Cum ingrijesti diabetul zaharat iarna

Anca Rusen | Rubrica: Educatie diabet | 19 octombrie 2018

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.


Cum ingrijesti diabetul iarna, atunci cand mesele sunt mult mai bogate iar glicemiile cresc mult mai des? In plus, zapada, frigul, gerul, poleiul determina ca activitatea fizica sa nu se mai realizeze.

Pentru persoanele diagnosticate cu diabet zaharat este insa esentiala mentinerea unui bun control al glicemiilor mai ales atunci cand temperaturile sunt foarte scazute.

Specialistii sustin ca in asemenea conditii trebuie respectate anumite reguli. Iata care sunt acestea:

Controleaza frecvent valorile glicemiei

Cand afara este ger nu iti va fi usor sa realizezi controale glicemice din sangele capilar fiindca mainile tale sunt inghetate. Asa ca inainte de a face aceasta actiune, este indicat sa-ti incalzesti mainile la o sursa de caldura.

Oricat de frig este nu renunta la a face sport  

Trebuie sa intelegi ca orice tip de activitate fizica ai alege aceasta va fi de un real ajutor in mentinerea sensibilitatii la insulina. In plus iti va asigura si un bun control glicemic. Daca faci injectii cu insulina, ai grija ca inainte si dupa efortul fizic sa ti controlezi glicemia deoarece efortul fizic determina scaderea valorilor glicemice.

Stai departe de infectiile respiratorii!  

Este recomandat sa previi raceala si gripa iarna, deoarece orice infectie determina alterarea controlului glicemic.

Pentru a preveni raceala poti sa eviti zonele intens aglomerate, dar mai ales sa mergi in luna octombrie la medicul de familie si sa te vaccinezi antigripal. De asemenea, ai grija ca dieta ta sa contina cat mai multe fructe si legume.

Imbraca-te bine cand iesi afara

Imbracamintea joaca un rol important in mentinerea starii de sanatate in timpul iernii. Ai grija sa ai soseste de bumbac iar incaltarile sa fie confortabile si calduroase. Acopera gatul, capul si mainile atunci cand afara sunt temperaturi cu minus. Atentie! Este bine ca inainte de a folosi glucometrul sa-l incalzesti la  nivelul temperaturii corpului si ai grija ca insulina sau medicamentele pe care le iei sa fie ferite de umezeala si frig.

Nu acumula kilograme in plus si evita sedentarismul

Sarbatorile traditionale de iarna sunt asociate cu mese bogate in dulciuri, preparate traditionale si alcool. In plus, frigul de afara te va descuraja sa faci activitati fizice, ceea ce te va determina sa iei in greutate. Incearca sa-ti controlezi meniul de asa natura incat sa consumi alimente usor de digerat, mai sarace in calorii. Incearca sa mentii o activitate fizica usoara, precum mersul pe jos sau cateva exercitii fizice, urcatul scarilor, etc. Daca doresti sa bei un pahar de alcool poti sa o faci dar ocazional, nu uita ca acesta duce la scaderea valoriilor glicemiilor si iti poate influenta negativ tratamentul recomandat de medicul diabetolog.

Etichete: / / / /

Pe acelasi subiect:


Informatii referitoare la hemoglobina glicozilata (HbA1c)

Intelegerea importantei nivelului glicemiei – un pas important in gestionarea diabetului

Sedentarismul la copii

Pot verifica daca folosesc corect dispozitivul de testare a nivelului glicemiei din sange?

Benzile de testare a glicemiei

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere