Sursa News Medical
O echipa de cercetatori de la Scoala de Medicina NUS Yong Loo Lin a identificat o noua proteina care ar preveni dezvoltarea neuropatiei la pacientii cu cancer care fac chimioterapie.
Chimioterapia este unul dintre cele mai frecvent recomandate tratamente pentru multe forme de cancer. Un efect secundar major, cu toate acestea, este neuropatia periferica sau deteriorarea ori disfunctia unuia sau mai multor nervi, care, de obicei, duce la senzatia de amorteala, furnicaturi, slabiciune musculara si durere in zona afectata. Afectiunea debuteaza frecvent in zona mainilor si a picioarelor, desi pot fi afectate si alte regiuni si parti ale corpului.
In prezent, nu exista nicio modalitate de a preveni sau trata neuropatia cauzata de medicamentele chimioterapice. Singura optiune este limitarea sau intreruperea tratamentului cu chimioterapie in situatia in care multi pacienti nu tolereze bine acest gen de tratamentele.
Intr-un studiu recent publicat de Journal of Biological Chemistry (Revista de Chimie Biologica), o echipa de cercetatori condusa de profesorii asistenti Raymond Deron Herr si Raghav Sundar de la Scoala de medicina NUS Yong Loo Lin, si-a propus sa examineze daca S1P2, o proteina receptor care se afla pe suprafata celulelor din sistemul nervos, este o tinta potentiala in tratamentul neuropatiei induse de chimioterapie.
Echipa a analizat mai intai efectele medicamentelor de chimioterapie pe baza de platina, cum ar fi cisplatina, asupra reglarii S1P2 si a constatat ca chimioterapia modifica activitatea acestei proteine. Echipa a demonstrat in plus ca activarea S1P2 cu un compus, asemanator unui medicament, poate impiedica deteriorarea celulelor nervoase si durerile.
Spre deosebire de acumularea de radicali liberi in nervi, care duce la degenerescenta nervoasa atunci cand receptorul este indepartat. Cercetatorii au concluzionat ca este posibil sa fie blocate atat leziunile nervoase, cat si durerea atunci cand S1P2 este activat prin administrarea unui medicament pe durata tratamentului cu cisplatina.
Exista trei clase majore de medicamente care cauzeaza neuropatie: compusi de platina (cisplatina si oxaliplatina), taxani (paclitaxel) si un medicament anume vizat cunoscut sub numele de bortezomib.
,,In timp ce studiul s-a concentrat pe efectele cisplatinei, pe baza a ceea ce stim despre procesele moleculare, este posibil ca un medicament S1P2 sa functioneze in toate cazurile de neuropatie indusa de chimioterapie. De asemenea, este posibil ca un astfel de medicament sa poata trata multe alte forme de neuropatie, precum cele cauzate de leziuni nervoase, boli autoimune sau diabet „, a spus dr. Herr.
„Neuropatia sau senzatia de amorteala cauzata de chimioterapie este un efect secundar comun si debilitant cu care se confrunta pacientii, si pentru care exista putine tratamente eficiente. Studiul nostru ofera o intelegere mai profunda a biologiei acestei afectiuni, permitand dezvoltarea pe viitor a unor tratamente pentru reducerea cazurilor de neuropatie indusa de chimioterapie. In prezent incercam sa gasim noi molecule de tip medicament care ar permite activarea S1P2 intr-un mod mai eficient si mai stabil „, a adaugat dr. Sundar, care este, de asemenea, consultant la Departamentul de Hematologie-Oncologie de la Institutul National al Cancerului din Singapore (NCIS) si Spitalul National Universitar.
Acest articol este realizat cu sprijinul:
Sursa News Medical