Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Neuropatia diabetica este o complicatie cronica pe care o dezvolta pacientii cu diabet zaharat, atat cei cu diabet zaharat de tip 1 cat si cei cu diabet zaharat de tip 2. Este cea mai frecvent intalnita complicatie cronica a diabetului zaharat. In cazul pacientilor cu diabet zaharat tip 1 aceasta complicatie apare, de regula, dupa 5 ani de evolutie a bolii, mai ales daca pacientul a avut un dezechilibru glicemic. Adica daca a avut valori mari de glicemie si hemoglobina glicozilata peste tinte. In cazul pacientului cu diabet zharat tip 2 aceasta complicatie poate fi prezenta inca de la inceputul bolii.
Uneori, motivul pentru care bolnavul ajunge la medic si i se depisteaza diabetul zaharat tip 2 este durerea de picioare (picior diabetic). De ce se intampla acest lucru? Pentru ca debutul bolii in cazul diabetului zaharat tip 2 este unul lent, ce poate dura chiar ani, fara simptome foarte mari la inceput. Astfel, pacientul nu stie ca are glicemia mare, deci nu stie ca are diabet zaharat tip 2 si dezvolta astfel si complicatii. Pentru a vedea simptomele diabetului zaharat tip 2 va rugam sa cititi articolul ”Simptome diabet zharat tip 2”.
Nuropatia diabetica este o boala ce afecteaza fibrele nervoase de la nivelul extremitatilor (maini si picioare), dar poate afecta si fibrele nervoase de la nivelul inimii. In acest caz se numeste Neuropatie Cardiaca Autonoma, pe care o vom in cele ce urmeaza.
Afectarea fibrelor nervoase poate fi de mai multe feluri:
Daca este afecata sensibiliatea termica pacientul nu mai simte frigul si nici caldura. Atunci risca sa faca degeraturi iarna pentru ca se va incalta inadecvat, nefiindu-i frig si poate genera arsuri spalandu-se cu apa fiarta, la fel nemaisimtind caldura.
Daca este afectata sensibilitatea tactila (de a simti/a pipai) atunci pacientul nu mai simte pe ce calca si se poate rani/taia, fara ca acesta sa stie si apoi sa dezvolte infectii in locul leziunii.
Daca este afectata sensibilitatea dureroasa atunci pacientul nu mai simte durerea. Un pacient poate calca intr-un obiect ascutit (de exemplu un cui), nu va simti durerea si va merge cu el in talpa pana cand va ajuge acasa. In acel moment fie va vedea sangele de pe podea, fie va vedea ca nu isi poate poate indeparta incaltarile din cauza cuiului care este infipt prin talpa pantofului. La fel se intampla si in cazul incaltarilor neadecvate prin care se produc bataturi/rani pe care pacientul nu le simte. Toate aceste rani/bataturi se pot infecta si pot duce la probleme grave, chiar pana la amputatie.
Daca este afectata sensibilitatea vibratorie, in practica nu are o repercursiune directa insa ea fiind prima sensibilitate care se altereaza ne va duce cu gandul la un debut de neuropatie diabetica.
Prima si cea mai des intalnita, ca si simptom al neuropatiei diabetice, este durerea. Durerea, in special la nivelul picioarelor, este mai pregnanta (mai accentuata) pe parcursul noptii si foarte important durerea este simetrica. Caracteristic pentru neuropatia diabetica este durerea pe ambele picioare, durere ce va avea aceeasi intensitate la ambele piciaore/maini. Daca avem un pacient care ne spune ca il doare doar un picior/o mana sau unul dintre picioare/una dintre maini, atunci cel mai probabil nu este din cauza neuropatiei diabetice si trebuie cautata o alta cauza.
Un alt simptom al neuropatiei diabetice este senzatia de “furnicaturi” la nivelul ambelor maini/picioare. Pacientul descrie ca simte ca si cum ar avea un musuroi de furnici ce ii umba pe picioare sau mai rar pe maini. Acest simptom se numeste parestezii si este caracteristic pentru neuropatia diabetica.
Mai putem intalni si senzatia de “picioare nelinistite”. Pacientul nu isi poate controla picioarele, le va misca in permanenta. Poate fi un lucru deranjant pentru parnenerul de somn al pacientului care frecvent relateaza: “Dna. Doctor nu mai pot! Toata noaptea da din picioare!”.
Un alt simptom frecvent relatat de catre pacienti este senzatia de picioare “reci”, care nu se incalzesc niciodata. Este important sa nu le incalzim cu apa fiarta sau la foc deschis pentru a evita aparitia arsurilor.
Neuropatia diabetica se poate complica cu Neuropatia Cardiaca Autonoma in care pacientul nu va mai avea sensibilitatea data de nervii din jurul inimii. Acest lucru va duce la faptul ca pacientul va putea face infarct de miocard fara sa simta durerea. Asa se explica “infarctul mut al diabeticului”. De obicei cand o persoana face infarct de miocard simte durere mare in piept. Diabeticul nu va simti acest lucru daca are neuopatie diabetica, mai ales neuropatie cardiaca autonoma. Acesta va avea alterata sensibilitatea dureroasa de la nivelul nervilor inimii si astfel durerea pe el nu il va trimite la spital, din pacate.
Acest articol este realizat cu sprijinul:
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice