Complicatii ale diabetului care pot afecta picioarele

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Talpile picioarelor si gambele reprezinta parti ale corpului care pot fi afectate de complicatii ale bolii diabetice si, din acest motiv, ingrijirea atenta a picioarelor este foarte importanta.

Diabetul poate afecta terminatiile nervoase din talpi şi gambe. Persoanele aflate in aceasta situatie sunt expuse unui risc crescut de a dezvolta ulceratii pe picioare, care se pot fi infecta si, in cele mai grave cazuri, sa dezvolte gangrena (unde tesutul moare, ceea ce duce la necesitatea amputatiei).

Leziuni ale terminatiilor nervoase

O leziune a piciorului poate fi dureroasa, dar la persoanele care sufera de neuropatie diabetica (leziuni nervoase datorate diabetului), sensibilitatea este diminuata si exista riscul ca leziunile minore sa nu poata fi detectate si tratate, ceea ce poate duce la afectiuni mai grave.

Pierderea sensibilitatii la temperatura la nivelul picioarelor, este, de asemenea, un factor semnificativ de risc in cazul persoanele cu diabet. Acest lucru poate duce la probleme cum ar fi oparirea cu apa fierbinte sau arsuri din cauza apropierii de un incalzitor.

Neuropatia diabetica poate cauza, de asemenea, deteriorarea articulatiilor, oaselor, muschilor si structurii picioarelor.

Pe langa amorteala, neuropatia diabetica poate da si alte simptome neplacute, cum ar fi furnicaturi, durere si arsura la nivelul talpilor si gambelor.

Circulatie sanguina deficitara

Tulburarile circulatorii, in special blocarea arterelor, apar frecvent in extremitatile inferioare ale persoanelor cu diabet. Daca sunt ranite, zonele cu circulatie sanguina deficitara se vindeca greu si, daca sunt lasate netratate, astfel de leziuni se pot transforma in ulcere sau chiar pot deveni gangrenoase. Daca circulatia sanguina este grav afectata, ulcerele pot aparea chiar si in absenta ranirii.

Lipsa aportului de sange in muschii picioarelor poate duce, de asemenea, la dureri la nivelul membrelor inferioare atunci cand mergeti şi care apare, de obicei, dupa parcurgerea unei anumite distante si se amelioreaza in stare de repaos. Aceasta este cunoscuta sub numele de claudicatie intermitenta.

Infectia

Nivelul ridicat de zahar din sange poate creste riscul de infectii. Durerile sau ulceratiile de la talpi si gambe au un risc mai mare de a se infecta si de a necesita mai mult timp pentru vindecare la persoanele cu diabet, comparativ cu persoanele sanatoase. Infectia este, de asemenea, mai predispusa sa se raspandeasca si la alte tesuturi, inclusiv la oase.

Ingrijirea piciorului diabetic

Cand aveti diabet, o buna ingrijire a picioarelor este foarte importanta si implica:

  • ingrijire zilnica a picioarelor:
    – in fiecare zi, spalati-va picioarele cu apa calda (nu fierbinte) si uscati-le cu atentie, inclusiv intre degetele de la picioare,
    – dupa spalare si uscare, aplicati o crema hidratanta pe picioare, dar evitati hidratarea intre degetele de la picioare,
    – daca observati aparitia calusului, puteti incerca sa-l indepartati usor (de exemplu, cu o piatra ponce). Totusi, odata formate, calusurile trebuie tratate doar de catre profesionisti,
    – cand va taiati unghiile, taiati-le drept si eliminati colturile. Folositi un cleste pentru unghii si nu foarfece.
  • observati daca piciorul prezinta piele uscata, aspra, inrosita, umflata, crapata sau daca aveti mancarimi;
  • verificati daca exista un risc de infectie sau daca unghiile sunt ingrosate sau decolorate;
  • purtati intotdeauna sosete in si alegeti-va cu atentie incatamintea;
  • incaltimintea trebuie sa fie confortabila fara a fi prea mare;
  • incaltamintea trebuie sa fie captusita cu un brant moale care sa nu raneasca piciorul;
  • evitati utilizarea plasturilor pentru bataturi pentru a nu produce ulceratii;
  • vizite regulate la un profesionist in domeniul sanatatii (medic sau podiatru);
  • tratamentul neuropatiei diabetice si / sau circulatiei sanguine deficitare, daca este cazul.

Daca aveti probleme de vedere, apelati la ajutorul cuiva care sa faca aceste verificari.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere