Alimente care scad colesterolul si previn bolile de inima

Anca Rusen | Rubrica: Alimentatie sanatoasa | 8 ianuarie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Colesterolul ridicat este o reala problema de sanatate deoarece poate sa duca la boli de inima sau la diabet zaharat. Anumite alimente te pot ajuta sa scazi colesterolul, pe cand altele il cresc. De exemplu, spun medicii mancarurile prajite, dulciurile si carnea grasa pot creste nivelul colesterolului.

De asemenea, adoptarea dietei mediteraneene care este bogata in acizi grasi mononesaturati, proveniti din uleiul de masline extravirgin si mai multe tipuri de nuci, scade riscul de probleme cardiovasculare majore, precum atacuri vasculare cerebrale si infarct, cu circa 30%, spun specialistii. Totodata, pentru o sanatatea optima ar trebui evitate grasimile saturate si inlocuite cu alimente bogate in acizi grasi mononesaturati si polinesaturati.

Iata ce alimente te ajuta sa scazi colesterolul si sa eviti problemele de sanatate grave

  • Acesta poate sa scada colesterolul rau – LDL.
  • Fiind bogat in acizi Omega 3 consumul de peste te poate ajuta sa imbunatatesti nivelul trigliceridelor.
  • Nuci, migdale, fistic. Acestea scad nivelul de colesterol total dar si trigliceridele. Explicatia consta in faptul ca acestea contin grasimi nesaturate, acizi grasi Omega 3, fibre, vitamina E si sunt foarte bune daca vrei sa scazi nivelul de colesterol.
  • Ceaiul verde. Sunt anumite studii care arata ca un consum regulat de ceai verde – 4 cesti pe zi – poate sa scada riscul de atac de cord sau de accident vascular cerebral cu pana la 20%. Explicatia ar fi aceea ca acesta este bogat in catechine – adica in flavonoide care pot impiedica productia de colesterol dar si absorbtia acestuia.
  • Se pare ca si consumul de fasole poate sa scada colesterolul LDL.
  • Ciocolata neagra. Aceasta fiind bogata in compusi cu efecte benefice si care au efect antioxidant pot contribuie la reducerea colesterolului LDL dar si la cresterea colesterolului bun – HDL.
  • Uleiul de sofranel. Cercetatorii arata ca un consum regulat de ulei de sofranel este asociat cu scaderea colesterolului total si a colesterolului LDL comparativ cu consumul regulat de ulei de masline.
  • Acest fruct are un nivel al colesterolului inexistent, iar consumat periodic reduce riscul de boli cardiace, atacuri cerebrale sau diabet. De asemenea, avocado ajuta la reglarea tensiunii arteriale si contine extrem de multe grasimi mononesaturate si acid oleic, care ajuta la scaderea colesterolului.
  • Acestea sunt benefice impotriva infarctului. Mai mult, cantitatea mare de fibre pe care o contin face ca merele sa lupte cu nivelul de colesterol, cu ingrosarea arterelor si sa previna infarctul.

Etichete: / / / / / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Diabetul de tip 3

Sindromul metabolic explicat

Tratarea neuropatiei diabetice si a circulatiei deficitare

Colesterolul „bun” poate combate ateroscleroza in diabet

Controale medicale periodice

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere