Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.
Sfaturi pentru ingrijirea piciorului diabetic
Observarea starii picioarelor pentru a identifica probleme comune, sau pentru a le trata in faza incipienta inainte sa apara complicatii. Iata cateva sfaturi pentru o buna ingrijire a picioarelor:
Supravegheati-va sanatatea si controlati diabetul. Urmati sfaturile medicului dumneavoastra cu privire la nutritie, exercitii fizice si medicamentatie. Mentineti nivelul zaharului din sange in limite normale.
Spalati-va picioarele cu apa calda in fiecare zi, folosind un sapun delicat. Testati temperatura apei cu cotul, deoarece leziunile nervoase la nivelul bratelor va pot afecta si senzatiile in maini. Nu tineti picioarele mult in apa calda, stergeti-le bine, mai ales in spatiile interdigitale.
Verificati-va picioarele in fiecare zi pentru a observa eventuale rani, vezicule, pete rosii, calusuri sau orice alte probleme, mai ales daca aveti circulatie sanguina deficitara.
Daca pielea de pe picioare este uscata aplicati o lotiune hidratanta dupa spalare si apoi stergeti Nu aplicati lotiunea intre degete. Medicul dumneavoastra va va recomanda tipul de lotiune potrivit.
Dupa baie sau dus, cand pielea este moale, indepartati bataturile si calusurile cu o pila sau piatra ponce, frecand usor zona, numai intr-o singura directie, ca sa evitati ranirea
Verificati-va unghiile de la picioare o data pe saptamana si taiati-le drept, folosind o foarfeca de unghii, atunci cand este necesar. Nu taiati colturile unghiilor de la picioare, piliti-le usor cu o pila de unghii usor abraziva. In acest fel puteti preveni unghiile incarnate.
Purtati intotdeauna pantofi sau papuci care acopera degetele. Nu purtati sandale si nu mergeti desculti, nici macar prin casa.
Purtati intotdeauna sosete sau ciorapi comozi cu elastic moale.
Purtati pantofi comozi. Cumparati pantofi din panza sau piele naturala. Incaltaminte mai larga, in cazul in care aveti o deformare apiciorului, este disponibila in magazinele de specialitate.
Verificati intotdeauna interiorul incaltamintei de asperitati, inainte de folosire, pentru a evita ranirea sau formarea bataturilor.
Protejati-va picioarele de caldura excesiva si frig. Purtati incaltaminte la plaja sau pe pavajul fierbinte. Purtati sosete noaptea daca aveti picioarele reci.
Mentineti o buna sanatate sanguina la nivelul picioarelor. In repaos tineti picioarele putin ridicte, miscati degetele de la picioare si rotiti-va gleznele de mai multe ori pe zi si nu stati picior peste picior perioade lungi de timp.
Renuntati la fumat. Fumatul poate agrava problemele de circulatie sanguina.
Daca aveti o problema la nivelul picoarelor care se agraveaza sau o rana care nu se vindeca, luati imediat legatura vu medicul dumneavoastra.
Medicul dumneavoastra trebuie sa va verifice picioarele in timpul fiecarei vizite. Faceti un examen amanuntit al picioarelor o data pe an.
Consultati medicul podolog la fiecare 2 sau 3 luni, chiar daca nu aveti probleme la nivelul picioarelor.
Simtome ale problemelor piciorului diabetic
Daca aveti diabet zaharat si prezentati oricare dintre aceste probleme la nivelul picioarelor, contactati medicul:
Modificari ale culorii pielii
Modificari ale temperaturii pielii
Umflaturi la nivelul piciorului sau gleznei
Durere
Rani deschise care se vindeca lent sau din care se scurge un lichid
Unghii incarnate sau infectate cu o ciuperca
Bataturi sau calusuri
Crapaturi in pielea uscata, in special in jurul calcaiului