Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.
Cine se afla la risc de a dezvolta diabet zaharat de tip 1?
Diabetul zaharat tip 1 apare de obicei la copii si adulti tineri, desi poate aparea la orice varsta. Persoana al carui parinte si/sau frate au deja boala, are sanse mai mari de a dezvolta acest tip de diabet.
Principalele simptome ale diabetului zaharat de tip 1:
Simptomele diabetului de tip 1 sunt variate, pot merge de la usoare (o descoperire absolut intamplatoare a bolii) pana la severe, rapid instalate, in cateva zile sau saptamani si cu un tablou clinic zgomotos:
cresterea senzatiei de sete,
urinare frecventa,
senzatie de foame crescuta,
vedere neclara,
transpiratii abundente
oboseala accentuata,
pierderea in greutate inexplicabila
Uneori diabetul zaharat de tip 1 debuteaza direct printr-un tablou clinic foarte sever, chiar amenintator de viata, de fapt o complicatie acuta (decompensare a bolii diabetice) care poarta denumirea de cetoacidoza diabetica (DKA).
Principalele simptome ale DKA sunt:
respiratie urat mirositoare (respiratie cetozica- specifica, cu miros de mere verzi putrezite),
greata si / sau varsaturi,
dureri de stomac, de cap
probleme de atentie sau senzatie de confuzie.
Atentie! Cetoacidoza diabetica este o problema serioasa, ea reprezinta o urgenta medicala majora! Daca se identifica astfel de simptome se va lua imediat legatura cu medicul de familie sau cu medicul curant sau se va ajunge la cea mai apropiata camera de garda a unui spital.
Prin ce se caracterizeaza acest tip de diabet?
lipsa totala a secretiei de insulina (persoanele cu acest tip de diabet nu mai pot produce insulina in propriul organism);
debutul este cel mai adesea brusc, zgomotos;
sunt prezente simptome precum: nevoia de a urina des, sete accentuata si continua (se poate ajunge la un aport de pana la 6-12 litri de apa pe zi), cresterea poftei de mancare in paralel cu pierderea in greutate neintentionata si in conditiile unui aport crescut de mancare.
se intalneste la orice varsta, dar este mai frecvent la copii, adolescenti, de regula boala avand un debut sub 30 de ani. Desi diabetul de tip 1 poate aparea la orice varsta, sunt mai frecvente ca debut doua decade de varsta: la copiii cu varsta cuprinsa intre 4 si 7 ani si la copiii cu varste cuprinse intre 10 si 14 ani.