Cand si de ce se mareste cantitatea de insulina?

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Tratamentul unui pacient cu insulina, este un tratament in continua schimbare. El trebuie sa isi ajusteze dozele in functie de ce mananca, de cat mananca si de valoarea glicemiilor. In cele ce urmeaza, vom vedea care sunt situatiile in care se mareste cantitatea de insulina.

Cea mai frecventa crestere sau scadere de doza este in cazul insulinelor cu actiune rapida sau ultrarapida, insulinele care se fac la mese sau care se fac pentru a scadea o valoare mare a glicemiei. Vorbim aici despre un pacient tratat cu insulina in regim bazal-bolus, adica are o insulina de noapte (bazala) care il acopera pe toata ziua si mai face, de regula, 3 injectii la insulina rapida inainte de fiecare masa.

Pentru a vedea ce inseamna insulina bazala sau insulina rapida/ultrarapida va rugam sa accesati articolul: ”Tipuri de insulina”.

Sa luam un exemplu, pentru a putea explica mai detaliat. Luam cazul unui pacient care a primit de la medicul lui recomandarea ca la fiecare masa sa faca 6 unitati de insulina rapida. Deci va face 6 unitati dimineata, 6 unitati seara si 6 unitati la pranz. Aceste unitati nu sunt fixe, ele trebuiesc ajustate in functie de valoarea glicemiei de dinaintea mesei.

Cum ajustam dozele in functie de glicemie (glicemia masurata inainte de fiecare masa)

  • daca inainte de masa pacientul are glicemia sub 70mg/dl, el va scadea doza de insulina la 4 unitati si o va face dupa ce mananca;
  • daca glicemia este intre 80 si 130mg/dl atunci el va face doza obisnuita de 6 unitati;
  • daca glicemia este intre 140mg/dl si 180mg/dl el va face 8 unitati de insulina, deci cu 2 unitati mai mult fata de doza lui obisnuita;
  • daca glicemia este intre 180 si 250mg/dl el va face 10 unitati de insulina, deci cu 4 unitati mai mult fata de doza lui obisnuita;
  • daca glicemia este intre 250 si 300mg/dl atunci pacientul va face 12 unitati de insulina, deci cu 6 unitati mai mult decat facea el de obicei;
  • daca glicemia este peste 300mg/dl, pacientul trebuie sa se adreseze medicului lui pentru a vedea daca nu exista o alta cauza de crestre a glicemiei.

In cazul insulinei bazale, ajustarea dozelor se va face in functie de glicemia de dimineata, luata pe nemancate. Pacientul va face injectia de insulina seara si va verifica daca doza a fost buna la glicemia de a doua zi de dimineata.

Luam un exemplu al unui pacient care face insulina lenta seara. A primit indicatii de la medicul diabetolog sa faca o doza de 20 unitati si sa o ajusteze in functie de glicemiile de dimineata. Mentionam ca modificarea dozei se face in functie de media glicemiilor din 3 zile consecutive, nu se face zilnic.

Cum va modifica acest pacient dozele de insulina bazala

  • daca media glicemiilor lui pe ultimele 3 zile consecutive este sub valoarea de 70mg/dl atunci el va face 18 unitati de insulina bazala, deci cu 2 unitati mai putin fata de doza lui obisnuita;
  • daca media glicemiilor lui pe ultimele 3 zile consecutive este intre 80 si 130mg/dl, atunci el va face aceeasi doza ca de obicei, deci va face 20 unitati de insulina lenta;
  • daca media glicemiilor lui pe ultimele 3 zile consecutive este peste 130mg/dl, atunci el va face 22 unitati, deci cu 2 unitati mai mult decat doza lui uzuala.

Pacientul va repeta aceste cicluri de cate 3 zile consecutive in care va face media glicemiilor, pana cand va ajunge sa aiba dimineata valori intre 80 si 130mg/dl.

Asadar, dozele de insulina rapida se cresc daca glicemia este mare inainte de fiecare masa, iar doza de insulina lenta se creste daca media glicemiilor pe 3 zile consecutive depaseste valoarea de 130mg/dl.

Pacientul se confrunta cu o alta boala

O alta situatie in care dozele de insulina se cresc, este atunci cand pacientul se confrunta cu o alta boala. De exemplu, este racit sau are o infectie urinara, sau orice alt fel de infectie, el va trebui sa creasca dozele de insulina, in special pe cele rapide.

Orice fel de inflamatie sau de infectie are ca si rezultat, asupra unui pacient diabetic, cresterea valorilor glicemice fapt care va necesita si cresterea dozelor de insulina. Dozele vor ramane crescute pana la vindecarea acelei boli, dupa care vor reveni la normal, pentru ca si glicemiile au revenit la normal.

Mai necesita cresterea dozelor de insulina si situatia in care pacientul are nevoie de un medicament numit cortizon, pentru o alta boala. Cortizonul creste glicemiile si automat va trebui sa crestem si dozele de insulina pentru a pastra echilibrul glicemic. Dupa ce pacientul nu mai necesita tratament cu cortizon, glicemiile revin la normal si dozele de insulina pot fi scazute la valorile initiale.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere