Ce faci cand ai valori mari ale glicemiei?

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Cel mai bine este sa eviti sa te confrunti cu valori mari ale glicemiei, mai ales daca ai fost deja diagnosticat cu diabet zaharat. Exista cateva reguli pe care daca le vei respecta vei reusi sa nu te confrunti cu valori ridicate ale zaharului din sange pe viitor.

Iata cele 7 reguli care te pot ajuta sa eviti cresterea glicemiei

• Nu te supara. In orice situatie stresanta, nivelul glicemiei va creste, de aceea este foarte important sa nu te superi si sa nu fii speriat sau ingrijorat. Atat cat se poate cauta sa ramai calm si sa diminuezi nivelul stresului.

• Controleaza corect si constant glicemia. O monitorizare corecta poate duce la mentinerea in limite acceptabile a glicemiei.

• Ai grija la ceea ce mananci. Cel mai bine este sa ceri ajutorul unui nutritionist care sa te invete ce anume si cat ai voie sa mananci si mai ales ce trebuie sa eviti sau sa consumi mai putin.

• Respecta cu sfintenie tratamentul pe care l-ai primit, fie ca este compus din pastile sau din insulina.

• Fa miscare zilnic, constant. Exercitiile fizice cresc sensibilitatea organismului la insulina, aducand practic glucoza din sange in celule si scazand nivelul glicemiei.

Atentie! Nu trebuie insa sa exagerezi cu intensitatea efortului depus zilnic. Mai exact cele de intensitate mica sau medie sunt benefice organismului, insa daca vei depune un efort de intensitate ridicata poti sa te confrunti cu o crestere a nivelului de zahar din sange.

Alimentatia cand ai glicemia marita

• Mare atentie la hidratarea corecta! Este indicat sa bei minim 2 l de apa plata sau ceaiuri de plante/fructe neandulicite pe zi in felul acesta glucoza fiind diluata, iar rinichii pot functiona corect.

• Mananca la timp, respecta cele 3 mese pe zi si gustarile dintre ele. De exemplu, daca sari peste o masa vei resimți senzația de foame; o astfel de senzație este data de valori mici ale glicemiei (hipoglicemie). In astfel de cazuri este indicat sa te asiguri ca mananci o gustare care sa contina carbohidrati, pentru a evita sa ai o cantitatea prea mare la masa urmatoare. Insa trebuie sa fii atent! Astfel de obiceiuri duc la oscilații glicemice importante, glicemie este cand mare cand mica, nerespectand orarul de mese, ceea ce în final va duce la un dezechilibru al diabetului zaharat chiar daca pacientul ia medicamentele / face insulina corect.

Atentie! Daca nivelul glicemiei este ridicat trebuie sa suni urgent la medicul tau sau la 112. Mai exact, glucoza nu trebuie sa inregistreze peste 200mg/dl. Odata ce valorile glicemei urca la acest nivel ridicat fie esti bolnav, fie ai o infectie si aceste valori necesita asistenta medicala imediata.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2025

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere