Bolile cronice de rinichi

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Diabetul zaharat daca nu este bine gestionat, controlat, in ani poate sa duca la complicatii grave, una dintre ele fiind nefropatia diabetica. Mai exact, la o boala renala cronica, progresiva care apare la o treime dintre pacientii care au diabet zaharat.

Nefropatia diabetica este prima cauza a insuficientei renale cronice. Totodata, in ultimii ani a crescut numarul pacientilor diabetici care fac dialiaza. Cu toate acestea, daca este depistata la timp si urmarita corect, se pot lua masuri terapeutice care pot diminua progresia nefropatiei diabetice spre insuficienta renala cronica. De aceea, este esential ca toti pacientii cu diabet zaharat sa faca anual analiza numita microalbuminuria, raport albumina-creatinina urinara (RAC) si sa dozeze si creatinina si ureea.

Principalii factori de risc sunt

  • Factorii genetici.
  • Durata evolutiei diabetului zaharat. De regula, nefropatia diabetica apare dupa 10 sau 15 ani de la debutul diabetului zaharat. Uneori, nefropatia diabetica poate sa fie descoperita chiar la diagnosticarea diabetului zaharat tip 2.
  • Controlul glicemic. Sunt o multitudine de studii care au demonstrat ca un control glicemic bun duce la diminuarea riscului de aparitie al nefropatiei diabetice.
  • Hipertensiunea arteriala. De regula, pacientii cu diabet zaharat tip 1 fac HTA dupa aparitia nefropatiei diabetice, mai mult de jumatate dintre pacientii cu diabet zahart tip2 sunt hipertensivi la data diahnosticarii diabetului.
  • Fumatul
  • Mai exact, hipercolesterolemia accentueaza si grabeste progresia nefropatiei diabetice.
  • Proteinuria (prezenta de proteine in urina) este un alt factor care accelereaza declinul functiei renale.

Cum evolueaza nefropatia diabetica?

In literatura de specialiate se intalnesc 5 stadii:

  • Stadiul 1: Apare de regula 0-2 ani de la debutul diabetului zaharat si se manifesta de regula printr-o hipertrofie renala (marirea rinichilor ca volum, insotita de o functie renala diminuata).
  • Stadiul 2: Apare intre 2-15 ani dupa diagnosticarea diabetului zaharat; in primele doua stadii functia de filtru a rinichiului incepe sa fie afectata, insa nu pune in pericol viata pacientului
  • Stadiul 3: Apare in majoritatea cazurilor dupa 10-15 ani si se caracterizeaza prin aparitia microalbuminuriei, tot in acest stadiu se poate discuta despre o functionare mai proasta a rinichiului
  • Stadiul 4: Apare dupa 15-20 de ani de la debutul diabetului zaharat, functia rinichiului este aproape la limita inferiora
  • Stadiul 5: Este stadiul in care se impune inceperea dializei pentru ca rinichiul nu isi mai poate indeplini functia de a scoate toxinele din corp si acestea se acumuleaza in sange devenind necompatibile cu viata.

Cum se diagnosticheaza?

Simplu! Se depisteaza printr-o analiza de urina. Mai exact, clipa in care se instaleaza nefropatia diabetica poate fi stabilita prin efectuarea unei analize simple – eliminarea urinara de proteine. Microalbuminuria reprezinta o eliminare urinara persistenta de albumina (30-300 mg/24 h) la cel putin 2 determinari intr-un interval de 3-6 luni si dupa ce s-au exclus alte cauze posibile de anomalii urinare (infectii urinare, boli acute febrile, hipertensiune arteriala severa, efort fizic intens).

Cand este necesar screeningul pentru microalbuminurie

Screeningul pentru microalbuminurie trebuie realizat periodic si este un element esential de monitorizare a evolutiei tuturor pacientilor diabetici. Acest screening este indicat si realizat de medicul diabetolog si nu trebuie sa fie in grija nefrologului. Concret, este indicat ca atat pacientii cu tipul 1cat si cei cu timpul 2 sa faca anual aceasta analiza; pacientii cu diabet zaharat tip 1 la 5 ani de la debut iar pacientii cu diabet zaharat cu tip 2 înca de la debutul bolii.

Trebuie sa retinem ca microalbuminuria este un indicator precoce al nefropatiei diabetice. Mai mult, sunt studii care au demonstrat ca este un marker al unei disfunctii vasculare generalizate, mai exact este un factor de risc independent de morbiditate si mortalitate cardiovasculara. Astfel, prezenta ei poate creste de 3 ori riscul de AVC.

Analizele regulate contribuie la urmarirea gradului de degradare a functiei renale. De aceea este esential ca dupa depistarea macroalbuminuriei, functia renala se degradeaza progresiv, deoarece acest proces este ireversibil. Degradarea functiei renale este mai rapida la pacientul cu hipertensiune arteriala. In aceste conditii, este indicat ca periodic, sa se faca determinari de uree si creatinina serica (la 3-6 luni). Rolul acestor analize periodice este de a urmari gradul de degradare a functiei renale.

Controlul glicemic poate incetini progresia nefropatiei diabetice

Pacientul cu diabet zaharat trebuie sa inteleaga ca un control glicemic poate incetini progresia nefropatiei diabetice spre insuficienta renala cronica. Astfel, este recomandat o HbA1c tinta sub 7%, iar principala conditie este aceea sa nu apara hipoglicemii. Instalarea insuficientei renale cronice presupune efectuarea dializei, aceasta apare dupa multi ani de evolutie a nefropatiei diabetice.

In esenta se va acorda o importanta deosebita regimului igieno-dietetic. Astfel, pacientul trebuie sa fie extrem de responsabil cu medicatia sa dar si cu ceea ce mananca. De asemenea, trebuie eliminat complet fumatul. In plus, trebuie sa existe un bun control al obezitatii, evident luarea masurilor necesare pentru combaterea sedentarismului si nu in ultimul rand un control eficient al tensiunii arteriale. Valorile tensiunii arteriale nu trebuie sa depaseasca 130 mmHg cu 80 mmHg sau 125 mmHg cu 75 mmHg, daca exista proteinuria peste 1 gr/zi. Explicatia consta in faptul ca o tensiune arteriala mentinuta la valori normale contribuie la prevenirea sau macar la incetinierea afectarii renale.

Etichete: / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere