Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Tratamentul unui pacient cu insulina, este un tratament in continua schimbare. El trebuie sa isi ajusteze dozele in functie de ce mananca, de cat mananca si de valoarea glicemiilor. In cele ce urmeaza, vom vedea care sunt situatiile in care se mareste cantitatea de insulina.
Cea mai frecventa crestere sau scadere de doza este in cazul insulinelor cu actiune rapida sau ultrarapida, insulinele care se fac la mese sau care se fac pentru a scadea o valoare mare a glicemiei. Vorbim aici despre un pacient tratat cu insulina in regim bazal-bolus, adica are o insulina de noapte (bazala) care il acopera pe toata ziua si mai face, de regula, 3 injectii la insulina rapida inainte de fiecare masa.
Pentru a vedea ce inseamna insulina bazala sau insulina rapida/ultrarapida va rugam sa accesati articolul: ”Tipuri de insulina”.
Sa luam un exemplu, pentru a putea explica mai detaliat. Luam cazul unui pacient care a primit de la medicul lui recomandarea ca la fiecare masa sa faca 6 unitati de insulina rapida. Deci va face 6 unitati dimineata, 6 unitati seara si 6 unitati la pranz. Aceste unitati nu sunt fixe, ele trebuiesc ajustate in functie de valoarea glicemiei de dinaintea mesei.
In cazul insulinei bazale, ajustarea dozelor se va face in functie de glicemia de dimineata, luata pe nemancate. Pacientul va face injectia de insulina seara si va verifica daca doza a fost buna la glicemia de a doua zi de dimineata.
Luam un exemplu al unui pacient care face insulina lenta seara. A primit indicatii de la medicul diabetolog sa faca o doza de 20 unitati si sa o ajusteze in functie de glicemiile de dimineata. Mentionam ca modificarea dozei se face in functie de media glicemiilor din 3 zile consecutive, nu se face zilnic.
Pacientul va repeta aceste cicluri de cate 3 zile consecutive in care va face media glicemiilor, pana cand va ajunge sa aiba dimineata valori intre 80 si 130mg/dl.
Asadar, dozele de insulina rapida se cresc daca glicemia este mare inainte de fiecare masa, iar doza de insulina lenta se creste daca media glicemiilor pe 3 zile consecutive depaseste valoarea de 130mg/dl.
O alta situatie in care dozele de insulina se cresc, este atunci cand pacientul se confrunta cu o alta boala. De exemplu, este racit sau are o infectie urinara, sau orice alt fel de infectie, el va trebui sa creasca dozele de insulina, in special pe cele rapide.
Orice fel de inflamatie sau de infectie are ca si rezultat, asupra unui pacient diabetic, cresterea valorilor glicemice fapt care va necesita si cresterea dozelor de insulina. Dozele vor ramane crescute pana la vindecarea acelei boli, dupa care vor reveni la normal, pentru ca si glicemiile au revenit la normal.
Mai necesita cresterea dozelor de insulina si situatia in care pacientul are nevoie de un medicament numit cortizon, pentru o alta boala. Cortizonul creste glicemiile si automat va trebui sa crestem si dozele de insulina pentru a pastra echilibrul glicemic. Dupa ce pacientul nu mai necesita tratament cu cortizon, glicemiile revin la normal si dozele de insulina pot fi scazute la valorile initiale.
Acest articol este realizat cu sprijinul:
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice