Sursa News Medical
Indiferent de cauza, neuropatia este asociata cu simptome caracteristice. Este posibil ca unele persoane care sufera de neuropatie sa nu aiba simptome. Totusi, anumite manifestari ale bolii sunt frecvent intalnite. Gradul in care un individ este afectat de un anumit tip de neuropatie difera.
Deteriorarea nervilor senzoriali este frecventa in neuropatia periferica. Simptomele apar, adesea, in zona picioarelor, cu un debut treptat de pierdere a senzatiei, amorteala, furnicaturi sau durere si continuand, apoi, spre centrul corpului. Bratele sau picioarele pot fi afectate. De asemenea, poate aparea incapacitatea de a controla pozitia articulatiilor ce poate duce la pierderea coordonarii sau echilibrului. Sensibilitatea extrema la atingerea suprafetelor, poate fi un alt simptom al neuropatiei periferice. Senzatia de amorteala si furnicaturi ale pielii este cunoscuta medical sub numele de parestezie
Pierderea functiei senzoriale la nivelul picioarelor face ca blisterele si ranile de pe picioare sa se dezvolte rapid si sa nu fie observate. Deoarece bolnavul are o capacitate scazuta de a simti durerea, aceste rani se pot infecta si infectia se poate raspandi la tesuturile mai profunde, inclusiv la nivelul oaselor. In cazuri grave, amputarea poate fi necesara.
Cand apar leziuni ale nervilor motorii (cei care controleaza miscarea), simptomele includ slabiciune, pierderea reflexelor, pierderea masei musculare, crampe si/sau pierderea dexteritatii.
Neuropatia autonoma sau afectarea nervilor care controleaza functia organelor si a glandelor, se poate manifesta printr-o mare varietate de simptome, inclusiv:
Hipoglicemie nedepistata: nivelurile scazute ale glicemiei (hipoglicemie) sunt asociate cu tremur, transpiratie si palpitatii. La persoanele cu neuropatie autonoma, aceste simptome specifice pot sa nu apara, ceea ce face ca un nivel periculos de scazut al zaharului din sange sa fie greu de identificat.
Acest articol este realizat cu sprijinul:
Sursa News Medical