Articolul este realizat de Dr Lavinia Vija
Prevalenta globala a diabetului zaharat a fost estimata la 2,8% in 2000 si se estimeaza ca va atinge 4,4% pana in 2030. Se estimeaza ca numarul total de persoane cu diabet zaharat la nivel mondial va creste de la 171 milioane in 2000 la 366 milioane in 2030.
Diabetul zaharat este unul dintre factorii cheie care au ca rezultat dezvoltarea cataractei.
Cataracta este opacifierea lentilei ochiului (cristalin) care poate duce la vedere tulbure sau incetosata. Studiile epidemiologice au demonstrat ca aceasta este cea mai frecventa cauza a insuficientei vizuale la pacientii cu diabet zaharat. Altfel spus, aparitia bolii este in stransa legatura cu variatiile glicemiei.
Pacientii cu diabet zaharat au multiple modificari biochimice la nivelul cristalinului, astfel ca riscul de aparitie a cataractei este de 4 ori mai mare fata de pacientii care nu au diabet, iar la pacientii cu diabet sub varsta de 40 de ani, riscul poate fi de 20-25 ori mai mare sustin medicii. Ca si in cazul majoritatii complicatiilor diabetului, mentinerea controlului asupra nivelului de zahar din sange reduce substantial riscul de aparitie al cataractei. In plus, cercetarile au aratat ca persoanele cu diabet zaharat de tip 2 care isi reduc nivelul de HbA1c cu doar 1% pot reduce riscul de cataracta cu 19%.
La pacientii diabetici apar doua forme de cataracta:
Cataracta subcapsulara sau juvenila – apare mai frecvent la diabeticii de tip I, la tineri in special si la persoanele care nu-si controleaza corespunzator glicemia. Debutul este brusc, se instaleaza de cele mai multe ori o miopie severa, iar cristalinul devine opac, dens, seamana cu un fulg de nea.
Cataracta senila apare de regula la varstele inainte si inseamna modificarea sclerotica a cristalinului. Are o evolutie rapida desi debutul este unul lent. Totodata, este cea mai frecventa forma de cataracta care se dezvolta precoce la diabeticii necorespunzator controlati.
Este utila depistarea precoce a riscului de a dezvolta cataracta cat si a semnelor de debut de cataracta. De aceea, controalele regulate ale ochilor, ca parte a revizuirii periodice a diabetului zaharat, va ajuta echipa de medici sa identifice eventuale semne de cataracta intr-un stadiu incipient si sa poata incepe un plan de tratament.
Numai medicul specialist oftalmolog poate stabili daca un pacient are nevoie de o interventie chirurgicala pentru tratarea cataractei. Tratamentul pentru cataracta a avansat considerabil in ultimii ani. Operatia de cataracta este recomandata pe scara larga si este efectuata uzual in clinicile de oftalmologie, insa eficienta inlocuirii cristlainului cu unul artificial poate avea rezultate variabile la persoanele cu diabet zaharat.
Astfel, unele studii sustin ca interventia chirurgicala a cataractei poate avea efecte adverse, incluzand progresia retinopatiei, hemoragia vitroasa, neovascularizarea irisului si scaderea sau pierderea vederii.
Esentiale sunt controlul glicemic, preventia dezechilibrarilor metabolice si a hiperglicemiilor si controale periodice oftalmologice.
Asa vede un om sanatos | Asa vede un pacient afectat de opacifierea cristalinului |
Articolul este realizat de Dr Lavinia Vija
Medic specialist endocrinologie Institutul C.I. Parhon