Sursa News Medical
Talpile picioarelor si gambele reprezinta parti ale corpului care pot fi afectate de complicatii ale bolii diabetice si, din acest motiv, ingrijirea atenta a picioarelor este foarte importanta.
Diabetul poate afecta terminatiile nervoase din talpi şi gambe. Persoanele aflate in aceasta situatie sunt expuse unui risc crescut de a dezvolta ulceratii pe picioare, care se pot fi infecta si, in cele mai grave cazuri, sa dezvolte gangrena (unde tesutul moare, ceea ce duce la necesitatea amputatiei).
O leziune a piciorului poate fi dureroasa, dar la persoanele care sufera de neuropatie diabetica (leziuni nervoase datorate diabetului), sensibilitatea este diminuata si exista riscul ca leziunile minore sa nu poata fi detectate si tratate, ceea ce poate duce la afectiuni mai grave.
Pierderea sensibilitatii la temperatura la nivelul picioarelor, este, de asemenea, un factor semnificativ de risc in cazul persoanele cu diabet. Acest lucru poate duce la probleme cum ar fi oparirea cu apa fierbinte sau arsuri din cauza apropierii de un incalzitor.
Neuropatia diabetica poate cauza, de asemenea, deteriorarea articulatiilor, oaselor, muschilor si structurii picioarelor.
Pe langa amorteala, neuropatia diabetica poate da si alte simptome neplacute, cum ar fi furnicaturi, durere si arsura la nivelul talpilor si gambelor.
Tulburarile circulatorii, in special blocarea arterelor, apar frecvent in extremitatile inferioare ale persoanelor cu diabet. Daca sunt ranite, zonele cu circulatie sanguina deficitara se vindeca greu si, daca sunt lasate netratate, astfel de leziuni se pot transforma in ulcere sau chiar pot deveni gangrenoase. Daca circulatia sanguina este grav afectata, ulcerele pot aparea chiar si in absenta ranirii.
Lipsa aportului de sange in muschii picioarelor poate duce, de asemenea, la dureri la nivelul membrelor inferioare atunci cand mergeti şi care apare, de obicei, dupa parcurgerea unei anumite distante si se amelioreaza in stare de repaos. Aceasta este cunoscuta sub numele de claudicatie intermitenta.
Nivelul ridicat de zahar din sange poate creste riscul de infectii. Durerile sau ulceratiile de la talpi si gambe au un risc mai mare de a se infecta si de a necesita mai mult timp pentru vindecare la persoanele cu diabet, comparativ cu persoanele sanatoase. Infectia este, de asemenea, mai predispusa sa se raspandeasca si la alte tesuturi, inclusiv la oase.
Cand aveti diabet, o buna ingrijire a picioarelor este foarte importanta si implica:
Daca aveti probleme de vedere, apelati la ajutorul cuiva care sa faca aceste verificari.
Acest articol este realizat cu sprijinul:
Sursa News Medical