Ce nu trebuie sa lipseasca din trusa unui diabetic

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Un pacient cu diabet zaharat, este o persoana cu o boala cronica si va necesita mai multe lucruri pe care acesta sa le aiba in permanenta la indemana, fie ca este plecat, fie ca este vorba de viata lui de zi cu zi. Acesti pacienti trebuie sa aiba o trusa speciala a lor in care sa isi puna lucrurile de care au nevoie in mod special.

Glucometrul

Cel mai important lucru in trusa unui pacient cu diabet zaharat este glucometrul. Pacientul diabetic, in special cel care se afla in tratament cu insulina, trebuie sa aiba in permanenta la el aparatul de masurat glicemia. El trebuie sa isi faca testele necesare pentru a stabili dozele de insulina necesare si trebuie sa isi testeze glicemia ori de cate ori simte ca ceva nu este in regula in corpul lor.

Teste de glicemie

Daca pacientul pleaca din localitate, el trebuie sa se asigure ca are suficiente teste de glicemie la el si ca glucometrul are baterie. Pentru orice eventualitate, se recomanda ca pacientul sa aiba in trusa lui si o baterie de rezerva sau un cablu de incarcare daca glucometrul se poate incarca la priza.

Testele de glicemie trebuiesc verificate inainte de plecare, ele trebuie sa fie in termen de valabilitate si sa nu isi fi schimbat culoarea sau aspectul. Pacientul trebuie sa stie cum se pastreaza aceste teste si sa stie cand sa nu le foloseasca pe cele care nu par a fi conforme.

Tot in trusa pacientului trebuie sa se mai gaseasca si suficiente ace pentru intepatul in deget in vederea recoltarii glicemiei.

Teste de urina

Trusa unui pacient diabetic, in special daca vorbim despre un diabet zaharat de tip 1, mai trebuie sa contina si teste de urina pentru detectarea corpilor cetonici. Pacientii cu tipul 1 de diabet zaharat pot face o complicatie acuta a bolii, numita cetoacidoza care se maifesta prin aparitia corpilor cetonici. Testele de urina care detecteaza prezenta corpilor cetonici sunt extrem de utile pentru ca anunta pacientul ca este in pericol si il trimit pe acesta la spital. Prezenta corpilor cetonici este considerata a fi o urgenta si un motiv pentru internarea in spital a pacientului.

Zaharul din trusa

Desi pare paradoxal pentru ca pacientul cu diabet zaharat nu are voie zahar, din trusa lui nu trebuie sa lipseasca zaharul sau ceva dulce. Acesta se foloseste pentru a creste glicemia atunci cand pacientul face hipoglicemie. Tuturor pacientilor li se recomanda sa manance ceva dulce sau sa ia zahar daca glicemia este sub valoarea de 70mg/dl. Cele mai indicate sunt fructele si/sau sucurile cu zahar pentru ca se absorb cel mai rapid.

Glucagonul

In cazul pacientului cu diabet zaharat de tip 1 sau a celor de tip 2 tratati cu insulina, li se recomanda sa nu lipseasca din trusa lor Glucagonul. Acesta este o solutie care se injecteaza in cazul valorilor extrem de mici ale glicemiei. Este indicat ca si un membru al familiei sau persoana care insoteste diabeticul sa stie sa foloseasca glucagonul. In cazul in care pacientul devine inconstient din cauza glicemiei mici, atunci persoana de langa ii poate administra injectia de glucagon si ii va salva viata.

In momentul in care pacientul cu diabet zaharat pleaca in concediu, este indicat ca el sa aiba un stoc suficent de medicamente si/sau de insulina si sa ia in calcul si neprevazutul. Se poate ca un cartus de insulina sa se sparga. Ii cade pacientului din mana si se sparge. El trebuie sa aiba intotdeauna cel putin un cartus sau o folie de medicamente in plus fata de cat a calculat el ca ii va fi suficent pentru perioada cat sta plecat.

Insulina bazala si rapida in pen

In cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 1, tratati prin pompa de insulina, acestia trebuie sa aiba la ei, in trusa lor de calatorie, dar si acasa, insulina bazala si rapida in pen. Pompa de insulina este un dispozitiv ce se poate defecta si atunci pacientul va ramane fara insulina si risca sa faca cetoacidoza in 4-6 ore. El trebuie sa fie sigur ca are insulina rapida dar si insulina lenta la el si sa inceapa sa isi faca cu pen-ul. Inainte de a pleca de acasa, pacientul trebuie sa se asigure ca insulina este in termen de garantie si poate fi folosita. Aceasta insulina trebuie tinuta la frigider pana in momentul in care va fi utilizata.

Impreuna cu insulina, pacientul trebuie sa se asigure ca are si suficente ace pentru a-si putea injecta dozele.

Deoarece, adesea pielea pacientilor cu diabet zaharat se usuca, mai ales cand glicemia este mare. Ei trebuie sa aiba in permanenta o crema emolienta, hidratanta, pe care sa o foloseasca pe intreg corpul in incercarea de a rehidratat pielea si a preveni eventualele leziuni.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere