarte multa lume crede ca diabetul zaharat apare de la consumul in exces de dulciuri sau de la o alimentatie nesanatoasa, am demonstrat in cele ce am scris mai sus ca exista factori de risc implicati in aparitia acestei boli. Sigur ca daca vom manca multe produse cu continut ridicat de zahar, ne vom ingrasa si vom dezvolta obezitate, care este un factor de ris clar implicat in aparitia diabetului zaharat tip 2. Recomandarile, chiar si cele de la televizor in care ni se spune ca pentru o viata sanatoasa trebuie sa reducem consumul de sare, zahar si grasimi sunt extrem de adevarate si de actuale. Ele ne pot ajuta sa temporizam sau chiar sa evitam aparitia unor complicatii nedorite pe termen lung, printre care si diabetul zaharat tip 2.
Extrem de des ne intalnim cu persoane care ne spun ca au facut diabet zaharat tip 2 pe baza de ”stress”, ei considerand acesta principalul vinovat al aparitiei bolii. Ei bine, cu totii suntem stresati, insa nu toti facem diabet zaharat. De ce oare? Ce este diferint intre cei care dezvolta aceasta boala si cei care nu o fac? Persoanele care fac diabet zaharat din cauza unor probleme psiho-emotionale sunt cele care nu pot gestiona „stresul” si recurg la mancare. Se stie ca multe prosoane se ingrasa in perioadele dificile, tocmai pentru ca apeleaza la mancare ca sa se simta mai bine. Creste numarul de calorii, creste numarul de kilograme, creste astfel si riscul de aparitie al diabetului zharat tip 2.
Ceea mai buna abordare pentru perioadele stresante este un consilier/psiholog care ne poate ajuta sa depasim momentele grele si nicidecum o ciocolata. Exista si un caz particular, care este insa foarte rar, care poate duce la declansarea diabetului zaharat in urma unei eveniment traumatic, a unui soc extrem de puternic. Dar aceste cazuri, repet , sunt foarte rare si de regula pot fi reversibile.
Factorii de risc implicati in declansarea diabetului zaharat tip 2, cei pe care i-am expus mai sus, sunt cu totii controlabili (exceptie facand rasa si mostenirea genetica), astfel sta doar in puterea noastra sa evitam aparitia diabetului zaharat tip 2 printr-o alimentatie sanatoasa, printr-un program regulat de exercitiu fizic adaptat posibilitatilor fiecaruia dintre noi si printr-un echilibru psiho-emotional adecvat.
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice