Bolile pneumococice la persoanele cu diabet

Articolul este realizat de Dr Marinela Sirbu

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Infectiile cu Streptococcus pneumoniae la persoanele cu diabet zaharat sunt adesea asociate cu cresterea mortalitatii si a morbiditatii. De aceea, preventia este esentiala si in cazul persoanelor diagnosticate cu diabet zaharat.

In cazul acesta preventia este sinonima cu vaccinarea persoanelor care au diabet.

Trebuie subliniat faptul ca pneumonia, cu infectia pneumococica, poate fi o boala grava, si la persoanele sanatoase, cu atat mai mult in cazul celor care sunt diagnosticate cu boli cronice.

Pneumonia pneumococica este cauzata de bacteria Streptococcus pneumoniae. Aceste bacterii se regasesc in tractul respirator superior al persoanelor sanatoase si pot fi raspandite altor persoane prin picaturi infectate in aer, dar si prin atingerea unei persoane infectate. Pneumonia pneumococica are ca simptome febra, tuse puternica, dificultati de respiratie.

Atentie! In plus, bacteriile pneumococice pot provoca o serie de afectiuni, cum ar fi meningita (infectia membranelor care inconjoara creierul si maduva spinarii), septicemia / bacteremia (infectia sistemului sanguin) si infectiile urechii medii si ale sinusurilor.

Iata cateva modalitati de a reduce riscul de pneumonie pneumococica:

  • Renunta la fumat. Oprirea fumatului reduce riscul de infectie cu pneumonie pneumococica.
  • Reduce consum de alcool.
  • Respectarea unei alimentatii sanatoase si un bun control al glicemiilor.
  • Vaccinul pneumococic protejeaza impotriva infectiilor pneumococice grave si potential letale. Vaccinarea este indicata nu numai copiilor ci si persoanelor cu boli cronice cum este diabetul zaharat. Adultii de peste 60 de ani au nevoie doar de o singura vaccinare pneumococica, care ii va proteja pentru tot restul vietii. Acest vaccin nu se administreaza anual precum vaccinul antigripal.

Articolul este realizat de Dr Marinela Sirbu

MEDIC SPECIALIST DIABET ZAHARAT, NUTRITIE SI BOLI METABOLICE CLINICA DE PODIATRIE BUCURESTI, Calea Dudești nr. 104-122, Corp B (C2), sector 3, București (aripa dreaptă a Policlinicii Vitan), 0770 337 793

Pe acelasi subiect:


In ce consta educatia specifica pentru ingrijirea piciorului diabetic?

Aprecierea factorilor de risc la nivelor picioarelor in cazul pacientilor cu diabet

Clasificarea infectiilor si ulceratiilor de la nivelul picioarelor

In ce consta tratamentul infectiilor si al ulceratiilor?

In ce consta screening-ul de neuropatie – testarea sensibilitatilor

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere