Sursa News Medical
DIABET: 12 afectiuni ale pielii care ar putea fi un semn ca suferiti de diabet
Diabetul poate afecta multiple organe, inclusiv pielea. Cand diabetul afecteaza pielea, este adesea un semn ca nivelul glicemiei (glucozei) este prea mare. Aceasta ar putea insemna ca:
Daca observati unul sau mai multe din semnele de mai jos (semne ale diabetului zaharat) pe pielea dumneavostra, trebuie sa consultati un medic diabetolog.
Lipoidica Necrobiosis
Aceasta afectiune a pielii incepe adesea cu aparitia de mici papule, ridicaturi tari la pipait, care seamana cu niste cosuri. Pe masura ce evolueaza, aceste papule se transforma in pete cu piele umflata, intarita si aspra de culoare galbena, rosiatica sau maro.
Aceste petele rosii, umflate si ingrosate la nivelul picioarelor se numesc necrobiosis lipoidica.
De asemenea, puteti observa:
Aceste leziuni ale pielii pot avea o evolutie ciclica, pot fi active sau pot deveni inactive.
Denumirea medicala pentru aceasta afectiune este necrobioza lipodica.
Ce trebuie sa faceti
Consultati un medic dermatolog pentru leziunile de la nivelul pielii. Necorbiosis lipodica este o afectiune inofensiva dar, pe termen lung, poate duce la complicatii.
Aparitia unor pete (sau benzi) intunecate pe piele, cu aspect catifelat, in zona gatului, la axile, inghinal sau in alta parte, ar putea fi un indiciu ca nivelul glicemiei este prea ridicat. Acesta este adesea un semn de prediabet. Denumirea medicala pentru aceasta afectiune a pielii este acantoza nigricans.
Acantoza Nigricans (AN)
Adesea cauzeaza aparitia unor pete inchise la culoare pe gat si poate fi primul semn ca suferiti de diabet.
Acanitoza nigricans pe gat
Ce trebuie sa faceti
Aparitia de piele dura, ingrosata pe degetele de la maini sau picioare poarta numele de scleroza digitala.
Pe dosul mainilor veti observa pielea stransa si ceroasa iar degetele pot deveni rigide si mobilitatea articulatiilor dificila. Daca diabetul nu este tinut sub control, la nivelul degetelor poate aparea senzatia de greutate.
Pielea dura, ingrosata si umflata se poate extinde si pe antebrate si partea superioara a bratelor, spatelui, a umerilor si a gatului. Uneori, aceste semne apar la nivelul toracelui si chiar a fetei.
In cazuri rare, pielea deasupra genunchilor, gleznelor sau coatelor se ingroasa, afectand astfel mobilitatea articulatiilor si miscarea membrelor (indreptarea piciorului sau indoirea bratului). Zonele cu piele ingrosata au adesea aspect de „coaja de portocala.”
Aceasta afectiune a pielii se dezvolta, de obicei, la persoanele care au complicatii datorate diabetului sau la care tratamentul pentru diabet zaharat nu este eficient.
Ce trebuie sa faceti
Pacientii care prezinta aceste afectiuni pot apela si la fizioterapie pentru recuperarea mobilitatii articulatiilor, daca pielea ingroasata apare pe un deget la mana sau la picior sau in alta zona cu articulatii.
Desi mai rar, totusi, la persoanele carea sufera de diabet pot aparea spontan vezicule sau basici pe piele. Acestea pot fi mai mari sau mai mici, grupate sau diseminate. Ele apar in special pe maini, picioare, coapse sau antebrate si au acelas aspect ca basicile aparute in urma unei arsuri grave, cu exceptia faptului ca nu sunt dureroase.
Denumirea medicala pentru aceasta afectiune este bullosis diabetricorum sau „basici diabetice”.
Ce trebuie sa faceti
Persoanele care sufera de diabet tind sa dezvolte infectii cutanate. Semnele unei infectii cutanate sunt urmatoarele:
Infectia cutanata poate aparea pe orice zona a corpului, inclusiv intre degetele de la picioare, in jurul uneia sau mai multor unghii si pe scalp.
Infectiile cutanate frecvente si recidivante pot constitui primele semne ale diabetului zaharat.
Ce trebuie sa faceti
Un nivel ridicat al glicemie sau lipsa unui tratament pentru diabet o lunga perioada de timp, poate afecta circulatia sanguina si deteriora terminatiile nervoase.
Afectarea vaselor de sange si a nervilor poate ingreuna vindecarea ranilor. Acestea apar mai ales pe picioarele unei persoane diabetice si se numesc ulcere diabetice.
Diabetul si picioarele
Daca aveti diabet, ar trebui sa va verificati picioarele in fiecare zi pentru a observa sau peveni ranile si ulceratiile.
Ce trebuie sa faceti
Aceasta afectiune a pielii apare la persoanele diabetice si provoaca pete (si uneori linii) usor adancite, abia vizibile, pe pielea gambelor la nivelul tibiei. Denumirea medicala este dermopatie diabetica. In cazuri rare, aceasta apare la nivelul bratelor, coapselor, trunchiului sau in alte zone ale corpului.
Dermopatie diabetica: Acest barbat in varsta de 55 de ani are diabet de mai multi ani.
Petele care apar pe piele sunt deseori brune si nu sunt insotite de simptome. Din aceste motive, adesea dermopatia diabetica este confundata cu „petele de varsta”. Spre deosebire de petele de varsta, aceste pete si linii incep, de obicei, sa se estompeze dupa 18 pana la 24 de luni sau pot ramane pe piele permanent.
Dermopatia diabetica sau petele lucioase sunt frecvente la persoanele care au diabet zaharat.
Ce trebuie sa faceti
Aceste eruptii ale pielii seamana cu niste cosuri dar spre deosebire de acestea, dezvolta repede o culoare galbuie si provoaca mancarime. Ele apar pe fese, coapse, plica coatelor sau spatele genunchilor, dar pot aparea si in alte zone ale corpului. Denumire medicala a acestei afectiuni cutanate este xantomatoza eruptiva.
Aceste eruptii apar brusc si dispar la fel de repede daca diabetul este tinut sub control.
Ce trebuie sa faceti
Asocierea cestei afectiuni a pielii cu diabetul este controversata. Majoritatea persoanelor care sufera de granulom inelar nu au diabet. Unele studii au concluzionat ca aceasta afectiune a pielii apare la pacientii cu diabet pe suprafete tegumentare extinse si are o evolutie fluctuanta de ameliorare – agravare. Un alt studiu sugereaza ca persoanele care au granulom inelar cu evolutie fluctuanta ar trebui testate pentru diabet.
Granulomul inelar
Aceasta afectiune a pielii provoaca umflaturi si pete de culoare rosie, roz sau violet albastrui.
Ce trebuie sa faceti
Pielea uscata, pruriginoasa
Daca aveti diabet sunteti predispusi sa aveti pilea uscata, acest lucru se datoreaza nivelului ridicat al glicemiei. O infectie a pielii sau deficienta a circulatiei sanguine, (afectiuni specifice diabetului) sunt factori care contribuie la uscaciunea tegumentelor insotita adesea de mancarime.
Ce trebuie sa faceti
Aceste afectiuni ale pielii din jurul ochilor se dezvolta atunci cand exista un nivel ridicat de colesterol in sange. De asemenea, poate fi un semn ca diabetul nu este bine gestionat. Denumirea medicala pentru aceaste pete este xantlasme si sunt, de fapt, depuneri de „grasimi” in piele.
Ce trebuie sa faceti
Foarte multe persoane au papiloame si fibroame moi – excrescente ale pielii de mici dimensiuni. Desi inofensive, aceste papiloame sunt un semn ca aveti prea multa insulina in sange sau diabet de tip 2.
Ce trebuie sa faceti
Cand ar trebui sa consultati un medic dermatolog.
Boala diabetica poate provoca multe alte afectiuni ale pielii. Cele mai multe sunt inofensive, dar chiar si o afectiune minora poate deveni grava in cazul persoanelor cu diabet. Un medic dermatolog poate recunoaste aceste afectiuni ale pielii cauzate de diabet si va poate ajuta sa le gestionati.
Papiloame si fibroame moi
Aceste papiloame apar mai frecvent pe pleoape, gat, axila si inghinal.
Acest articol este realizat cu sprijinul:
Sursa News Medical