Anca Rusen | Rubrica: Stiri diverse | 15 noiembrie 2018
Datele arata ca 212 milioane de persoane din intreaga lume, adica jumatate din totalul celor cu diabet, nu cunosc ca au aceasta boala. Este extrem de important sa mergi la medic pentru analize. Diabetul zaharat nu ucide, insa complicatiile acestei boli da. Anual, circa 1,6 milioane de oameni mor din cauza diabetului, alte 2,2 milioane de decese fiind rezultatul complicatiilor acestei boli.
“Schimbarile in modul de viata al populatiei – alimentatie nesanatoasa, sedentarism etc. – din ultimele decenii au dus la majorarea de patru ori a numarului persoanelor afectate de diabet, din anul 1980 si pana acum, astfel ca la ora actuala aproape 9% din populatia adulta a lumii sufera de aceasta boala, conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (WHO). De aceea, combaterea afectiunii este una din prioritatile pe agenda institutiilor internationale, tinta fiind ca pana in anul 2025 sa se opreasca cresterea numarului cazurilor de diabet si obezitate din intreaga lume”, sustin reprezentantii CNAS intr-un material difuzat presei.
Romania se aliniaza eforturilor mondiale de prevenire si tratare a diabetului. De aceea, cel mai mare program national curativ derulat de CNAS, ca numar de pacienti – circa 823.000 în acest an – si al doilea ca nivel de finantare, dupa cel oncologic, este cel de diabet”, a precizat CNAS.
Trebuie mentionat si faptul ca bugetul alocat anual programului national de diabet zaharat a crescut de aproape cinci ori în doar un deceniu, ajungand la peste 1 miliard de lei în prezent, iar numarul pacientilor beneficiari s-a dublat în acelasi interval de timp, mai spun reprezentantii CNAS.
In cadrul programului, pacientilor din Romania li se asigura gratuit medicamentele (antidiabetice orale sau insulina, dupa caz), pompele de insulina si testele de automonitorizare necesare pentru tratarea si monitorizarea bolii.
Potrivit datelor prezentate de CNAS, in primele noua luni din acest an au fost inregistrati, in cadrul programului, 608.155 pacienti cu tratament cu antidiabetice orale, 99.260 pacienti cu insulina si 184.759 pacienti cu insulina si antidiabetice orale.
“Acest program este perfectionat si dezvoltat permanent, ultima dezvoltare fiind introducerea de la 1 octombrie 2018 a decontarii unor tehnologii moderne, pe baza de senzori electronici, de automonitorizare continua a glicemiei si de injectare dozata a insulinei”, a mentionat CNAS.
Casa de asigurari de sanatate arata ca diabetul are costuri ridicate, “exprimate nu doar în bani ci si în ani de invaliditate si de viata”, în cazul în care nu este prevenit si depistat la timp, ci abia cand apar complicatii.
Depistata într-un stadiu incipient, boala nu poate fi vindecata, insa poate fi tinuta sub control fara medicatie, cu dieta adecvata si activitate fizica zilnica.