Calculeaza riscul de diabet

 

Ce varsta aveti?
De ce este important
Diabetul zaharat de tip 2 este o boala ce apare, cel mai frecvent, peste varsta de 40 ani. Astfel riscul de a dezvolta diabet zaharat tip 2 creste o data cu varsta. Cel mai adesea aceasta boala este diagnosticata in decada de varsta 50-59 ani la persoanele obeze, crescand la decada peste 60 ani.

 

Ati fost diagnosticata cu diabet gestational (de sarcina)?
De ce este important
Sunt expuse riscului de a face diabet zaharat tip 2 femeile care au avut valori crescute ale glicemiei la testul TTGO (test de toleranta la glucoza) efectuat in sarcina, sau au avut chiar diabet gestational diagnosticat prin acest test. Un astfel de test este obligatoriu pentru toate gravidele intre saptamana 24-28 de sarcina pentru a depista prezenta diabetului gestational. Femeile care au avut valori modificate ale glicemiei sau au fost diagnosticate cu diabet de sarcina, sunt predispuse sa faca diabet zaharat tip 2 in decursul vietii lor. Aceste perosane trebuie sa efectueze controale cel putin o data pe an, in care sa se masoare valoarea glicemiei si a hemoglobinei glicozilate (HbA1c).

 

Ati nascut un copil a carui greutate la nastere a fost de peste 4000g?
De ce este important
O alta categorie de persoane expuse riscului de a face diabet zaharat tip 2, sunt femeile care au nascut un copil a carui greutate la nastere a fost peste 4000g; deci un fat macrosom. In decursul vietii adulte a femeii, la varsta de peste 50 ani, aceasta are un risc de 90-95% de a dezvolta diabet zahart tip 2 mai ales daca este si supraponderala sau obeza. Macrosomia predispune mama la diabet si predispune copilul nascut peste 4 kilograme la obezitate in viata lui de adult si implicit la diabet zaharat tip 2 prin cumulul factorului genetic (mama avand diabet) cu obezitatea proprie.

 

In familia dumneavostra, exista o ruda apropiata care sa fi avut sau care are diabet zaharat tip 2?
De ce este important
Diabetul este o boala cu treansmisie genetica pe linie familiala, astfel daca aveti o ruda apropiata cu diabet zaharat (mama, tata, frati, surori, bunici materni/paterni, unchi, matusi) sunteti predispusi sa dezvoltati aceasta boala si dumneavostra in decursul vietii. Se recomanda testarea glicemiei cel putin o data pe an daca nu aveti simptome sau ori de cate ori aveti semne de intrebare sau simptome de diabet zaharat daca va regasiti in una dintre cele doua categorii amintite mai sus.

 

Suferiti de hipertensiune arteriala?
De ce este important
Mai exista o alta boala care s-a asociat cu aparitia diabetului zaharat tip 2: hipertensiune arteriala (HTA). Insa mecanismul nu este foarte clar deocamdata, se pare ca este printr-un cumul de factori care predispun si la apritia valorilor crescute ale glicemiei. Pacientii care se stiu hipertensivi, trebuie sa urmareasca in timp si valoarea glucozei din sange, cel putin o data pe an.

 

Sunteti o persoana activa fizic?
De ce este important
Sedentarisumul este un factor de risc implicat in aparitia diabetului zharat tip 2 deoarece el duce la ingrasare (la obezitate) care este asociata cu fenomenul de insulinorezistenta, principalul factor de risc incriminate in aparitia diabetului zaharat tip 2. Pentru a vedea explicaţia fenomenului de insulinoreziostenţă vă rugăm să accesaţi articolul: Află ce risc ai să faci diabet zaharat-link articol aici. Pentru a vedea ce inseamna activitatea fizica si a stabili care este indicata in cazul dumneavoastra, va rugam sa revedeti articolul : Sportl ca preventie a diabetului zharat

 

Aveti un nivel crescut al colesterolului sau /si trigliceridelor in sange?
De ce este important
Exista si boli care pot ”prevesti” aparitia unui diabet zaharat tip 2, una dintre aceste boli este dislipidemia (nivel crescut al grasimilor din sange – colesterol, trigliceride). Mecanismul este unul simplu: sangele se ingroasa din cauza prezentei de grasime in cantitati mari. In acest fel, creste vascozitatea sangelui, fapt care face ca insulina sa nu mai ajunga acolo unde trebuie, sa nu isi mai poata face treaba, drept urmare creste nivelul de glucoza din sange. Controlul valorilor grasimilor din sange (prin dieta si medicamente specifice cum ar fi statinele si fobratii), ajuta la restabilirea valorilor normale pentru glicemie. Un control amanuntit, impreuna cu analize de sange (glicemie si Hba1c) sunt obligatorii, cel putin o data pe an la acesti pacienti.

 

Aveti glicemia marita?
De ce este important
Testarea anuala a valorilor glicemeie este obligatory la toate perosanele de peste varsta de 40 ani si ar trebui sa fie inclusa in lista analizelor anuale, uzuale pe care fiecare cetatean ar trebui sa le efectueze la medical de familie: fie ca are sau nu simptome de vre-o boala. Astfel, daca se vor efectua determinari ale glicemiei, se poate depista din timp o valoarea crescuta a zaharului din sange sau chiar un prediabet, putand astfel sa controlam boala din primele ei stadii.

 

Inaltimea, Greutatea, Indicele de masa corporala (IMC)
De ce este important
Persoanele obeze vor incepe sa aiba glicemia crescuta si incet – incet se va instala diabetul zaharat tip 2. Daca persoana slabeste, atunci si aceasta problema se poate rezolva, mecanismul de insulinorezistenta. (prin care apre diabetul la pacientii obezi) fiind unul reversibil. Uneori la pacientii nou diagnosticati cu diabet zaharat, care sunt si obezi, tratamentul consta doar in dieta, fara a fi nevoie de medicamente daca bolnavul slabeste.
Greutatea (kg)
Inaltimea (cm)

 

 

Riscul de diabet este: ___
IMC (indicele de masa corporala):

Interpretarea scorului:

← Inapoi la test

Diabetul explicat de medici

Afla mai multe despre riscuri

Afla mai multe despre riscuri

Factorii de risc implicati in declansarea diabetului zaharat tip 2 sunt cu totii controlabili (exceptie facand rasa si mostenirea genetica), astfel sta doar in puterea noastra sa evitam aparitia diabetului zaharat tip 2 printr-o alimentatie sanatoasa, printr-un program regulat de exercitiu fizic adaptat posibilitatilor fiecaruia dintre noi si printr-un echilibru psiho-emotional adecvat.   » Mai mult

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

 

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate