Aplicatii mobile pentru monitorizarea diabetului

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Deoarece traim in epoca tehnologiei, a trebuit sa ne adaptam si tratamentul diabetului zaharat la aceasta perioada digitalizata pe care o traversam. Monitorizarea diabetului zaharat, in special a celui de tip 1, prin intermediul dispozitivelor moderne a devenit o obisnuinta si in tara noastra.

Pe piata din Romania se gasesc mai multe aplicatii mobile pentru monitorizarea diabetului sau care pot transmite catre telefonul mobil date importante atat pentru pacient cat si pentru un membru al familiei sau pentru medicul pacientului.

Senzorii de glicemie

Senzorii de glicemie sunt cel mai adesea folositi in combinatie cu telefonul mobil. Avem situatii in care telefonul mobil actioneaza ca un cititor de senzori, pacientul nemaiavand nevoie sa cumpere si dispozitivul de citire a datelor ci doar senzorul si transmitatorul acestuia. Si mai avem o situatie in care datele inregistrate de catre senzor se pot trimite simultan catre un telefon mobil sau mai multe ( al pacientului, al parintelui pacientului, al sotului/sotiei pacientului si chiar catre telefonul mobil al medicului curant al pacientului).

Pentru a vedea ce sunt si cum functioneaza senzorii de glicemie va rugam sa accesati articolul: Senzori de monitorizare continua a glicemiei.

De ce avem nevoie ca senzorul sa trimita valorile glicemiei catre telefonul mobil?

Este simplu, sa luam exemplul unui copil aflat la gradinita. Acest copil poarta sensor de monitorizare continua a glicemei, iar senzorul lui transmite simultan, in timp real, glicemiile copilului catre parintii acestuia pe telefonul mobil. Parintii se pot uita pe telefon si sa observe daca copilul se afla in pericol de a-i creste sau de a-i scadea glicemia. Cunoscand aceste lucruri, parintele poate suna educatoarea si o poate ruga pe aceasta fie sa ii administreaza o doza de insulina, daca glicemia este mare si trebuie sa scada, fie sa ii dea o gustare daca glicemia este mica si trebuie sa ii creasca. Se evita astfel cresterea excesiva a glicemiei si hipoglicemia cu toate complicatiile ei.

Setarea valorilor glicemice

Senzorul de glicemie poate fi setat ca la o anumita valoare sa transmita catre telefonul parintilor o alarma.

Se poate seta o alarma la valoarea de 80 mg/dl, cu tendinta de scadere. In acel moment, alarma va suna pe telefonul parintelui si acesta va putea sa actioneza si sa nu ii scada glicemia copilului sub 70mg/dl, ceea ce numim hipoglicemie.

Se mai poate seta o valoare de 150-160 mg/dl pentru valorile mari, iar cand senzorul citeste o valoare de acest fel cu tendinta de crestere, el va da o alarma pe telefonul parintilor iar acestia vor sti sa actioneze facand o doza de insulina si tinand glicemia sub control.

Tendinta de scadere sau crestere a glicemiei

O caracteristica foarte importanta a senzorilor este ca acestia pot detecta si tendinta in care o ia valoarea glicemeie, nu numai valoarea imediata. Astfel, senzorii ne vor spune daca tendinta este de crestere sau de scadere a glicemeie, fapt care ne va putea ajuta sa ne orientam catre urmatoarea miscare terapeutica.

Pe langa faptul ca senzorul ne arata tendinta fie de scadere, fie de crestere, el ne poate da si o idee despre viteza cu care scade sau creste glicemia noastra. Astfel, daca pe senzor avem o valoare de 72 mg/dl cu tendinta accelerata de scadere, inseamna ca va trebui urgent sa corectam cu o gustare altfel riscam o hipoglicemiei severa.

Dispozitive care monitorizeaza diabetul la adulti

Mai avem si cazul in care discutam despre un pacient adult, care isi monitorizeaza si administreaza singur glicemia si tratamentul. In cazul lui, senzorul poate trimite datele catre telefonul sotului/sotiei, ca si metoda de siguranta.

Sa spunem ca pacientului i s-a facut rau fie din cauza ca i-a scazut prea tare glicemia, fie pentru ca este prea mare glicemia, si este inconstient. Daca un membru al familiei vede ca pacientul nu raspunde la telefon, poate sa verifice valoarea glicemeiei de pe sensor si isi poate da seama daca viata pacientului este in pericol si poate actiona.

Transmiterea valorilor glicemice catre medicul diabetolog

Senzorul mai poate transmite valorile glicemice si catre telefonul mobil al medicului pacientului, caz in care si acesta va putea sti ce se intampla cu pacientii lui. In telefonul medicului vor aparea niste grafice de valori pe care acesta le poate interpreta cu ajutorul pacinetului, cand acesta vine la cabinet, si poate ajusta mai bine tratamentul avand o imagine de ansamblu pe toata perioada. Va putea creste sau micsoara dozele in functie de valorile pe care le vede la doua ore de la masa pacientului, isi va putea da seama daca pacientul stie sa calculeze si sa corecteze aportul de glucide pe care il ia zilnic. Medicul va putea sa urmareasca evolutia pacientului atat din timpul zilei cat si din timpul noptii, fapt care ii va permite sa ajusteze cu mai multa usurinta insulina bazala a pacientului.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere