Cand si de ce trebuie sa mergi la controale periodice

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Daca ai diabet zaharat tip 1 sau tip 2, trebuie sa faci controale periodice cu responsabilitate. Acestea au rolul de e verifica echilibrul glicemic si sa diagnosticheze eventualele complicatii cornice ale bolii. Asa ca retine, controalele medicale periodice previn instalarea complicatiilor diabetului zaharat.

Uite ce examene medicale trebuie sa faci o data la 3 luni

Bilantul general al sanatatii. Teoretic, medicul specialist diabetolog sau cel cardiolog iti va lua tensiunea arteriala si se va asigura că aceasta este în limite normale. In plus vei primi si recomandari suplimentare despre alimentatia ta, despre starea fizica si despre cat sport este bine sa faci, dar si despre starea emotionala. Mai mult, trebuie verificate si valorile glicemiei.

Dozarea hemoglobinei. Glicata, cunoscuta in termeni medicali drept hemoglobina glicata (HbA1c) este analiza de sange care masoara glicemia din sange mai eficient decat o face analiza clasica a glicemiei. Ea reflecta media valorilor glicemice din ultimele trei luni. Este foarte important sa faci aceasta analiza o data la trei luni dacă ești un pacient tratat cu insulină, o data la șase luni dacă ești pe medicație orală și o data pe an dacă ești doar pe dietă. Această analiză se poate recolta și mai des dacă apar alte probleme de sănătate care îți pot dezechilbra diabetul.

Analize care se fac anual

  • Profilul lipidic. Este o analiza prin care se efectuează dozarea colesterolului si a trigliceridelor. Mai mult, in acest mod este evaluat permanent si riscul pentru dezvoltarea unor complicatii cardiovasculare; valorile ridicate ale grăsimilor din sânge sunt principalul factor de risc, împreună cu diabetul zaharat, de apariție a bolilor cardiovasculare. Investigatiile acestea se efectueaza in cadrul unui laborator de analize medicale.
  • Profilul renal. Se efectueaza analize la laborator, analize care permit prevenirea complicatiilor renale. Se va efectua dozarea creatininei, ureei, acidului uric si a microalbuminuria urinare, dar și rația albunină-creatinină urinară (examen RAC).
  • Consult cardiologic. În cadrul acestui consult se fac investigații de către medicul specialist cardiolog si au rolul de a depista eventualele complicatii cardiovasculare. Este compus din examenul fizic dar si de efectuarea unei electrocardiograme și eventual a unei ecografii cardiac, montarea unui holter de tensiune și/sau de EKG. In functie de profilul pacientului se poate realiza si un test de efort. Acest test este recomandat dupa obtinerea rezultatelor la analizele descrise mai sus, sau/si daca pacientul este fumator.
  • Examenului fundului de ochi. Medicii spun ca hipertensiunea, diabetul sau chiar tumorile cerebrale pot fi descoperite in urma unui astfel de examen. Mai mult, acesta permite depistarea complicatiilor diabetului zaharat la nivelul retinei. Este realizat de un medic specialist oftalmolog și se recomandă a fi efectuat anual, încă de la debut, în cazul paienților cudiabet zaharat tip 2 și în cazul pacienților cu diabet zaharat tip 1 prima evaluare se va face la 5 ani de la debutul bolii apoi anual. Poate fi efectuat mai des dacă pacientul este diagnosticat cu complicații ocular ale diabetului cum ar fi retinopatia diabetică, glaucomul sau cataracta.
  • Examenul stomatologic. Acesta are rolul de a observa eventualele probleme care pot sa apara la pacientii cu diabet zaharat.
  • Examenul picioarelor. Este examenul care permite verificarea sensibilitatii si detecteaza eventualele leziuni. Verificarea o face specialistul podiatru sau diabetologul anual dacă nu sunt probleme sau mai des dacă deja pacientul are neuropatie diabetic sau boală arterial periferică.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere