Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medicii sustin ca persoanele care au diabet zaharat tip 2 fac destul de des infectii cutanate (ale pielii), iar cei care au diabet zaharat tip 1 au de regula leziuni de origine autoimuna (depigmentari ale pielii – Vitiligo, Lupus).
Indiferent de situatie este absolut obligatoriu sa acorzi atentie ingrijirii leziunilor pielii, fiindca aceasta este predispusa la suprainfectii, iar tratamentul este destul de greu de gestionat si cu o evolutie imprevizibila.
Acestea apar in spatele degetelor, mainilor, degetelor de la picioare si chiar pe antebrat. Concret, aceste leziuni arata ca niste vezicule de arsura, putand sa fie chiar pline de lichid, si de cele mai multe ori apar la persoanele care au deja neuropatie diabetica. Adeseori acestea sunt mari ca si dimensiune, insa nu dor. Vestea buna este ca trec in 2-4 zile si nu lasa urma pe piele. In cazul celor care conțin lichid este extreme de important sa evaluam dacă lichidul este clar sau tulbure sau daca si-a modificat culoarea si consistenta de cand au aparut. De ce? Pentru ca acel lichid se poate suprainfecta si duce la probleme mult mai grave in timp. Medicii sustin ca singurul tratament in astfel de cazuri este scaderea nivelului de zahar din sange.
Medicii sustin ca singura si cea mai importanta parte din prevenirea acestor probleme cutanate este mentinerea glicemiei in limite normale, lucru care se obtine prin administrarea cu sfintenie a medicatiei prescrise de diabetologi. La fel de important este si dieta, regimul alimentar pe care ti l-a recomandat medicul nutritionist. Nu in ultimul rand, igiena personala trebuie sa fie facuta corect si zilnic. In acest scop toți pacientii primesc indicatia de a-si inspecta picioarele zilnic in momentul toaletei locale efuctuata eficient cu apa si sapun.
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice