Antidiabetice injectabile

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Antidiabeticele injectabile sunt substante destinate tratarii diabetului zaharat tip 2 care ajuta la scaderea valorii glicemiei din sange. Aceasta clasa de medicamente nu este insulina, chiar daca modalitatea de administrare este tot injectabila. Pentru a citi despre tipurile de insulina existente pe piata, cititi articolul Tipuri de insulina.

Aceasta clasa de medicatie este una noua, care a aparut din nevoia de a largi baza de tratament a pacientilor cu diabet zaharat tip 2. Este indicata doar pacientilor cu diabet zaharat tip 2, nu si pentru pacientii cu diabet zaharat tip 1. Pentru acesti pacienti nu sunt studii si nici indicatii de tratament. Mai exact, aceste medicamente sunt destinate pacientilor cu diabet zaharat tip 2, obezi si supraponderali.

Efectul incretinic

Toate antidiabeticele injectabile au ca si principiu de actiune efectul incretinic, ele facand parte din clasa agonistilor de GLP-1. Ce inseamna efectul incretinic? Incretinele sunt niste substante secretate de stomac, mai exact de peretele intestinal, substante ce se formeaza atunci cand mancam. Printre ele regasim GIP si GLP-1, acestea fiind cele mai importante. Cand mancam, creste secretia de GLP-1 ca urmare a cresterii glicemiei din sange. Aceasta clasa de medicamente actioneaza la nivelul stomacului, inhiband secretia de GLP-1, astfel ajutand sa nu mai creasca glicemia dupa ce am mancat.

Exista si pacienti cu diabet zaharat tip 2 care nu au indicatie pentru acest tratament: pacientii care au suferit o operatie la nivelul stomacului (de micsorare a stomacului), deoarece acestia nu mai au perete intestinal care sa secrete aceste incretine, deci medicamentul nu mai are pe ce sa actioneze. O alta categorie de pacienti cu diabet zaharat tip 2 la care aceste medicamente nu sunt indicate sunt pacientii cu afectiuni ale vezicii biliare (cei care au probleme cu fierea: pietre, mal, defecte congenitale ale colecistului).

Efectele antidiabeticelor injectabile

Efectele acestor medicamente sunt: scaderea glicemie, scaderea apetitului, diminuarea cantitatilor de mancare pe care pacientul le consuma prin instalarea mai rapida a senzatiei de satietate (pacientul simte ca s-a saturat mai repede decat de obicei). Astfel, are loc scaderea in greutate datorata cantitatilor mai mici de mancare.

Efectele secundare sunt evident legate de mecanismul de actiune al acestor medicamente. Ele actioneaza la nivel de stomac, tot acolo vor da si cele mai multe efecte/reactii adverse. Ceea mai comuna reactie adversa, cel mai des intalnita este greata, in cazurile mai grave asociata cu varsaturile. De regula apare dupa ce pacientul a mancat si daca pacientul a mancat prea mult sau ce nu trebuie. Aceasta reactie adversa este tranzitorie, dupa ce organismul se obisnuieste cu medicamentul, dar de regula, dispare si greata. In cazuri extrem de rare, tratamentul trebuie intrerupt din cauza acestei reactii adverse, fiind foarte puternica si pacientul neputand sa o tolereze. Alte efecte adverse mai pot fi: senzatia de balonare, diaree/constipatie, reactii adverse la nivelul pielii, la locul injectarii.

Administrarea antidiabeticelor injectabile

Din clasa antidiabeticelor injectabile, gasim pe piata romaneasca doua tipuri de preparate: unul cu administrare zilnica (se injecteaza de doua ori pe zi), iar celalalt cu administrare saptamanala (se injecteaza o data pe saptamana).

Preparatul cu administare zilnica se numeste exenatida si se gaseste in formula de 5 micrograme si de 10 micrograme. Acest preparat are administare zilinica, dimineata si seara, iar tratamentul se incepe cu doza de 5 micrograme care este crescuta apoi la 10 micrograme dupa o luna de tratament.

Preparatele cu administare saptamanala sunt exenatida si dulaglutida. Acestea se administreaza o data pe saptamana, de preferat in aceeasi zi a saptamanii ( de exemplu joia sa fie ziua de injectie) si au actiune prelungita timp de o saptamana. Ca si reactie adversa relatata de pacienti, avem in cazul primului preparat, aparitia de nodului la nivelul pielii, la locul de injectare. Aceasta nu este o reactie adversa, ci modul de actiune al medicmanetului care este facut o data pe saptamana si care se depoziteaza sub piele (sub forma acelui nodul). Din acel depozit se elibereaza treptat pe parcursul celor 7 zile de actiune. Celelalte preparate medicamentoase nu au acest mecanism de acumulare sub piele, prin urmare nu formeaza acei nodului.

In incheiere, este de specificat inca o data ca trebuie sa retinem in mod clar ca antidiabeticele orale din clasa inhibitorilor GLP-1 nu sunt insuline si ca au un mecanism diferit de actiune. Pentru a revedea mecanisumul de actiune al insulinei, cititi articolul Totul despre insulina.

Etichete: / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere