Sursa News Medical
Pana in prezent, cauzele de baza ale inflamatiei in obezitate si diabet zaharat tip 2 au fost putin analizate, ceea ce a impiedicat eforturile de a dezvolta tratamente pentru a preveni complicatiile unei boli care este a treia cauza principala de deces in Statele Unite.
Insa noile cercetari arata ca modificarile aduse mitocondriilor – centrala electrica a celulelor – determina inflamatia cronica din celulele expuse anumitor tipuri de grasimi, eliminand, astfel, supozitia ca glucoza ar fi cauza.
Inflamatia cronica alimenteaza multe dintre complicatiile devastatoare ale diabetului de tip 2, inclusiv complicatii ale picorului diabetic, bolile cardiovasculare, renale si parodontale, fiind astfel una dintre tintele principale pentru dezvoltarea terapiei. Aceste date noi pot clarifica discutia despre necesitatea unui control glicemic strict, ca obiectiv principal al tratamentului in cazul persoanelor cu diabet.
Echipa formata din cercetatori specialisti in farmacologie, stiintele nutritiei si inginerie biologica din Marea Britanie nu si-a propus sa infirme teoria potrivit careia inflamatia ar fi cauzata de glucoza. Pe baza importantei glicolizei – o secventa de 10 reactii care produce energie – in alte tipuri de inflamatie, echipa a emis ipoteza ca celulele imune ale pacientilor cu diabet de tip 2 ar produce energie prin arderea glucozei. „Am gresit”, au declarat cercetatorii.
„Am folosit exclusiv celule imune de la subiecti umani pentru toate etapele cercetarii”, au explicat cercetatorii, mentionand ca oamenii, dar nu si animalele testate pentru diabet de tip 2, au profilul specific de celule T pro-inflamatorii, identificat de echipa in cercetarile anterioare.
Cercetatorii au fost surprinsi sa constate ca glicoliza nu cauzeaza inflamatia cronica. In schimb, o combinatie de defecte in mitocondrii si derivate ale grasimilor in exces au fost responsabile de acest lucru.
Cercetatorii considera ca pot exista aplicatii pentru aceasta cercetare atat in stiintele de baza, cat si in stiintele clinice. Ei spera sa defineasca cu precizie tipurile de lipide pro-inflamatorii si sa analizeze asocierile dintre lipidele circulante si/sau asociate tesuturilor si rezistenta la insulina, o caracteristica cheie a diabetului de tip 2. Ei sunt, de asemenea, interesati sa contribuie la dezvoltarea de noi abordari analitice, care sa permita ca descoperirile legate de lipide sa conduca la o noua intelegere a patologiei in diabetul de tip 2.
„Controlul strict al glicemiei pentru a scadea riscul de complicatii diabetice a fost obiectivul principal pentru majoritatea persoanelor cu diabet zaharat timp de zeci de ani”, au spus cercetatorii. „Datele noastre ofera o explicatie la motivul pentru care persoanele cu un control atent al glucozei din sange pot suferi, totusi, o evolutie a bolii”.
Acest articol este realizat cu sprijinul:
Sursa News Medical