Cum ne ingrijim pielea iarna daca avem diabet zaharat

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

In timpul sezonului rece pielea necesita o ingrijire mai atenta decat in restul anului, mai ales daca pacientul are diabet zaharat.

Dibetul zaharat predispune pacientul la a avea o piele mai uscata, mai ales atunci cand valorile glicemiei sunt mari. Deshidratarea pielii poate duce la crapaturi sau chiar rani care se vor vindeca mai greu in cazul pacientului cu diabet zaharat. Vremea rece va accentua si ea procesul de vatamare al pielii.

Igiena adecvata

Cel mai important aspect al ingrijirii pielii este o igiena adecvata. Pacientul trebuie sa isi faca baie zilnic si sa acorde o atentie sporita zonelor in care pielea face pliuri (inghinal, axila, sub sani la femei) si picioarelor, in special zonei interdigitale.

In zonele corpului in care se formeaza pliuri igiena trebuie sa fie sporita si dupa ce pacientul face baie trebuie sa se asigure ca a sters bine apa ramasa in acele pliuri. Daca ramane apa acolo exista riscul de iritatii ce ulterior pot deveni rani, fenomen care poarta numele de intertrigo. In aceste zone trebuie aplicata crema emolienta si pielea trebuie tinuta desfacuta (pliul se tine desfacut) pana cand crema intra in piele. Se mai poate aplica pudra de talc pentru a impiedica transpiratia sau chiar deodorant, la fel cu tinerea pliului deschis pana deodorantul se usuca. Nu vom aplica deodorant spray, el poate contine alcool si poate fi iritant, se va aplica roll-on sau deodorand cu bila.

Spatiile dintre degetele de la picioare trebuiesc si ele foarte bine ingrijite. Dupa ce pacientul se spala el trebuie sa stearga toate spatiile dintre degete pentru ca acolo sa nu ramana umezela. Daca in spatiile interdigitale ramane umezeala aceasta poate favoriza aparitia iritatiilor si mai apoi a infectiilor.

Igiena zilnica

Zilnic pacientul trebuie sa se uite, sa inspecteze talpile si spatiile dintre degete pentru a vedea daca nu au aparut modificari. Frecvent, pacientii cu diabet zaharat sufera si de neuropatie periferica si ei nu mai simt durerea de la nivelul picioarelor, astfel pot face infectii fara sa stie de ele.

Insistam asupra igienei zilnice a pacientilor chiar daca este sezon rece si nu transpiram la fel de mult ca vara si chiar daca pacientul locuieste intr-o zona rurala si are acces limitat la apa calda. O piele curata va fi si o piele mai sanatoasa si mai putin predispusa la aparitia unor infectii.

O alta unealta importanta in ingrijirea pielii este crema hidratanta, laptele de corp care trebuie aplicat pe piele dupa ce pacientul a facut baie in asa fel in cat sa asigure o buna hidratare.

Se va aplica o crema emolienta pe corp: maini, picioare, trunchi. Se poate folosi si uleiul de cocos, uleiul de argan sau chiar cel de masline.
Avem nevoie de o crema mai grasa pentru a fi aplicata pe talpi, in special pe calcaie si pe zonele unde se formeaza calusurile (bataturile) pentru a impiedica aparitia unor rani ce pot avea urmari nedorite. In cazul picioarelor se pot folosi cremele cu uree 15% sau 30% daca problemele sunt mai grave. Aplicatiile vor fi zilnice, dupa baie si se va astepta pana cand crema va intra in piele.

Cosmetice hidratante

Pentru zona fetei se vor folosi creme hidratante, din gama celor cosmetice, adaptate fiecarei varste. Folosirea lor este indicata a fi zilnica, dupa ce in prealabil fata a fost curatata, spalata cu apa si sapun de fata.

Pe timpul iernii este important sa avem grija si la vestimentatie. Ea nu trebuie sa fie extrem de stransa pe corp pentru a nu produce rani pielii. Spre exemplu, femeile poarta frecvent dresuri care daca sunt prea fixe pot leza pielea. De multe ori dupa ce se dezbraca o femeie de dres, pielea de pe picioarele ei se va descuama si va „zbura” din acel dres. Acesta este un semn ca pielea este deshidratata si ca trebuie sa foloseasca crema emolienta.

Pielea de crocodil

Un alt semn ca pielea este deshidratata este „pielea de crocodil” in special pe picioare, care arata ca si cum ar avea niste solzi. Acesta este un semnal de alarma ca trebuie intervenit si trebuie sa aveti grija de pielea dumneavoastra. In cazurile grave se produc crapaturi care pot sangera si in final se ajunge la infectii ce pot fi chiar fatale.

Buzele sunt si ele parte integrata a corpului nostru si trebuiesc si ele ingrijite pe timpul iernii. Ele trebuiesc ajutate impotriva frigului cu aplicatii zilnice de crema emolienta sau „strugurel” mai ales atunci cand iesim din casa si sunt expuse la temperaturi extreme. Daca nu le vom ingriji poate aparea inflamarea comisurilor bucale (acele zone de roseata initial, apoi de piele ce se descuameaza in jurul gurii, in special in spatiul din coltul gurii). In afara de faptul ca sunt inestetice, ele sunt si dureroase, se rup, apoi supureaza si ustura foarte tare.

Etichete: / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere