Cum comparam rezultatele de la diferite glucometre

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Metoda prin care pacientii isi masoara acasa glicemia este aceea cu ajutorul unui glucometru. Glucometrul este un dispozitiv medical care citeste valoarea glicemiei prin diverse metode, fie ele fizice, fie ele biochimice.

Cum functioneaza un glucometru?

Dupa ce pacientul s-a intepat in deget, el aplica o picatura de sange pe o bandeleta (un test de glicemie). Prin intermediul acelei bandelete sangele este trimis catre aparat si este citita valoarea glucozei. Mai apoi, pe ecranul gulcometrului, va aparea o valoare numerica a glicemiei.

Glucometrele folosesc mai multe metode de analiza a sangelui, cele mai raspandite metode fiind cea fizica si ceea biochimica.

Metoda fizica de analiza a sangelui

Metoda fizica prin care se citeste glicemia este o metoda prin care se foloseste o camera de oglinzi in interiorul glucometrului. Sangele ajunge in interiorul glucometrului, in camera de oglinzi, unde cu ajutorul fasciculului de lumina se proiecteaza valoarea glicemica. Cu cat reactia de lumina este mai mare cu atat si valoarea glicemiei este mai mare.

Metoda biochimica de analiza a sangelui

Metoda biochimica foloseste reactivi de laborator. Bandeletele prin care se citeste glicemia sunt imbibate in niste substante chimice care in contact cu glucoza din sange fac o reactie biochimica. Daca in sange exista o cantitate mare de glucoza atunci si reactia pe care o vor face bandeletele va fi mai mare, si invers cu cat glicemia este mai mica cu atat reactia va fi mai mica.

Metoda prin care vedem daca glucometrul nostru este bun si citeste corect valoarea glicemiei, este metoda compararii cu rezultatele din sangele venos. Adica ne vom duce la un laborator de analize, vom recolta din vena glicemia si simultan, daca este posibil in acelasi timp, daca nu la maxim 1-2 minute, vom recolta si glicemia din deget si o vom testa cu glucometrul. Valorile obtinute se vor compara, astfel vom sti daca glucometrul este bun.

Sange venos vs sange capilar

Se va tine cont ca glicemia recoltata la laborator este din sange venos si cea recoltata pe glucometru este din sange capilar. Fiind din sange diferit, este normal sa existe o minima diferenta intre cele doua rezultate. Se accepta ca si diferenta intre cele doua o valoare de plus/minus 5-10%. Daca din vena rezultatul este 120 mg/dl, atunci rezultatul care va fi acceptat din deget este intre 108 mg/dl si 132 mg/dl (plus/minus 10%)

Asadar, nu vom compara doua glucometre intre ele, deoarece ele vor avea metoda de analiza diferita si evident nu putem sa comparam doua lucruri care nu sunt similare. Vom compara fiecare aparat de glicemie cu valorile obtinute din sangele venos recoltat si lucrat in laborator.

Un alt lucru extrem de important pe care pacientul trebuie sa il stie, este ca nu va compara nici valorile aceluiasi glucometru intre ele. Foarte multi pacienti isi iau glicemia la intervale de 2-3 minute intre ele si obtin valori diferite si apoi vin si reclama ca glucometrul nu este bun.

De ce exista diferente?

NU se recolteaza glicemia la interval de cateva minute, una dupa cealalta pentru ca se vor obtine valori diferite. De ce exista diferente? Pentru ca sangele din care recoltam nu este acelasi. Sangele circula – in fiecare minut inima bate cam de 60-70 de ori, tot de atatea ori ea pompeaza sange catre corp. Deci intr-un minut, la nivel de deget va ajunge sange nou cam de 60-70 ori. Daca sangele circula si vine sange nou, atunci si valoarea glicemiei va fi diferita.

Asadar nu luam glicemii succesive la interval de cateva minute. Vom astepta minim doua ore intre doua masuratori. Daca vom face determinari una dupa alta in interval de cateva minute, trebuie sa tinem cont ca exista acea diferenta despre care va spuneam, diferenta rezultata din circulatia sangelui. Se accepta o diferenta de maxim plus/minus 5-10% intre doua determinari.

Trebuie sa tinem cont ca glucometrul este un dispozitiv medical care ne furnizeaza informatii despre glicemie si sa il folosim asa cum scrie in prospect.

Daca valorile glicemiei sunt exagerat de diferite intre doua determinari succesive, desi ele nu sunt recomandate, sau depasesc pragul de plus/minus 5-10% fata de valoarea obtinuta din vena atunci trebuie sa va adresati producatorului si sa va verifice glucometrul, eventual sa il schimbe daca acesta este defect.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere