Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Pacientii diagnosticati cu diabet zaharat de tip 1 urmeaza tratament cu insulina, motiv pentru care ei trebuie sa isi masoare in mod frecvent valoarea glicemiei pentru a stii ce doza de insulina sa isi faca.
Prin Programul National de Preventie si Control al Diabetului Zaharat, program al Ministerului Sanatatii, se asigura un numar de teste de glicemie sau de senzori pentru fiecare categorie de pacienti in parte:
Testarea glicemiei este esentiala pentru pacientii cu diabet zaharat de tip 1, ei trebuind sa isi ajusteze dozele de insulina in functie de valorile obtinute pe glucometru sau pe senzor. Fiecare categorie de pacienti are indicatiile de testare bine stabilite si le vom detalia in cele ce urmeaza.
Pentru un pacient copil, sub 18 ani, in special pentru cei foarte mici dar si pentru adolescentii si adultii tineri, se recomanda folosirea unui sistem de monitorizare continua care sa arate in permanenta valoarea glicemiei. Pentru a vedea ce sunt sistemele de monitorizare ale glicemeie va rugam sa accesati articolele: „Dispozitive care monitorizeaza diabetul integrate in telefon” si „Senzori de monitorizare continua a glicemiei”.
Monitorizarea glicemiei prin senzori este cea mai usoara si mai utila metoda de a sti ce valoare a glicemiei are pacientul. Mai mult, valorile pot fi transmise si catre telefoanele parintilor si in acest fel acestia stiu tot timpul ce glicemie are copilul lor si pot interveni daca ea scade sau creste prea mult.
In cazul in care nu este posibila monitorizarea continua a glicemiei prin senzorii de glicemie, deroarece fondurile Ministerului Sanatatii sunt limitate si nu toti pacientii primesc astfel de dispozitive, iar unii parinti nu isi permit sa le achizitioneze, atunci avem varianta monitorizarii glicemiilor cu ajutorul glucometrului.
In cazul pacientilor aflati in tratament cu insulina in regim bazal-bolus (adica 4 sau 5 prize de insulina pe zi rapida si bazala) si in cazul celor aflati in tratament cu pompa de insulina, se vor efectua teste de glicemie dupa cum urmeaza:
Pacientii aflati in tratament cu insulina in regim bazal-bolus sunt instruiti cum sa isi ajusteze dozele in functie de valorile glicemice si de momentul zilei, pentru a fi cat mai bine controlati. Pentru a vedea tipurile de insulina si actiunea lor va rugam sa accesati articolele: „Totul despre insulina” si „Tipuri de insulina”.
Mai este indicat sa se masoare glicemia ori de cate ori ii este rau copilului, adolescentului sau tanarului cu diabet zaharat de tip 1. In acele momente el trebuie sa isi verifice glicemia pentru a se asigura ca starea lui nu este cauzata de o scadere sau o crestere a glicemiei.
Acest articol este realizat cu sprijinul:
Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea
Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice