Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.
Diabetul zaharat daca nu este controlat poate sa aiba consecinte grave asupra organismului, ducand la instalarea unor complicatii serioase. In cazul pacientului cu diabet zaharat este esentiala respectarea unui regim de viata echilibrat, un anumit regim in care nu sunt permise excesele alimentare. Practic, alimentatia pacientului cu diabet este alimentatia unui om sanatos.
Atentie! Un consum necontrolat, gresit al unor alimente duce la cresterea nivelului de zahar din sange si insulina si poate favoriza inflamatia, ceea ce poate creste riscul bolilor.
Ce alimente trebuiesc evitate
Faina, painea alba, orezul si pastele sunt alimente prelucrate cu continut ridicat de carbohidrati. Mai mult, sunt studii care au demonstrat ca un consum de paine, pastai si alte alimente rafinate creste semnificativ nivelul zaharului din sange la persoanele cu diabet zaharat de tip 1 si de tip 2.
Zaharul si produsele care contin zaharat, biscuiti, ciocolata, prajituri de la cofetarie, bomboane, halva, inghetata, mierea.
Sucurile din comert,
Produsele de patiserie, covrigi, placinta, strudel, saratele, napolitane,
Fructe uscate,
Bauturi alcoolice, acestea pot fi consumat insa ocazional si in canitati mici.
Trebuiesc evitate alimentele care contin multe proteine animale. Consumul zilnic de grasimi trebuie sa fie limitat la aproximativ 200 de miligrame.
Ceaiul si cafeaua pot sa fie consumate, dar fara zahar sau alte ingrediente precum este laptele, aromele.
Nu se vor consuma alimente care contin grasimi saturat si trans. Alimentele bogate in grasimi saturate sunt: carnea grasa, carnatii, produsele lactate care nu sunt degresate. Alimentele care contin grasimi trans sunt: cartofii, alimente preparate prin prajire, chips-uri, popcorn, torturi glazurate.
Alimentele sarate trebuiesc excluse sau consumate in cantitati minime. Sare duce la cresterea valorilor tensiunii arteriale, iar pacientul cu diabet zaharat se va afla la risc de a face atac de cord, accident vascular cerebral sau boli de rinichi.
Atentie la dulciurile pentru diabetici!
Ele sunt benefice daca sunt consumate in cantitati mici. Daca acestea sunt special destinate pacientilor cu diabet zaharat nu inseamna ca pot fi consumate fara limita. Acestea nu contin zahar, dar au fructoza care nu determina cresterea brusca a glicemiei, dar care au posibile efecte asupra profilului glicemic.