Sursa News Medical
Cercetatorii afirma ca persoanele cu stenoza hepatica prezinta un risc de doua ori mai mare sa dezvolte COVID-19 in forma grava.
Studiul, realizat de echipe din BioBank Marea Britanie si o companie de diagnostic imagistic, Perspectum, a analizat peste 42.000 de scanari hepatice.
Una dintre cele mai interesante observatii a aratat ca obezitatea in sine nu mareste riscul de complicatii severe ale coronavirusului, asa cum s-a sugerat in unele din constatarile anterioare.
Ceea ce determina aparitia unui potential risc la o persoana este un procent mai mare de 10% de grasime hepatica. Persoanele care au mai putin de 5% grasime hepatica nu prezentau niciun risc.
Cu toate acestea, datele colectate de BioBank Marea Britanie au indicat faptul ca una din noua persoane are mai mult de 10% grasime in ficat, ceea ce face ca aceste persoane sa necesite internare in spital cauza de COVID-19.
Dr Matt Kelly, autorul principal al cercetarii, a declarat: ,,Ficatul gras poate fi o boala silentioasa si daca am sti cine o are, am putea supraveghea cu mai multa atentie aceste persoane. Nu numai ca am putea dezvolta o politica de monitorizare pentru acest grup, dar ne-ar putea ajuta, de asemenea, sa luam masuri, cum ar fi dieta si stilul de viata, pentru diminuarea factorilor efectivi de risc. „
Dr. Aseem Malhotra, un renumit cardiolog, specialist in sanatatea bazata pe dieta, a declarat: ,,Este din ce in ce mai clar ca excesul de grasime corporala pentru multe persoane, chiar si pentru cei care au un index al masei corporale (IMC) normal, este un factor de risc semnificativ de dezvoltare a unor complicatii ale COVID-19.
,,Ficatul gras este una dintre cele mai timpurii manifestari ale unei alimentatii si unui stilului de viata necorespunzator, iar acest lucru este determinat in principal de dietele bogate in carbohidrati si zahar. Mesajul este clar. Scoateti glucidele rafinate din alimentatie.”
Profesorul Stephen Ryde, consilier medical la British Liver Trust (Trustul pentru Sanatatea Ficatului) a adaugat: ,,Stim ca diabetul si hipertensiunea arteriala cresc riscul de complicatii ale coronavirusului.
,,Se pare ca ficatul gras ar putea fi, de asemenea, un factor de risc. Daca acest studiu este aprofundat, ar putea ajuta la extinderea politicii de ingrijire a sanatatii si la aceast gen de populatie care prezinta risc ridicat. „
Sursa News Medical