Sursa News Medical
Calciu si magneziu adaugat la apa potabila sa fie oare o modalitate practica de scadere a tensiunii arteriale in randul persoanelor care locuiesc in zone in care apa potabila este deficitara in aceste minerale?
Un studiu recent a relevat legatura dintre consumul de apa potabila cu salinitate mai mare, si tensiunea arteriala mai scazuta la persoanele care locuiesc intr-o regiune de coasta din Bangladesh. Salinitatea din sursele de apa potabila din regiune poate varia in functie de cantitatea de apa de mare continuta.
In timp ce apa cu salinitate mai mare contine mai mult sodiu, care poate creste tensiunea arteriala, are, de asemenea, mai mult calciu si magneziu, acestea anuland efectele sodiului in exces. „Calciul si magneziul sunt protectori; reduc tensiunea arteriala”, spune autorul studiului.
Tensiunea arteriala ridicata sau hipertensiunea arteriala reprezinta „o cauza ce poate fi prevenita” a deceselor precoce la nivel mondial, potrivit unui studiu din 2016 care estima ca 1,39 miliarde de persoane traiau cu aceasta afectiune in 2010.
O tensiune arteriala prea mare creste presiunea pe care circulatia sangelui o exercita asupra peretilor arteriali. Daca afectiunea persista, aceasta poate afecta inima si poate creste riscul de accident vascular cerebral si alte probleme de sanatate.
Potrivit Centrului pentru Controlul si Prevenirea Bolilor (CDC), exista aproximativ 75 de milioane de adulti cu tensiune arteriala crescuta in Statele Unite, aceasta afectiune a contribuit sau a provocat mai mult de 410 000 de decese in 2014.
Cercetarile asupra persoanelor care locuiesc in regiunile de coasta ofera o modalitate utila de a compara efectele salinitatii variabile a apei asupra sanatatii.
Apele subterane reprezinta principala sursa de apa potabila pentru mai mult de 1 miliard de persoane care locuiesc in regiunile de coasta.
Din totalul populatiei, circa o cincime traiesc in zone in care apa de mare se varsa in apele subterane, dand astfel nastere unui nivel diferit de mineralizare.
Cu toate acestea, s-a observat ca datele privind „salinitatea apei potabile, consumul de minerale si sanatatea cardiovasculara a populatiei” sunt limitate.
S-au analizat datele obtinute din doua studii care au observat locuitori din diferite zone de coasta ale Bangladeshului. Masuratorile au fost efectuate in perioadele in care salinitatea apei potabile a variat ca urmare a musonilor si a vremii uscate.
Studiul a evidentiat ca persoanele care au baut apa cu salinitate usoara sau moderata au avut mai mult sodiu in urina decat persoanele care au baut apa dulce cu salinitate scazuta. De asemenea, cei cu niveluri mai mari de sodiu in urina au avut tensiune arteriala sistolica mai mare.
In plus, analiza a aratat ca cei care au baut apa cu salinitate usoara si moderata au prezentat un nivel mai mare de calciu si magneziu in urina, deci o presiune arteriala sistolica si diastolica scazuta.
De exemplu, persoanele care au baut apa „usor salinizata” au avut o tensiune arteriala sistolica medie de 1,55 coloana mercur (mm Hg), mai scazuta si o tensiune arteriala medie diastolica de 1,26 coloana mercur, mai mica decat cei care beau apa dulce.
Tensiunea arteriala sistolica este presiunea sangelui in artere in timpul batailor inimii, in timp ce tensiunea diastolica este presiunea masurata pe intervalul dintre bataile inimii. Valoarea tensiunii sistolice este de obicei mai mare decat celelalte doua.
Studiile au subliniat ca „magneziul si calciul duc la reducerea tensiunii arteriale si contracareaza efectele daunatoare ale sodiului „.
Cercetari similare s-au facut si in alte parti ale lumii. Unele dintre aceste studii au asociat consumul de apa bogata in calciu si magneziu cu reducerea numarului deceselor cauzate de hipertensiunea arteriala.
Desi studiile nu au relevat o reducere semnificativa a tensiunii arteriale, ea este suficienta pentru a produce o schimbare si, prin urmare, aceste rezultate justifica investigatii suplimentare.
„Rezultatele mai multor cercetari au demonstrat ca o scadere constanta a tensiunii arteriale poate avea un impact major in reducerea bolilor cardiovasculare si accidentelor vasculare cerebrale.”
Cercetatorii subliniaza ca adaugarea calciului si a magneziului in apa de baut nu reduce, de fapt, tensiunea arteriala. Sunt necesare studii suplimentare, efectuate in medii clinice, pentru a investiga acest lucru.
Daca cercetarile ulterioare vor stabili intr-adevar ca imbogatirea apei potabile cu calciu si magneziu poate reduce tensiunea arteriala, atunci s-ar justifica o abordare complet noua in tratarea hipertensiunii arteriale ca problema de sanatate publica.
Unii crcetatori mentionau ca „pana acum, se obisnuia sa se astepte pana cand cineva devenea hipertensiv si apoi sa se initieze schimbarea stilului de viata si medicatie pentru a-l ajuta sa gestioneze tensiunea arteriala”.
Academia de Nutritie si Dietetica din America recomanda sa luam vitaminele si mineralele de care organismul are nevoie, urmand o dieta sanatoasa si nu incurajeaza utilizarea suplimentelor ca o modalitate de protectie impotriva bolilor cronice.
Si totusi, majoritatea americanilor nu intrunesc consumul zilnic de minerale recomandat: nu consuma o cantitate suficienta de alimente bogate in ele.
Unele studii au relevat ca reducerea nivelului mineralelor din sol din cauza „agriculturii intensive” si variatiile in precipitatii cauzate de schimbarile climatice, poate constitui, de asemenea, o cauza. Imbogatirea apei potabile cu minerale benefice ar putea compensa deficitul.
Aceleasi studii arata, de asemenea, ca organismul absoarbe mai bine mineralele din apa de baut decat din alimente, unde „biodisponibilitatea” lor ar putea fi mai mica.
Cercetarile au concluzionat:
„Asigurarea unei concentratii optime de calciu si magneziu in apa potabila poate reprezenta o schimbare importanta in domeniul sanatatii publice si nutritiei pentru a asigura aportul zilnic al acestor macro-minerale esentiale, deoarece este evident ca, la nivel global, concentratia de minerale este din ce in ce mai redusa in dieta.”
Sursa News Medical