Sursa News Medical
Rapoartele recente au aratat ca in Statele Unite oamenii consuma prea mult zahar, ceea ce ii face supraponderali si ii poate expune la diferite probleme de sanatate. Cu toate acestea, noi cercetari sugereza ca un joc experimental pe calculator ar putea ajuta oamenii sa isi reduca pofta de dulce.
Consumul actual de zahar este semnificativ mai mare decat cantitatea indicata oficial ca fiind sigura, conform studiilor Asociaţiei Inimii din America, care recomanda adulţilor sa consume nu mai mult de aproximativ 6 lingurite de zahar pe zi, pentru femei si maxim 9 lingurite de zahar pe zi, pentru barbati.
Consumul exagerat de alimente cu continut ridicat de zaharuri si in special zaharuri adaugate – cum ar fi bomboanele, biscuitii si prajiturile – pot declansa probleme de sanatate ca obezitate si, potrivit unor studii, pot creste incidenta anumitor forme de cancer.
Avand in vedere posibilele efecte negative ale consumului exagerat de zahar, o echipa de cercetatori din America, a incercat sa gaseasca o noua metoda pentru a determina consumatorii sa evite alimentele procesate bogate in zahar.
In acest scop, o echipa de cercetatori a dezvoltat un joc pe calculator pentru „formarea creierului„, destinat sa-i determine pe utilizatori sa prefere mai rar dulciurile si mai des alimentele mai hranitoare, cum ar fi fructele si legumele.
„Zaharul adaugat este unul dintre cei mai mari vinovati de excesul de calorii si este, de asemenea, asociat cu mai multe riscuri pentru sanatate, inclusiv cancerul. Din aceste motive, eliminarea zaharului adaugat din dieta unei persoane duce la scaderea in greutate si la reducerea riscului de imbolnavire”, explica un cercetator american.
„Jocurile cognitive sau de formare a creierului au fost folosite pentru a ajuta oamenii sa reduca obiceiurile nesanatoase cum ar fi fumatul”. „De asemenea, exista rezultate pozitive ca urmare a cercetarilor de laborator care au folosit programe de formare a creierului pe calculator„.
Deci, cercetatorul si colegii de echipa s-au intrebat daca ar fi capabili sa aplice acelasi principiu pentru incurajarea unor obiceiuri alimentare mai sanatoase.
Astfel, ei au dezvoltat un joc – pe care l-au numit „Dieta DASH” – in care jucatorul trebuie sa se deplaseze cat mai repede posibil printr-un supermarket, sa respinga produsele nesanatoase cum ar fi dulciurile si sa puna alimente sanatoase in cosul de cumparaturi.
Pentru a testa eficacitatea acestui joc, cercetatorii au recrutat 106 participanti adulti supraponderali – ceea ce inseamna, in acest caz, un indice de masa corporala (IMC) de 25-50 kilograme pe metru patrat – si care au raportat consumul a cel putin 2 portii pe zi de – hrana cu aport crescut de zahar.
Inainte de a lua parte la joc, participantii au participat la ateliere unde au aflat de ce zaharul poate fi rau pentru sanatate, care alimente dulci sunt nesanatoase si care alimente integrale sunt cele mai hranitoare.
Mai tarziu, participantii au jucat jocurile la domiciliu, mai intai cateva minute, in fiecare zi pentru o perioada de 6 saptamani, apoi o data pe saptamana timp de 2 saptamani.
Cercetatorii au descoperit ca mai mult de jumatate dintre participantii cu o serioasa preferinţa pentru dulce a reusit sa piarda 3,1% din greutatea corporala in cele 8 saptamani in care au jucat jocul.
Mai mult, voluntarii au raportat ca le place jocul si au indicat ca vor fi bucurosi sa continue aceasta formare a creierului in viitor.
Sursa News Medical