Anca Rusen | Rubrica: Alimentatie sanatoasa | 27 martie 2019
Diabetul zaharat este o afectiune grava, cronica care dubleaza riscul de infarct miocardic si pe cel de accident vascular cerebral. De asemenea, boala creste riscul de imbolnavire a rinichilor, a ochilor, poate duce la orbire iar unele studii arata ca este asociat si cu unele tipuri de cancer.
Sunt specialisti care arata ca diabetul zaharat de tip 2 este o afectiune strans legata cu stilul de viata, cu alegerile alimentare ale unui individ. Intr-o oarecare masura ceea ce mancam poate sa accelereze aparitia bolii. Cu certitudine insa decesul din pricina diabetului zaharat si amanarea complicatiilor acestuia se pot realiza printr-un stil de viata echilibrat, monitorizarea regulata a glicemiei si activitate fizica sustinuta.
Regim pentru diabet: alimentele bogate in nutrienti, cele care au un continut scazut de calorii sunt recomandate celor cu diabet zaharat sau celor care vor sa previna boala.
Alimente permise in diabet:
Legumele verzi. Cruciferele sunt cele mai bune legume pentru aceste persoane, dar si pentru cei sanatosi. Sunt studii care arata ca un consum regulat de legume verzi este asociat cu un risc mai mic de aparitia a diabetului zaharat de tip 2. Iar in cazul pacientilor cu diabet, aportul crescut de legume verzi e asociat cu niveluri mici ale glicemiei.
Legumele care nu au amidon, cum sunt ciupercile, ceapa, usturoiul, vinetele, ardeii sunt foarte bune in preventia diabetului. Sunt legume bogate in fibre si care nu au efecte negative asupra glicemiei.
Fasolea – o sursa ideala de carbohirati. Consumul de fasole e asociat cu riscul redus de diabet zaharat dar si cel pentru cancerul de colon.
Nuci si seminte. Nucile ajuta la scaderea in greutate, pot creste rezistenta la insulina.
Fructele proaspete. Sunt ideale pentru inlocuirea dulciurilor. Sunt studii care sustin ca trei portii de fructe proaspete pe zi scade riscul de diabet cu pana la 20%. Dar este bine sa alegi fructele care au un continut redus de zahar, de exemplu pepene galben, portocalele, kiwi.
Alimente interzise in diabet:
Zaharul si produsele care contin cantitati mari de zahar, asa cum sunt ciocolata, biscuitii, prajiturile de la cofetarie, bomboanele.
Sucurile din comert, sucurile acidulate
Paine alba, orezul, pastele deoarece au un continut ridicat de carbohidrati.
Fructele uscate – prune, caise, merisor, goji, smochine, curmale
Branzeturi grase procesate: branza topita, cascaval, telemea grasa,
Margarina, unt, maioneza, orice sosuri din comert.
Lactate grase cu mai mult de 3% grasime,
Covrigii, placinta, strudelul, napolitanele,
Stafide, smochine, castane,
Mazare, ciuperci,