Coronavirus si diabet – ce trebuie stiut

Sursa News Medical

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

 

In contextul epidemiei de coronavirus, pentru oricine, cu sau fara diabet zaharat, primul lucru care trebuie stiut este sa nu te panichezi. Cel mai bun lucru pe care il poti face pentru sanatatea si starea ta mentala, in cazul unei epidemii, este sa fii corect informat.

Astfel, in loc sa-ti faci griji, poti fi proactiv in prevenirea oricarei boli. Odata cu stirile despre ultimul focar de coronavirus care a infectat peste 80.000 de persoane si numarul mortilor care depaseste in prezent 2.663, multi pacienti cauta informatii despre aceasta amenintare in surse neautorizate.

Din perspectiva bolilor infectioase, cel mai mare risc il reprezinta gripa – peste 30.000.000 de persoane din Statele Unite au avut gripa in acest an, iar peste 12.000 de oameni au murit din cauza acesteia.

Prin urmare, asigurati-va ca ati obtinut vaccinul antigripal si contactati-va doctorul de familie daca aveti simptome de gripa, astfel incat acestia va pot testa si va pot oferi medicamente pentru a o trata daca o aveti.

Informatiile in Social Media

Desi social media este un instrument minunat, acesta poate fi, de asemenea, contraproductiv atunci cand vine vorba de anxietatile si sanatatea noastra. Cel mai bine este sa cititi fiecare poveste despre coronavirus doar informativ. Fii un cititor curios si informat. Constientizarea este un lucru bun, dar nu ar trebui sa provoace stres inutil in viata ta. Mai importanta este linistea sufleteasca.

Expertii sunt experti dintr-un motiv. Cititi sursele oficiale, acelea care sunt viabile si de incredere, cum ar fi Ministerul Sanatatii sau Societatea Romana de Microbiologie. Este intotdeauna bine sa nu faci presupuneri si sa te bazezi pe experti pentru actualizari si sfaturi.

O introducere adecvata

Harvard Health identifica coronavirusul comun ca:

„… O cauza extrema a racelilor si a altor infectii ale cailor respiratorii superioare. Aceste virusuri sunt zoonoze, ceea ce inseamna ca pot infecta anumite animale iar apoi se pot raspandi de la un animal la altul. Un coronavirus se poate raspandi si la oameni, in special daca apar anumite mutatii ale virusului. „

Focarul actual de coronavirus, o noua forma numita noua coronavirus din 2019 (Covid-19), este un virus respirator specific identificat pentru prima data in provincia Wuhan Hubei, China. Simptomele actuale pentru pacientii cu aceasta tulpina includ boli respiratorii usoare pana la severe cu febra, tuse si dificultati de respiratie.

Tulpina a aparut probabil de la un animal, dar acum este raspandita de la om la om. Dovada sugereaza ca Covid-19 a aparut dintr-un virus legat de SARS (o alta forma de coronavirus), potrivit CDC, dar acest lucru nu a fost confirmat si investigatiile sunt in desfasurare. Totusi, autoritatile din China au confirmat ca peste 27.000 de pacienti au fost vindecati si externati din spital.

CDC explica ca pacientii cu coronavirus nou (Covid-19) „vor fi evaluati si ingrijiti diferit de pacientii cu diagnostic comun de coronavirus”.

Intrucat diabetul zaharat este o boala autoimuna, s-ar putea sa va simtiti in mod special ingrijorati, iar acest lucru este de inteles. Persoanele cu diabet, in special cele cu un nivel mai ridicat de zahar din sange, prezinta un risc mai mare de a contracta o varietate de boli infectioase, motiv pentru care este important sa primiti vaccinari recomandate.

Mentinerea lichidelor in organism

Cand persoanele cu diabet dezvolta o boala, poate fi mai greu de tratat din cauza fluctuatiilor nivelului de glucoza, dar si a prezentei altor complicatii. Daca o persoana cu diabet se imbolnaveste, este deosebit de important sa mearga la medic pentru a face un diagnostic, astfel incat sa poata fi tratata. Daca un pacient diabetic nu poate sa mentina lichidele, ar trebui sa solicite asistenta medicala, astfel incat sa poata primi lichide intravenoase pentru a le pastra in siguranta.

Harvard Health asigura publicului ca, „cu exceptia cazului in care ati fost in contact strans cu cineva care are coronavirus – ceea ce inseamna un calator din zonele afectate, care are de fapt virusul – cel mai probabil sunteti in siguranta.”

Desi este important sa fii atent la sanatatea ta si la mediul in care te afli, nu trebuie sa te temi atat timp cat esti echipat cu instrumentele si cunostintele adecvate pentru a-ti asigura sanatatea si bunastarea zilnica.

Ca o persoana cu diabet zaharat, sanatatea este in orice moment avuta in vedere, dar nu trebuie sa te temi mai mult decat oricine altcineva. Respira adanc si echipeaza-te cu instrumentele pe care le utilizezi zilnic in controlul diabetului – tratament preventiv si terapie de rutina. In cazul coronavirusului, Organizatia Mondiala a Sanatatii sfatuieste publicul sa foloseasca practici similare de sanatate pe care le-ati folosi pentru a preveni cele mai frecvente gripe sau raceli, desi este o tulpina diferita de raceala obisnuita si exista consideratii speciale pentru calatorii recente.

Sfaturi utile pentru diabetici

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda urmatoarele sfaturi pentru a va gestiona sanatatea in mod proactiv si pentru a evita orice amenintari ale sistemului respirator:

  • Spala frecvent mainile folosind solutii pe baza de alcool sau sapun si apa;
  • Cand tusesti si stranuti, acopera gura si nasul cu cotul sau tesutul flexat – arunca tesutul imediat si spala mainile;
  • Evita contactul strans cu oricine are febra si tuse;
  • Daca ai febra, tuse si dificultati de respiratie, solicita asistenta medicala din timp si impartaseste istoricul tau de calatorii cu medicul de familie;
  • Cand vizitezi pietele din zonele care se confrunta in prezent cu cazuri de coronavirus, evita contactul direct cu oamenii si suprafetele care au intrat in contact cu oamenii;
  • Trebuie evitat consumul de produse de origine bruta sau crude. Carnea cruda, laptele sau organele de origine animala trebuie manipulate cu grija, pentru a evita contaminarea incrucisata cu alimente negatite, conform bunelor practici de siguranta a alimentelor.

Practica sigurantei alimentare si igienizarea in timpul calatoriei sunt, desigur, considerente de luat in seama. Centrul pentru Controlul Bolilor a declarat ca testeaza orice calator din tarile care ar putea fi expuse la virus pentru a nu-l raspandi. Oamenii de stiinta lucreaza din greu pentru a mentine publicul sanatos si pentru a vindeca efectele coronavirusului.

Organizatia Mondiala a Sanatatii asigura publicului ca:

„Avand in vedere raspandirea actuala a acestui virus, ritmul si complexitatea calatoriilor internationale, numarul de cazuri si decese va continua sa urce. Nu ar trebui sa intram in panica, chiar daca avem de-a face cu un patogen serios si nou. ”

Organizatia Mondiala a Sanatatii si Centrul pentru Controlul Bolilor si-au asumat angajamente pentru a fi transparente si informative in timpul focarelor precum coronavirusul.

Pentru a tine pasul cu actualizarile si resursele coronavirusului, urmati aceasta pagina de pe CDC (Centers for Disease Control and Prevention).

Cel mai bine, nu intra in panica si ramai puternic chiar daca ai diabet – sanatatea ta a fost intotdeauna o prioritate pe toata durata tratamentului tau si atat timp cat reusesti, suntem increzatori in rezultatele pozitive pentru sanatatea si bunastarea ta.

Etichete: / / / / / / / /

Sursa News Medical

Pe acelasi subiect:


Cum pot persoanele diabetice sa-si imbunatateasca circulatia sanguina la nivelul picioarelor?

Care sunt simtomele piciorului diabetic?

Cum tratam singuri carceiele sau crampele musculare

Durerea de picioare: tipuri, cauze și tratament la domiciliu (II)

Durerea de picioare: tipuri, cauze si tratament la domiciliu (I)

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere