Care este rolul monitorizarii zaharului din sange

Anca Rusen | Rubrica: Controlul glicemiei | 6 martie 2019

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

In primul rand, cunoasterea nivelului de zahar din sange ii ajuta pe pacientii diagnosticati cu diabet zaharat sa-si gestioneze corect boala dar mai ales sa reduca riscul de dezvoltare a complicatiilor grave.

Persoanele cu diabet trebuie sa-si verifice in mod constant nivelul de zahar din sange. Se recomanda ca ei sa-si verifice glicemia inainte de mese si inainte de a merge la culcare. Ei ar trebui sa inregistreze nivelurile lor de zahar din sange intr-un jurnal, in care sa fie trecuta si doza de insulina sau de antidiabetice orale, cat si de ce au fost luate, ce au mancat si la ce momente, exercitiul pe care l-au facut si orice probleme legate de diabet.

Cu atat mai mult daca ai tratament cu insulina, verificarea zaharului din sange este o parte esentiala a vietii cu diabet zaharat. Monitorizarea glicemiei este exact elementul care te va ajuta sa traiesti frumos cu diabetul, sa duci o viata absolut normala. Cu cat sunt mai mari nivelurile de zahar din sange cu atat mai mult cresc sansele de a dezvolta complicatii grave, precum sunt pierderea vederii sau sa se ajunga la amputare. Mai mult, nivelul crescut de glicemie poate determina probleme de natura cardiovasculara, probleme cerebrale, renale, ale nervilor.

De asemenea este bine sa retii: automonitorizarea glicemiei te ajuta la stabilirea felului in care alimentele – tot ceea ce mananci -, activitatea fizica dar si medicamentele afecteaza nivelul glucozei in sange. Numai prin masurarea glicemiei corecta, constanta si cu simt de raspundere poate sa fie manageriat diabetul zaharat in fiecare zi.

Si nu ai nevoie decat de o picatura de sange si un glucometru – aparat de testare a glucozei din sange. Medicii sustin ca in toate tipurile de diabet zaharat este necesar minimum o determinare glicemica pe zi. Iar la pacientii care au tratament cu insulina sunt necesare cel putin trei determinari glicemice pe zi.

In cazul in care o persoana are diagnosticul de diabet zaharat de tip 1 sau de tip 2 si are tratament cu insulina sau foloseste pompa de insulina trebuie sa: sa-si verifice glicemia de cel putin 4 ore in timpul zilei, sa determine glicemia cel putin inainte de mesele principale dar si inainte de gustari. Sunt situatii cand este necesar sa se ia glicemia si inainte de culcare, dar si inainte de a face sport, precum si dupa ce a avut loc un episod de glicemie scazuta – hipoglicemie.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

 

 

 

 

Pe acelasi subiect:


Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere