Cercetatorii confirma: un stil de viata sanatos poate creste speranta de viata

Anca Rusen | Rubrica: Prevenire diabet | 28 septembrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Adoptarea unui stil de viata sanatos poate prelungi speranta de viata cu pana la 14 ani in cazul femeilor si cu pana la 12 ani in cazul barbatilor, arata cercetatorii de la Harvard T.H. Chan School of Public Health. Acestia si-au propus sa cuantifice influenta pe care un stil de viata sanatos o poate avea in cresterea sperantei de viata.

Mai mult, se pare ca berea, fiind o bautura obtinuta din ingrediente 100% naturale, daca este consumata moderat poate fi o parte integrata intr-un regim de viata sanatos, cu posibile efecte pozitive asupra longevitatii.

Principalii factori implicati in cresterea sperantei de viata

Studiul a analizat informatiile medicale despre 78.865 de femei, respectiv 44.354 de barbati disponibile pe o perioada de 34 de ani, respectiv 27 de ani. Cercetarea s-a bazat pe analiza unor obiceiuri frecvente care pot avea un impact asupra sanatatii, printre care s-au regasit miscarea si activitatea fizica, dieta alimentara si consumul de alcool.

Autorii studiului au stabilit anumite valori de referinta pentru a clasifica factorii cu risc scazut: minimum 30 de minute de miscare pe zi, un consum moderat de alcool (pana la 15 g pentru femei si pana la 30 g pentru barbati), o dieta alimentara variata si un indice de masa corporala cuprins intre 18,5 si 24,9 kg/m². Astfel, s-a demonstrat o crestere a sperantei de viata in cazul persoanelor care indeplinesc aceste criterii. In cazul participantilor la studiu care nu au respectat aceste criterii, cercetatorii au estimat o speranta de viata pentru cei aflati la varsta de 50 de ani de +29 de ani in cazul femeilor, respectiv de +25,5 de ani in cazul barbatilor. Iar in cazul celor care au adoptat aceste obiceiuri sanatoase, speranta de viata a fost semnificativ mai ridicata, estimata la 43,1 ani pentru femei si 37,6 ani in cazul barbatilor.

Relatia dintre consumul moderat de bere si longevitatea

Studii efectuate in randul populatiei de-a lungul timpului au aratat contributia berii la scaderea riscului relativ de aparitie a unor afectiuni, comparativ cu abstinenta sau consumul in exces, fapt sustinut si de studiul cercetatorilor de la Harvard.

Subiectii cu un obicei de consum redus sau moderat de alcool au prezentat riscul cel mai scazut de mortalitate din orice cauza. Acele persoane care au consumat mai putin sau acelea care au inceput sa consume mai mult au avut un risc relativ mai mare cu 29% si respectiv cu 32% in timpul monitorizarii. De asemenea, cel mai mic risc relativ de mortalitate, cu o scadere de circa 10%, s-a observat la consumul de aproximativ doua pahare de bere pe zi la barbati si un pahar de bere pe zi la femei. Se crede ca beneficiul net asupra sanatatii datorat consumului moderat de alcool actioneaza in primul rand prin efectul sau cardio-protector. La acest efect se adauga insa cel produs de continutul de polifenoli al berii, datorat hameiului, cu proprietati antioxidante demonstrate, si care ajuta la stimularea circulatiei sangelui.

„Interesul aratat de cercetatori pentru investigarea efectelor consumului moderat de bere nu face decat sa reconfirme calitatile incontestabile ale acestei bauturi. Impactul sau pozitiv pentru organism, atunci cand este consumata cu moderatie, decurge clar din continutul scazut de alcool si atributele recunoscute ale ingredientelor sale: cereale, hamei si apa. De aceea, un studiu care sa fie axat strict pe legatura dintre consumul moderat de bere si longevitate ar adauga in mod cert valoare in literatura de specialitate”, a specificat medicul Corina Zugravu, presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.

Atentie! Organizatia Mondiala a Sanatatii incadreaza consumul moderat de bere la 330 ml pe zi pentru femei si 660 ml de bere pentru barbati.

Pe acelasi subiect:


Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere