Anca Rusen | Rubrica: Prevenire diabet | 15 octombrie 2018
Studii de specialitate au aratat ca un deficit fiziologic indelungat de magneziu este factor favorizant pentru diabet. Concret, hormonul pancreatic eliberat in urma consumului de glucide nu-si face corect treaba, glucoza nu reuseste penetrarea celulara, ramane in sange si astfel se mentine un nivel mare al glicemiei. Acest aspect poate favoriza aparitia diabetului zaharat tip 2.
De aceea, medicii sustin ca un aport zilnic de magneziu de 350 – 457 de mg ar putea reduce cu o treime riscul de diabet zaharat.
In cazul diabetului de tip 1, doza necesara a acestui mineral amelioreaza efectul insulinei injectate si este posibil sa previna complicatiile ca de exemplu, neuropatia diabetica.
Carenta de magneziu poate sa aiba si alte consecinte asupra sanatatii – oboseala accentuata, crampe musculare, predispozitie la afectiuni cardiovasculare, depresie, spasmofilie – de aceea este esential sa il intrebi pe medicul tau, dupa efectuarea testelor de sange daca este sau nu cazul sa iei suplimente de magneziu si mai ales in ce doza trebuie sa administrezi magneziu. Necesarul zilnic pentru femei este de 360 mg si pentru barbati este 420 de mg.
Magneziul este unul dintre acele elemente care nu trebuie sa-ti lipseasca din alimentatie, acest mineral avand un rol important in producerea si transportul energiei necesare diverselor procese fiziologice, stimuland procesele metabolice. Pe scurt, este indispensabil pentru buna functionare a organismului, a muschilor sau a creierului.
Semintele de in si susan sunt bogate in magneziu. 100 g de seminte de in contin 329 mg de magneziu si 100 g de seminte de susan, 351 mg de magneziu. Au rol antioxidant, fac bine inimii si pot fi savurate in diverse salate si dressing-uri.
Cerealele integrale, fasolea si mazarea sunt si ele alimente bogate in magneziu. Portocalele, caisele deshidratate sau smochinele ofera o doza excelenta de magneziu, vitamine si fibre.