Cetoacidoza diabetica

Articolul este realizat de Dr Lavinia Vija

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Cetoacidoza diabetica este o complicatie grava a diabetului zaharat care apare atunci cand corpul produce niveluri ridicate de acizi sanguinici numiti cetone. Concret, aceasta se dezvolta si apare in momentul in care organismul unei persoane nu poate sa produca suficienta insulina.

Trebuie retinut si faptul ca de multe ori, cetoacidoza diabetica poate fi primul semn ca o persoana are diabet.

Insulina are un rol extrem de important in a ajuta zaharul (glucoza) care este o sursa majora de energie pentru muschii si alte tesuturi, sa intre in celulele corpului. In lipsa insulinei, corpul descompune grasimile ca si combustibil, iar acest proces produce o acumulare de acizi in fluxul sanguin numite cetone. Cetonele se acumuleaza in sange si, eventual, se duc in urina. Daca nu se intervine, cu tratament adecvat apare cetoacidoza diabetica. Mai multe despre insulina aici.

Care sunt simptomele cetoacidozei diabetice:

Semne si simptome de multe ori se dezvolta rapid, uneori in numai 24 de ore. Acestea sunt:

  • Sete excesiva,
  • Urinare frecventa,
  • Greata si varsaturi,
  • Durere abdominala,
  • Slabiciune sau oboseala,
  • Dificultati de respiratie,
  • Confuzie.

Semnele mai specifice ale cetoacidozelor diabetice care pot fi detectate prin kituri de testare a sangelui de la domiciliu si urina – includ:

  • Nivel ridicat de zahar din sange (hiperglicemie)
  • Niveluri ridicate de cetone in urina

Cand sa suni la 112 sau doctorul curant?

  • Pacientul vomita si tolereaza alimente sau lichide.
  • Nivelul zaharului din sange este mai mare decat intervalul tinta si nu exista raspuns la tratamentul prescris de medic. Mai exact, atunci cand nivelul de zahar din sange este in mod constant mai mare de 300 miligrame pe deciliter (mg / dl) sau 16,7 milimoli pe litru (mmol / l).
  • Nivelul de cetona in urina este moderat sau ridicat.
  • Pacientul are simptome de cetoacidoza diabetica precum: sete excesiva, urinare frecventa, greata si varsaturi, dureri abdominale, dificultati de respiratie, confuzie.

Cum se pune diagnosticul:

Testele de laborator, inclusiv testele de sange si urina, sunt utilizate pentru a confirma diagnosticul de cetoacidoza diabetica. Testele pentru cetone sunt disponibile si in forma necesara urilizarii acasa. Este bine sa ai acasa astfel de teste pe care sa le folosesti atunci cand nivelul zaharului din sange creste.

Ce duce la declansarea cetoacidozei diabetice:

  • O infectie sau o alta boala poate determina organismul sa produca niveluri mai ridicate de anumiti hormoni, cum ar fi adrenalina sau cortizolul. Acestia contracareaza efectul insulinei – uneori declansand un episod de cetoacidoza diabetica. Cele mai raspandite cauze sunt fie pneumoniile, fie infectiile de tract urinar.
  • Nerespectarea planului de tratament cu insulina.
  • Anumite tulburari fizice sau emotionale.
  • Infarct.
  • Alcool sau abuz de droguri, in special cocaina.
  • Anumite medicamente, cum ar fi corticosteroizii si unele diuretice.

Cum se realizeaza profilaxia:

O serie de masuri au rolul de a preveni cetoacidoza diabetica. Acestea sunt:

Buna gestionare a diabetului zaharat. Fa miscare zilnic, mananca cat mai sanatos si ia-ti medicamentele pentru diabet sau insulina exact asa cum ti-a recomandat medicul diabetolog.
Monitorizeaza nivelul zaharului din sange. Nu uita! Monitorizarea atenta este singura modalitate de a te asigura ca nivelul glicemiei ramane in intervalul tinta.

Ajusteaza doza de insulina dupa cum este necesar. Discuta cu medicul despre pasii necesari ajustarii dozei de insulina in functie de nivelul de zahar din sange, de ceea ce mananci, de cat de activ esti, sau daca esti bolnav.

Verifica nivelul de cetone. In momentele de boala sau de stres este indicat sa-ti verifici urina pentru excesul de cetone cu un kit de testare a cetonelor pentru urina. Atentie! Daca nivelul de cetona este moderat sau ridicat, suna imediat medicul sau la 112. Tine minte! Cetoacidoza diabetica este o afectiune care pune viata in pericol!

Etichete: / / / / /

Articolul este realizat de Dr Lavinia Vija

Medic specialist endocrinologie Institutul C.I. Parhon

Pe acelasi subiect:


Hiperglicemia

Sanatatea mentala

Retinopatia diabetica poate duce la orbire

Cataracta, una dintre complicatiile diabetului zaharat

Coma diabetica

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere