Articolul este realizat de Dr Lavinia Vija
Cetoacidoza diabetica este o complicatie grava a diabetului zaharat care apare atunci cand corpul produce niveluri ridicate de acizi sanguinici numiti cetone. Concret, aceasta se dezvolta si apare in momentul in care organismul unei persoane nu poate sa produca suficienta insulina.
Trebuie retinut si faptul ca de multe ori, cetoacidoza diabetica poate fi primul semn ca o persoana are diabet.
Insulina are un rol extrem de important in a ajuta zaharul (glucoza) care este o sursa majora de energie pentru muschii si alte tesuturi, sa intre in celulele corpului. In lipsa insulinei, corpul descompune grasimile ca si combustibil, iar acest proces produce o acumulare de acizi in fluxul sanguin numite cetone. Cetonele se acumuleaza in sange si, eventual, se duc in urina. Daca nu se intervine, cu tratament adecvat apare cetoacidoza diabetica. Mai multe despre insulina aici.
Semne si simptome de multe ori se dezvolta rapid, uneori in numai 24 de ore. Acestea sunt:
Semnele mai specifice ale cetoacidozelor diabetice care pot fi detectate prin kituri de testare a sangelui de la domiciliu si urina – includ:
Cand sa suni la 112 sau doctorul curant?
Testele de laborator, inclusiv testele de sange si urina, sunt utilizate pentru a confirma diagnosticul de cetoacidoza diabetica. Testele pentru cetone sunt disponibile si in forma necesara urilizarii acasa. Este bine sa ai acasa astfel de teste pe care sa le folosesti atunci cand nivelul zaharului din sange creste.
O serie de masuri au rolul de a preveni cetoacidoza diabetica. Acestea sunt:
Buna gestionare a diabetului zaharat. Fa miscare zilnic, mananca cat mai sanatos si ia-ti medicamentele pentru diabet sau insulina exact asa cum ti-a recomandat medicul diabetolog.
Monitorizeaza nivelul zaharului din sange. Nu uita! Monitorizarea atenta este singura modalitate de a te asigura ca nivelul glicemiei ramane in intervalul tinta.
Ajusteaza doza de insulina dupa cum este necesar. Discuta cu medicul despre pasii necesari ajustarii dozei de insulina in functie de nivelul de zahar din sange, de ceea ce mananci, de cat de activ esti, sau daca esti bolnav.
Verifica nivelul de cetone. In momentele de boala sau de stres este indicat sa-ti verifici urina pentru excesul de cetone cu un kit de testare a cetonelor pentru urina. Atentie! Daca nivelul de cetona este moderat sau ridicat, suna imediat medicul sau la 112. Tine minte! Cetoacidoza diabetica este o afectiune care pune viata in pericol!
Articolul este realizat de Dr Lavinia Vija
Medic specialist endocrinologie Institutul C.I. Parhon