Controlul nivelului glicemiei poate ajuta la prevenirea agravarii neuropatiei diabetice

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Atunci cand o persoana sufera de diabet, medicul impreuna cu pacientul  vor colabora pentru dezvoltarea unui plan de tratament, care consta din medicamente si modificare a stilului de viata.

Modalitati de reducere a riscului de a dezvolta diabet si complicatiile acestuia includ:

Alegeti dieta corecta

Cel mai bun mod de a gestiona riscul de neuropatie este pastrarea glicemiei in limite normale.

O dieta bogata in fructe si legume proaspete va oferi fibre, vitamine, minerale si antioxidanti. Acestea pot spori starea generala de bine si pot ajuta la mentinerea glicemiei in limite sanatoase.

Alegerea grasimilor sanatoase: nuci, avocado, peste gras, uleiuri vegetale, produsele lactate cu continut scazut de grasimi, carnea slaba si produsele din carne de pasare contin grasimi benefice celulelor corpului.

Cu toate acestea, nivelul ridicat al trigliceridelor – un tip de grasime din fluxul sanguin – poate creste riscul de afectare a nervilor, conform Institutului National pentru Diabet si Boli Digestive si Renale din SUA. Produsele sau grasimile, in special grasimile trans, pot creste nivelul trigliceridelor si riscul de a dezvolta nivel ridicat al colesterolului si obezitate.

Evitarea zaharurilor in exces: carbohidratii si zaharurile foarte rafinate, inclusiv indulcitorii de fructoza, pot provoca cresteri sau scaderi bruste ale nivelului de glucoza din sange. Evitarea acestor maxime si minime este esentiala pentru gestionarea zaharului din sange si prevenirea deteriorarii ulterioare a nervilor.

Mentinerea unei greutati corporale sanatoase

Se pare ca exista o legatura intre excesul de greutate si sensibilitatea redusa la insulina, care creste riscul unui nivel ridicate al zaharului din sange si, in timp, dezvolta leziuni ale nervilor.

Exercitii fizice

Ghidurile actuale recomanda efectuarea a cel putin 150 de minute de exercitiu aerobice de intensitate moderata sau 75 de minute de exercitiu aerobic intens,  in fiecare saptamana.

Evitati sau renuntati la fumat

Diabetul este mai frecvent la persoanele care fumeaza, desi cercetatorii nu pot preciza care este cauza acestei incidente.

Fumatul afecteaza peretii arterelor, provocand acumularea de grasime, ingustarea vaselor de sange si optureaza circulatia sanguina, care contribuie la aparitia neuropatiei.

Fumatul creste, de asemenea, riscul de boli cardiovasculare, care pot duce la accident vascular cerebral sau infarct. In plus, poate agrava rezistenta la insulina.

Lipsa somnului

Un studiu publicat in Revista de Endocrinologie Nature concluzioneaza ca: ,,Somnul este esential pentru reglarea metabolica si gestionarea bolilor”. Autorii noteaza ca lipsa somnului sau somnul de calitate slaba poate face mai dificil controlul nivelului de glucoza la persoanele cu diabet de tip 2.

Gestionarea stresului

Un studiu publicat in Revista de Endocrinologie Nature a concluzionat ca stresul este un factor de risc modificator pentru diabetul de tip 2, deoarece poate declansa reactii legate de aceasta afectiune, inclusiv eliberarea de glucoza in sange.

Exercitiul fizic, meditatia si petrecerea timpului cu familia si prietenii pot ajuta la reducerea stresului. Stiind cat mai multe lucruri despre diabet si cum trebuie gestionat, acesta poate oferi unei persoane mai multa incredere in propria capacitate de a-si controla boala si, in consecinta, va ajuta la scaderea nivelului de stres.

Limitarea consumului de alcool

Alcoolul poate provoca cresteri si scaderi ale nivelului zaharului din sange si adesea interactioneaza cu medicamentele.

Bauturile alcoolice sunt bogate in calorii contribuind astfel la crestere in greutate.

Pentru problemele legate de neuropatie diabetica si picior diabetic trebuie sa consultati un medic diabetolog sau un podiatru.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2025

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere