Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria
Astazi, chirurgia bariatrica si metabolica este cea mai eficienta metoda de tratare a obezitatii. Acum sase decenii acest tip de chirurgie si-a facut simtita prezenta pe glob, iar in ultimii 15 ani, procedeele de chirurgie metabolica au beneficiat de introducerea in practica medicala a unor tehnologii moderne, demonstrandu-si eficienta prin rezultatele pe care le-a avut.
Pacientul propus pentru chirurgie bariatrica trebui inclus intr-un program de recuperare si urmarit de o echipa pluridisciplinara (chirurg, nutritionist, endocrinolog, diabetolog, psiholog, psihiatru, kinetoterapeut), atat preoperator (pentru a echilibra metabolic organismul) dar si post-operator (pentru a mentine greutatea ideala si a preveni aparitia deficitelor nutritionale).
Sunt indicate mai ales in cazul pacientilor care au obezitate morbida (indicele de masa corporala – IMC – peste 40 kg/mp) dar si atunci cand calitatea vietii pacientului este afectata, capacitatea de mobilizare scade sau la pacientii care au deja complicatii precum diabet zaharat tip 2 necontrolat, hipertensiune arteriala, steatoza hepatica sau dislipidemie.
Chirurgia bariatrica are ca scop atat pierderea in greutate, cat si remisia, pana la vindecare, a comorbiditatilor, adica a diabetului zaharat de tip 2, de aceea este si una dintre cele mai bune metode de tratare a obezitatii. In urma acestei interventii, sindromul metabolic se poate rezolva in 90 din cazuri, 73% din cazurile de diabet se pot ameliora sau chiar vindeca, calitatea vietii creste pana la 95% dintre pacienti si mortalitatea scade cu 30-40% la 10 ani. In ansamblu, pacientul isi poate recapata increderea in sine si isi poate ameliora calitatea vietii cu conditia de a urma strict indicatiile post-operatorii oferite de echipa pluridisciplinara.
Articolul este realizat de Dr Căpraru Oana Maria
Medic specialist endocrinologie, doctor in stiinte medicale, RMN Diagnostica Brasov