Antidiabetice orale, necesare in diabetul zaharat tip 2

Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Antidiabeticele orale pentru diabet zaharat tip 2 sunt compusi de sinteza care se administreza si care sunt benefice, numai la recomandarea medicului diabetolog, in formele usoare sau moderate de diabet. Medicul le poate recomanda in clipa in care dieta se dovedeste ca nu este suficienta pentru controlul glicemiilor, iar insulina nu este in acest moment necesara.

Cele mai multe clase de antidiabetice sunt necesare pacientilor diagnosticati cu diabet zaharat tip 2 care nu isi pot controla nivelul glicemiei numai prin dieta si sport.

Iata care sunt principalele clase de antidiabetice orale

  • Biguanide
  • Sulfonilureicele
  • Tiazolindionele
  • Glinidele
  • Inhibitori de DPP-4
  • Agonisti de GLP-1
  • Inhibitorii de SGLT-2
  • Inhibitori de alfa-glucozidala

Tratamentul diabetului zaharat tip 2 poate cuprinde un tratament nefarmacologic si unul medicamentos. Tratamentul nefarmacologic se refera la modificarea imediata dupa diagnosticare a stilului de viata, adica respectarea unui regim alimentar si efectuarea de exercitii fizice.

Medicatia orala va fi aleasa in functie de valoarea glicemiei a jeun, a HbA1c, de durata diabetului, medicatia pe care pacientul a luat-o inainte etc. De cele mai multe ori, in cazul diabetului zaharat medicul va prescrie medicatie orala alaturi de regim alimentar, scopul fiind acela al mentinerii echilibrului glicemic. Sunt insa si cazuri in care specialistul considera necesara trecerea la insulina.

Etichete: / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria

Medic specialist endocrinologie, doctor in stiinte medicale, RMN Diagnostica Brasov

Pe acelasi subiect:


Arteriopatia diabetica necesita tratament toata viata

Tinte terapeutice in tratarea obezitatii

Ochiul diabetic

Importanta controlului tensiunii arteriale

Obezitatea, cauza a cel putin 12 forme de cancer

Asociatia Acces la Sanatate © 2025

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere