Sursa News Medical
Daca aveti diabet, prezentati un risc mai mare de a dezvolta mai multe probleme de sanatate asociate, inclusiv amputatia piciorului sau a ambelor picioare, sau a unui deget de la picior sau mana.
Dar exista posibilitatea sa evitati aceasta operatie si sa va mentineti membrele inferioare sanatoase. Daca totusi medicul va recomanda amputatia, va puteti proteja in continuare sanatatea si preveni alte probleme in viitor.
Diabetul este cauza unei afectiuni numita boala a arterei periferice (BAP). Arterele care transporta sange la laba piciorului si gambe se ingusteaza si pot aparea ulcere (rani deschise) si infectii, care se vor vindeca mai greu.
Nivelul ridicat de zahar din sange cauzat de diabet poate deteriora terminatiile nervoase si vasele de sange din corp, inclusiv cele de la picioare. Daca terminatiile nervoase sunt afectate, este posibil sa nu simtiti durere, sau alte simptome ale ulcerelor sau infectiilor. Acest lucru creste riscul de infectie grava sau gangrena, care inseamna moartea tesutului. In unele cazuri severe, singurul mod in care medicii pot trata infectia sau gangrena este amputatia sau eliminarea zonei afectate.
Daca aveti diabet, este foarte important sa va ingrijiti picioarele cu mare atentie ca sa reduceti riscul de amputatie.
Verificati-va picioarele in fiecare zi. Observati modificari precum:
Daca picioarele sunt mai reci sau mai calde decat de obicei, acest lucru poate fi, de asemenea, un semn ca exista o problema. Treceti o pana sau un obiect delicat de-a lungul piciorului pentru a va asigura ca nu ati pierdut senzatia.
Daca nu va puteti verifica picioarele, observati leziuni sau ceva anormal, apelati la un consult medical.
Fumatul dauneaza vaselor mici de sange si afecteaza circulatia sanguina a picioarelor. De asemenea, ingreuneaza vindecarea picioarelor si creste riscul de amputatie.
Ranirea degetelor de la picioare sau ale piciorului poate conduce la probleme grave. Asigurarile medicale ar trebui sa acoperire costurile pentru incaltamintea utilizata in cazul piciorului diabetic, pentru a evita eventuale probleme.
Daca aveti afectiuni ale terminatiilor nervoase, este necesar sa consultati un medic ortoped sau un endocrinolog cat mai des, in fiecare luna sau o data la doua luni. El va poate ajuta sa va mentineti glicemia sub control cu tratament medical, dieta si exercitii fizice. Medicul se va uita, de asemenea, la picioarele dvs. pentru a se asigura ca nu exista nicio afectiune specifica. Cu cat depistati mai repede ulceratii ale picioarelor sau alte probleme, cu atat mai bine.
Medicul dumneavoastra va incerca, mai intai, sa trateze infectiile sau ranile. Nu va recomanda amputatia decat daca tesutul talpii piciorului sau al gambei va muri sau a murit deja.
Daca aveti nevoie de operatie, chirurgul va va indeparta tesutul deteriorat de pe laba piciorului sau gamba si va incerca sa salveze cat mai mult tesut sanatos.
Veti fi internat in spital pana la 2 saptamani dupa operatie. Este important pentru echipa medicala sa va mentina glicemia sub control si sa previna eventuale semne de infectie.
Vindecarea ranii poate dura 2 luni. Veti fi supravegheat si veti colabora cu mai multe persoane care va vor ajuta sa va adaptati la un nou stil de viata. De exemplu, medicul dumneavoastra endocrinolog va poate explica cum sa va gestionati glicemia. Un kinetoterapeut va poate ajuta sa va intariti musculatura si sa invatati sa va miscati. Un terapeut va va ajuta sa va oragnizati viata de zi cu zi acasa si la serviciu.
S-ar putea sa fie nevoie sa consultati un psiholog sau un asistent social, cu care sa discutati despre sentimentele si starile emotionale asociate acestei interventii chirurgicale.
Este important sa respectati planul de tratament pentru diabet pe care medicul dumneavoastra vi-l recomanda, sa urmariti nivelul glicemiei cu atentie si sa aveti o dieta sanatoasa.
Acest articol este realizat cu sprijinul:
Sursa News Medical