Chirurgia bariatrica (gastrica) si diabetul zaharat

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

 

Chirurgia bariatrica se bazeaza pe interventii de micsorare a stomacului in vederea obtinerii scaderii in greutate. Acest tip de interventie are efecte benefice si in cadrul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2.

Inainte de a explica beneficiile obtinute prin intermediul chirurgiei bariatrice la pacientul cu diabet, trebuie sa spunem ca ea este indicata doar pacientilor cu diabet zaharat de tip 2 si cel mult pentru cei cu tipul 1 care asociaza si obezitatea.

Motivul interventiilor asupra stomacului

Motivul pentru care interventiile asupra stomacului au efecte benefice asupra diabetului zaharat de tip 2 este ca prin intermediul lor scade greutatea pacientului. Obezitatea este principalul factor de risc implicat in aparitia diabetului zaharat de tip 2, prin fenomenul de insulinorezistenta. Astfel, daca pacientul cu diabet zaharat de tip 2 slabeste, el va putea sa controleze mai bine diabetul sau chiar sa nu mai necesite tratament. Pentru a vedea explicatia fenomenului de insulinorezistenta va rugam sa accesati articolul: „Totul despre cauzele diabetului de tip 2”.

In cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 1, efectele chirurgiei bariatrice nu vor fi aceleasi ca in cazul celor cu tipul 2, din cauza ca mecanismul de producere este diferit. In cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 1 este vorba despre mecanismul autoimun care nu se trateaza prin micsorarea stomacului. Pentru a revedea explicat mecanismul autoimun implicat in aparitia diabetului zaharat de tip 1, va rugam sa accesati articolul: „Cauze diabet zaharat la copii”.

Indicatiile chirurgiei bariatrice sunt urmatoarele:

  • pacient obez cu indice de masa corporala (IMC) peste 40 kg/m2, fara alta boala asociata;
  • pacient obez cu indice de masa corporala (IMC) peste 35 kg/m2 cu o alta boala cronica ascoiata, printre care este inclus si diabetul zaharat de tip 2, sau sindrom de apnee in somn, hipertensiunea arteriala (HTA) necontrolata;
  • pacient obez cu indice de masa corporala (IMC) peste 30 kg/m2 in prezenta diabetului zaharat de tip 2 (indicatie nou adaugata).

Din indicatiile de mai sus reiese clar ca exista un beneficiu cert in cazul pacientilor cu diabet zaharat de tip 2, dupa ce efectueaza operatia de micsorare a stomacului.

Cea mai frecventa procedura este gastrectomia longitudinala (Gastric „Sleeve”). Prin aceasta operatie se indeparteaza doua treimi din stomac, facandu-l sa arate ca o maneca si micsorandu-i considerabil capacitatea de a primi alimente. Pacientul nu va mai putea sa manace cantitati mari la o masa.

Alimentatie dupa operatie

In prima luna dupa interventie pacientul urmeaza o dieta lichida, in care va manca doar alimente lichide. Apoi in lunile urmatoare trece la o alimentatie semi-solida, pentru ca in final sa poata manca si alimente solide, insa in cantitati mult reduse fata de ce consuma anterior.

In acest fel, mancand mult mai putin, pacientul slabeste. Daca pacientul slabeste se diminueaza si insulionrezistenta si se imbunatateste si controlul diabetului zaharat. In timp, tratamentul pentru diabet este si el redus, putand a se ajunge pana la eliminarea tratamentului medicamentos si al insulinei.

Majoritatea pacientilor care au efectuat aceasta interventie au slabit un important numar de kilograme si apoi au redus tratamentul antidiabetic. Nu mai au nevoie de insulina din exterior pentru ca insulina lor poate ajunge acum unde trebuie sa isi faca treaba. Daca nu mai exista strat de grasime in care isnulina sa ramana blocata, ea va ajunge in celule si in sange, va scadea glicemia. Astfel se efectueaza reversarea modalitatii prin care ei au facut diabet zaharat.

Efectele operatiei bariatrice

Cele mai bune efecte le are acesta operatie, asupra diabetului zaharat, la pacientii care nu au o durata lunga a evolutiei bolii.

De ce? Pentru ca dupa multi ani de la diagnostic, pancreasul lor nu mai produce insulina si atunci ei nu vor obtine aceleasi beneficii ca un pacient nou diagnosticat. Din cauza insulinorezistentei, pancreasul lor a functionat ca un motor supraturat si in cele din urma a cedat.

Beneficiile chirurgiei gastrice sunt multiple si este recomandat ca pacientii sa recurga la aceasta metoda daca nu reusesc sa slabeasca tinand dieta. Ei trebuie sa stie, insa, ca sansele de reusita pe termen lung ale acestei operatii sunt de sub 5%, daca nu isi schimba obiceiurile alimentare si daca nu depun eforturi pentru a nu se mai ingrasa dupa aceasta interventie. Chiar daca stomacul lor a fost micsorat, daca vor „insista” sa consume cantitati mari de alimente, el se va destinde la loc si se vor ingrasa din nou. Astfel, pentru a pastra beneficiile obtinute in urma operatiei trebuie sa respecte indicatiile nutritionale pe care le-au primit.

Etichete: / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere