Benzile de testare a glicemiei

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Benzile de testare a glicemiei sunt un instrument extrem de util in viata pacientilor diabetici. Ele ii ajuta pe acestia sa stie care este valoarea glucozei lor sangvine pentru a o putea corecta.

Folosind bandeletele de testare, un pacient poate sti cat are glicemia inainte de a manca si astfel sa isi faca o doza de insulina corecta. El poate sti si daca ii scade glicemia prea tare si poate astfel sa manance ceva pentru a o creste.

Benzi de testare a glicemiei gratuite

Un pacient cu diabet zaharat poate beneficia gratuit de bezi de testare a glicemiei prin Programul National de Preventie si Control al Diabetului Zaharat, dupa cum urmeaza:

  • va primi 400 de teste pentru 90 de zile daca este copil sub varsta de 18 ani cu diabet zaharat de tip 1;
  • va primi 100 de teste pentru 90 de zile daca este copil sub varsta de 18 ani cu diabet zaharat de tip 1 care beneficiaza si de senzori de automonitorizare primiti tot prin Programul National;
  • va primi 200 de teste pentru 90 de zile daca este adult cu diabet zaharat de tip 1;
  • va primi 100 de teste pentru 90 de zile daca este adult cu diabet zaharat de tip 1 care beneficiaza si de senzori de automonitorizare primiti tot prin Programul National;
  • va primi 100 de teste pentru 90 de zile daca este adult cu diabet zaharat de tip 2 in tratament cu insulina.

Doar categoriile de pacienti mentionati mai sus beneficiaza de gratuitate in ceea ce priveste testele de glicemie, din pacate pacientii cu diabet zaharat de tip 2, adulti, aflati in tratament cu antidiabetice orale sau dieta nu vor primi aceste teste. Ei trebuie sa si le achizitioneze din surse proprii.

Un pacient cu diabet zaharat trebuie sa aiba un minim de cunostinte in legatura cu testele de glicemie pentru ca acestea sa poata fi folosite in conditii optime.

Conditiile de pastrare a bandeletelor

Bandeletele trebuiesc tinute in anumite conditii. Ele nu trebuie lasate la temperaturi extreme (vara in masina la 40 de grade si iarna sa inghete) deoarece nu vor mai arata valori corecte ale glicemiei. Nu este indicat nici tinerea lor in frigider impreuna cu insulina. Optim este sa fie depozitate la temperatura camerei si aceasta sa fie una medie si constanta.

Testele trebuiesc tinute in locuri in care sa nu fie expuse la lunima solara in mod direct. Cel mai bine sunt tinute intr-un sertar.

Testele de glicemie, pentru a putea fi folosite in siguranta, trebuie tinute intr-un loc ferit de umiditate excesiva sau langa o sursa de foc deschis/ caldura pentru a impiedica uscarea in exces a solutie cu care sunt impregnate.

Bandeletele sunt de unica folosinta. Ele nu mai pot fi utilizate dupa ce au determinat deja valoarea glicemiei. Din acest motiv nu este indicata spalarea de sange a unui test in incercarea de a il refolosi. Daca glucometrul a dat eroare incercand sa folositi un test, atunci testul se arunca. Nu putem sa il refolosim pentru a incerca sa determinam glicemia. Daca s-a pus deja sange pe el, iar testul a dat eroare din indiferent ce motiv, acesta se va arunca si se va folosi unul nou.

Testele de glicemie au fost concepute pentru a fi folosite individual

Se va utiliza un test pentru o determinare a glicemiei. Testele nu pot fi impartite. Am auzit, din povestirile pacientilor, cum au incercat sa taie testul fie longitudinal, fie in jumatate in incercarea de a face doua teste dintr-unul. Nu este indicat pentru ca in acest fel testul se deterioreaza si nu mai poate fi folosit nici macar o data.

Bandeletele se potrivesc doar la glucometrul pentru care au fost create. O marca anume de aparat de glicemie va functiona doar cu aceeasi marca de teste de glicemie. Nu putem sa folosim testele de la vecinul de bloc in aparatul nostru.

Inainte de a-si masura glicemia un pacient, trebuie sa se asigure ca testele lui sunt in termen de valabilitate. Bandeletele expirate pot da rezultate eronate si pacientul isi poate ajusta tratamentul pe baza unei valori a glicemiei care nu este reala.

Un alt aspect la care pacientul trebuie sa fie atent este aspectul testelor. Inainte de a incerca sa isi masoare glicemia, trebuie sa se asigure ca bandeletele nu si-au schimbat culoarea, textura, forma. Ele trebuie sa arate asa cum sunt descrise pe cutie. Orice modificare in forma sau culoare, duce la imposibilitatea de a le mai utiliza in siguranta.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere