Cum poate fi prevenita depresia?

Interviul este realizat cu Adina Gurita

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

Cum poate fi prevenita depresia?

Depresia este extrem de raspandita, ea apare din cauza convingerilor irationale. Ce sunt convingerile irationale? Sunt acele idei, acele ganduri care se formeaza inca din copilarie. Si ele se formeaza, dar revin active doar in interactiune cu mediul, persoanele importante din viata ta, evenimentele importante iti pot activa acele credinte irationale.

Daca nu iei numai note de zece, nu esti bun de nimic. Si de cate ori vei fi intr-o situatie in care nu vei reusi sa iei numai zece, atunci tie o sa ti se activeze aceasta credinta, ca nu esti bun de nimic, ca nu o sa reusesti sa faci nimic.

Asa ca inca din copilarie, formele depresiei pot sa se accentueze si sa se dezvolte odata cu dezvoltarea ta.

Ce poti face? In primul rand iarasi ajungem la parinti, parintii pot avea un rol extraordinar de important. Sa inveti copilul ca a gresit este in regula, nu se intampla nimic daca gresesti. Greseala nu trebuie stearsa cu radiera, greseala trebuie taiata, pentru ca daca o stergem nu dispare, ci daca o tai ea este acolo asa cum este si daca o stergi, doar ca poti sa o repari, poti sa faci ceva diferit.

Ce poti face tu diferit daca acel lucru nu a functionat? Si atunci invatand modalitati de copying, dezvoltandu-i copilului, el va sti cum sa reactioneze in diverse situatii stresante, pentru ca de fapt cel care declanseaza depresia, este factorul stresant. Si stiind cum sa il gestionezi nu vei ajunge intr-o forma de depresie, pentru ca in spatele depresiei se afla foarte multa neincredere, multa critica, autoflagelare, stima de sine scazuta. Lucrurile acestea se invata si sunt influentate in special de interactiunea cu parintii si cu oameni importanti din viata ta.

Etichete: / / / / / /

Interviul este realizat cu Adina Gurita

Psihoterapeut Cognitiv Comportamental

Pe acelasi subiect:


Care este varsta recomandata pentru inceperea vietii sexuale?

Ce este fobofobia?

Ce este erotomania?

Cum depasim frica de singuratate acceptand langa noi persoane care ne fac rau?

Ce trebuie sa stim despre importanta locului in care locuim?

Asociatia Acces la Sanatate © 2024

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere