Arteriopatia periferica, risc major de amputare

Redactia Diabet-AZ | Rubrica: Piciorul diabetic | 24 aprilie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Arteriopatia periferica predispune la aparitia de plagi la nivelul membrelor inferioare, ducand la pierderea sensibilitatii. Depistarea si diagnosticarea tardiva a leziunilor face imposibila adoptarea unui alt tratament in afara celui chirurgical. Dar, daca mergi frecvent la control la medicul diabetolog, tii boala sub control si mergi la evaluari periodice la specialistul podiatru, poti sa previi aceste traumatisme fizice majore.

Factorii de risc pentru arteriopatia periferica sunt aceeasi ca pentru ateroscleroza. Sunt trei factori majori: varsta inaintata, fumatul si existenta unui diagnostic de diabet zaharat. Tot factori de risc sunt si dislipidemiile. Medicii atentioneaza asupra faptului ca in lipsa unui tratament tintit, arteriopatia periferica duce la pierderea membrului inferior care este afectat de boala.

Alte cauze ale acestei boli sunt: stresul, predispozitia genetica sau o alimentatie bogata in grasimi. Explicatia este aceea ca alimentatia haotica, nesanatoasa, nu numai ca va creste nivelul de zahar din sange la o persoana cu diabet zaharat, ci va avea ca efect formarea si depunerea colesterolului si a altor lipide la nivelul peretelui arterial. Obezitatea este de asemenea un alt factor predispozant.

Din pacate, arteriopatia poate sa fie pentru mult timp asimptomatica. Uneori, pacientul poate sa resimta dureri atunci cand merge, sau sa acuze crampe musculare sporadice, dar sa nu le dea atentia cuvenita. Abia in stadii avansate ale bolii durerea devine constanta. De asemenea, pacientul se poate confrunta cu senzatia de amortire a membrelor. Va simti o slabiciune in picioare, va avea pielea palida, unghiile de la picioare se pot rupe cu usurinta.

De aceea, este indicat sa nu astepti aparitia complicatiilor si instalarea acestor boli. Mergi la specialisti pentru controale din timp, mai ales daca ai diabet zaharat de multi ani.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / /

Pe acelasi subiect:


Evidenta medicala – Studiu clinic randomizat

Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Ulcerul reprezinta riscul major al problemelor piciorului diabetic

In ce consta educatia specifica pentru ingrijirea piciorului diabetic?

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere