Sursa News Medical
Nu exista suficiente date pentru a demonstra ca persoanele cu diabet sunt mai susceptibile de a se infecta cu COVID-19 decat restul populatiei. Problema cu care se confrunta diabeticii este, in primul rand, felul in care organismul lor raspunde la infectie cu acest virus si nu daca contracteaza virusul.
In China, unde au existat cele mai multe cazuri pana in prezent, persoanele cu diabet au avut rate mult mai mari de dezvoltarea a unor complicatii grave si deces comparativ cu persoanele fara diabet – si, in general, credem ca, cu cat pacientii au mai multe probleme de sanatate (de exemplu, diabet si boli de inima), cu atat mai mult creste riscul de a dezvolta complicatii grave de la COVID-19.
In timp ce numarul deceselor este probabil sa creasca pe masura ce virusul se raspandeste, ne asteptam ca rata mortalitatii – numarul de persoane care mor din cauza virusului, ca procent din numarul total de persoane care contracteaza virusul – sa scada pe masura ce metodele de depistare si tratare a acestui virus cresc.
Persoanele cu diabet prezinta un risc mai mare de a dezvolta complicatii grave de la COVID-19. In general, persoanele cu diabet sunt mai predispuse la simptome si complicatii severe atunci cand sunt infectate cu un virus.
Riscul de a contracta o forma grava de COVID-19 este probabil sa fie mai mic daca diabetul zaharat este bine gestionat. Atunci cand persoanele cu diabet nu isi gestioneaza bine diabetul si prezinta nivel fluctuant al zaharului in sange, acestea, in general, sunt expuse riscului de a dezvolta o serie de complicatii diabetice. Daca aveti boli cardiace sau alte complicatii in afara de diabet acest lucru ar putea mari riscul de a contracta o forma grava a COVID-19, ca si alte infectii virale de altfel, deoarece capacitatea organismului de a se lupta cu o infectie este diminuata.
De asemenea, infectiile virale pot agrava inflamatia sau balonarea la persoanele cu diabet zaharat. Acest lucru este cauzat si de nivelul crescut al zaharului din sange si astfel ambele ar putea duce la complicatii mai severe.
Persoanele cu diabet zaharat se confrunta cu un risc crescut de CAD (cetoacidoza diabetica), frecvent intalnita la persoanele cu diabet zaharat de tip 1 in cazul in care sufera de o infectie virala.
Cetoacidoza diabetica poate face dificila monitorizarea nivelului de lichide si electroliti necesari organismului – si care este importanta in controlul sepsisului (reactie anormala a sistemului imunitar la aparitia unei infectii in organism). Sepsisul si socul septic sunt unele dintre complicatiile mai grave cu care s-au confruntat unele persoane infectate cu COVID-19.
Daca nivelul glicemiei a inregistrat o cota mai mare (mai mare de 240 mg/dl) la mai mult de 2 controale consecutive, verificati cetonele ca sa evitati aparitia cetoacidozei diabetice.
COVID-19 se dovedeste a fi o boala mai grava decat gripa sezoniera, inclusiv la persoanele cu diabet. Toate masurile standard de precautie pentru a evita infectarea sunt si mai importante atunci cand ne confruntam cu acest virus.
Masurile de siguranta recomandate sunt aceleasi ca in cazul gripei, cum ar fi spalarea frecventa a mainilor si folosirea servetelelor de unica folosinta sau tehnica de a tusi sau stranuta in interiorul cotului flectat. Centrul de Combatere si Control a Bolilor nu recomanda utilizarea mastilor de catre persoane care nu sunt infectate.
Incurajam persoanele cu diabet sa urmeze indrumarile Centrului de Combatere si Control a Bolilor si sa revizuiasca sistemul de monitorizare a bolii in fiecare zi – a fi pregatit in cazul in care apar probleme inseamna a le gestiona mai bine.
Sursa News Medical