Redactia Diabet-AZ | Rubrica: Hiperglicemia | 17 aprilie 2019
Hiperglicemia inseamna o crestere anormala a nivelului de zahar din sange. Medicii atrag atentia ca la debut hiperglicemia nu are simptome, de aceea este extrem de importanta masurarea constanta a glicemiei.
De asemenea, cauzele hiperglicemiei sunt diferite de la dozele nepotrivite de tratament, pana la mesele bogate in carbohidrati, la infectii, raceli, sau pur si simplu un nivel de stres prea mare in corp. Se vorbeste despre hiperglicemie atunci cand nivelul de zahar din sange creste la valori de peste 250 mg/dl.
Hiperglicemia este o caracteristica definitorie a diabetului zaharat, se intampla foarte des in cazul pacientilor cu diabet zaharat.
Este foarte important sa fii atenta la tot ceea ce consumi. De exemplu, una din principalele cauze ale hiperglicemiei este alimentatia. Carbohidratii – fructe, lapte, cartofi, paine, orez – sunt o sursa de glucoza. Iar organismul tau va descompune carbohidratii in glucoza si apoi va transporta glucoza in celule prin intermediul fluxului sanguin. Este bine sa asculti de sfaturile nutritionale pe care le primesti de la medicul tau, in felul acesta putand sa eviti situatiile neplacute.
Atentie! Primele semne ale hiperglicemiei sunt insa neputinta, oboseala care se instaleaza brusc. Urmeaza setea si urinarea frecventa. Deoarece rinichii vor sa spele zaharul din corp cu multa apa, vezica urinara se umple rapid, iar organismul tau se va deshidrata. Dar, astfel de simptome sunt prezente, cand deja nivelul glucozei din sange a crescut deja de 3-4 ori mai mult decat normalul.
Cauzele hiperglicemiei sunt:
De aceea, daca te obisnuiesti sa masori glicemia des, de mai multe ori pe zi, poti sa previi instalarea hiperglicemiei.
Acest articol este realizat cu sprijinul: