Carceii sau crampele musculare la picioare: cauze, tratament si preventie

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Spasmele, crampele musculare sunt o problema comuna care afecteaza talpile, muschii gambelor si coapsei. Acestea sunt contractii bruste, dureroase si involuntare ale muschilor piciorului.

Ele apar adesea in timpul somnului sau in stare de repaos si pot disparea in cateva secunde, dar durata medie este de 9 minute si pot lasa sensibilitate la nivelul muschilor pana la 24 de ore.

In majoritatea cazurilor, nu exista niciun motiv identificabil pentru aparitia lor si sunt inofensive. Uneori, totusi, pot indica o afectiune majora, cum ar fi diabetul sau boala arterelor periferice.

In majoritatea situatiilor, nu stim care este cauza crampelor la picioare, desi exista o serie de teorii.

Unele cercetari sugereaza ca oboseala musculara si disfunctia nervoasa ar putea genera aparitia lor sau dormitul cu piciorul intins si muschii gambei contractati pot declansa crampe sau carceie nocturne.

O alta teorie este ca aceste contractii sunt mai frecvente azi, deoarece majoritatea oamenilor nu mai stau in pozitia ghemuit, pozitie care intinde muschii gambei.

Exercitiile fizice sunt o alta cauza. Solicitarea unor grupe de muschi pe o perioada de timp mai lunga poate declansa crampe la picioare in timpul efortului sau dupa efort. Crampele musculare apar mai frecvent la sportivi, in special la inceputul unui sezon de antrenament, cand muschii nu sunt incalziti corespunzator. Leziunile nervoase pot reprezenta alta cauza.

Unii specialisti considera ca exista si alti factori, care includ deshidratare si reducerea volumului de saruri si minerale (electroliti) din organism, conditia fizica deficitara, efectuare de exercitii fizice sau desfasurarea unor activitati sportive in conditii de caldura intensa.

Cu toate acestea, dovezile stiintifice nu au confirmat aceasta legatura. Exista sportivi care se antreneaza in conditii de clima racoroasa si totusi fac crampe.

Uneori, crampele la picioare sunt cauzate de o afectiune a sistemului nervos, circulatie sanguina deficitara, metabolism sau probleme hormonale. De asemenea, unele medicamente pot creste riscul aparitiei crampelor.

Cauze ale spasmelor musculare includ:

  • abuz de alcool
  • ciroza
  • insuficienta renala cronica
  • hemodializa
  • tratament pentru cancer
  • oboseala musculara
  • boala vasculara
  • boala Parkinson
  • Boala Arteriala Periferica (BAP)
  • sindromul picioarelor nelinistite
  • sarcina, in special in trimestrele 2 si 3
  • boala neuronului motor (sau boala Charcot)
  • boala Lou Gehrig (scleroza laterala amiotrofica sau SLA)
  • iritarea sau compresia nervilor spinali
  • boala arterosclerotica
  • stenoza coloanei vertebrale
  • boala tiroidiana si probleme hormonale
  • infectii cronice
  • boala pulmonara obstructiva cronica (BPOC)
  • insuficienta renala cronica
  • diabet, in special diabetul de tip 2
  • fibromialagia

Persoanele in varsta sunt mai susceptibile de a avea crampe la picioare. Diminuarea masei musculare incepe in jurul varstei de 45 de ani si creste acest risc daca persoanele nu sunt active.

Cercetarile sugereaza ca 50-60% dintre adulti si 7% dintre copii sufera de crampe, iar probabilitatea de a dezvolta aceasta afectiune creste odata cu varsta.

Academia Americana a Chirurgilor Ortopedici (AAOS) recomanda pentru prevenirea crampelor:

  • oprirea activitatii care a generat crampele musculare;
  • intinderea si masarea muschiului afectat;
  • tinerea piciorul in pozitia intinsa pana cand spasmul inceteaza;
  • aplicareaunei unei comprese calde sau reci pe muschiul tensionat/contractat.

Unii oameni folosesc suplimente alimentare, precum magneziu, pentru a reduce spasmele musculare. Un studiu efectuat in 2020, care a testat adultii in varsta, a concluzionat ca este putin probabil ca acestia sa fi utilizat acest tratament. Pentru alte situatii, cum ar fi sarcina, nu exista suficiente dovezi care sa arate ca suplimentele alimentare ajuta.

Stretching-ul inainte de culcare poate ajuta, dar dovezile in acest sens sunt limitate, exista insa certitudinea ca niciun medicament nu poate preveni crampele musculare.

Daca o crampa severa este urmata de o durere persistenta, pentru a o dminua se poate administra un analgezic fara prescriptie medicala.

In trecut, pentru aceasta afectiune se folosea chinina. Cu toate acestea, Administratia Medicamentului si Hranei din SUA (FDA) recomanda sa nu se foloseasca acest medicament, deoarece poate avea efecte secundare si interactiuni periculoase.

Exista dovezi limitate ca exercitiile fizice si stretching-ul, blocante ale canalelor de calciu, carisoprodolul si vitamina B-12 pot preveni crampele musculare.

Totusi, multivitaminele pot diminua intr-o oarecare masura spasmele musculare in timpul sarcinii.

Si de asemenea, nu exista dovezi ca medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS, calciu sau potasiu) pot asigura preventia.

Atata timp cat nu exista o cauza serioasa care sa determine aparitia acestei afectiuni, ea se va ameliora probabil fara tratament:

  • mersul pe varfuri poate ajuta la intinderea muschilor si la ameliorarea crampelor;
  • exercitiile de stretching pot fi de ajutor

Daca crampele apar in muschiul gambei, incercati urmatoarele exercitii de stretching:

  • Intinderea muschilor hamstring (o grupare de muschi puternici, care acopera partea din spate a coapsei de la fese pana la gamba)

1. Asezati-va pe podea cu picioarele intinse in fata.
2. Trageti degetele de la picioare in sus spre genunchi, pentru a intinde muschiul gambei.
3. Tineti apasat timp de 30 de secunde.

  • Intinderea muschilor gambei

1. Stati la aproximativ un metru de un perete cu talpile picioarelor bine sprijinite pe podea.
2. Aplecati-va in fata sprijinindu-va cu palmele de perete, calcaiele raman pe podea.
3. Ramaneti in pozitia aceasta timp de 10 secunde, apoi reveniti usor in pozitie verticala.
4. Repetati de 5-10 ori.

  • Intinderea musculaturii cvadriceps (cvadricepsul scurt sau muschiul coapsei cu patru capete situat in partea din fata ai piciorului superior)

1. Sprijiniti-va de spatarul unui scaun sau de un perete pentru a va pastra echilibrul;
2. Indoiti genunchiul si ridicati calcaiul spre fese, apucati glezna cu mana si trageti usor calcaiul spre corp.
3 Mentineti pozitia timp de 30 pana la 60 de secunde;
4. Repetati exercitiul cu celalalt picior.

Efectuarea acestor exercitii poate ajuta la ameliorarea sau prevenirea crampelor si de asemenea, pot servi ca incalzire inaintea inceperii exercitiilor fizice.

Urmatoarele masuri pot ajuta si ele, la prevenirea crampelor la picioare:

  • Sprijiniti degetele de la picioare atunci cand stati culcat sau adormit, fixand o perna sub calcaie.
  • Asternuturile nu trebuie sa fie strnse pe langa corp, evitati astfel incordarea muschilor de la picioare cand va miscati in timpul somnului.
  • Purtati incaltaminte adecvata in timpul zilei, mai ales daca aveti platfus sau alte probleme la picioare.

Pentru a preveni crampele mentinti o forma fizica buna prin efectuarea de exercitii si activitati fizice adecvate si graduale.

Evitati efortul fizic si antrenamentele intense si pe o durata de timp mai mare, amintiti-va intotdeauna sa va incalziti muschii inainte de a incepe exercitiile fizice.

In general crampele la picioare nu constituie un motiv de ingrijorare, dar uneori pot indica o problema serioasa de sanatate. Daca crampele sunt severe sau apar frecvent, consultati medicul.

Acesta va efectua teste pentru a identifica o cauza serioasa. Daca persoana care acuza crampe este sub un tratament cu medicamente care pot declansa crampe, medicul poate ajusta doza sau schimba medicamentul.

Crampele la picioare sunt o problema obisnuita care apar, de obicei, fara un motiv identificabil. Intinderea si masarea muschilor afectati pot aduce adesea ameliorarea durerii.

Cu toate acestea, in unele situatii cand crampele sunt severe sau frecvente, poate exista o cauza care necesita asistenta medicala.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere