Cum pot verifica daca HbA1c este in limite normale?

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Daca acest articol mi-a raspuns la o intrebare, ce fac cu el?
Il trimiteti mai departe cunoscutilor si necunoscutilor prin email, Facebook, Twitter sau Whatsapp.

 

Daca nu, ce pot face pentru a ajunge acolo?

Hemoglobina glicozilata (HbA1c) este analiza folosita pentru a vedea daca un pacient cu diabet zaharat este bine echilibrat sau nu. Aceasta investigatie de laborator reprezinta media glicemiilor din ultimele 90 de zile.

Glucoza din sange se leaga enzimatic de hematii (celulele rosii ale sangelui) si dau o valoare numerica pentru HbA1c. Cu cat valoarea glicemiei este mai mare, cu atat se leaga mai mult zahar de celulele rosii de sange, iar consecinta este ca valoarea hemoglobinei glicozilate va fi mai mare.

Aceasta analiza arata media glicemiilor din ultimele 3 luni, deoarece durata de viata a unei hematii este de 90 de zile, in medie, astfel putem analiza date doar din aceasta perioada. Pentru a vedea mai multe detalii despre HbA1c, va rugam sa accesati articolul: „Hemoglobina glicozilata„.

Cum verific daca HbA1c este in limitele normale?

Prin recoltarea acestei analize de sange. Limitele normale vor fi intre 4-6% pentru o persoana care nu are diabet zaharat (cu amendamentul ca aceste valori pot fi usor diferite in functie de fiecare laborator in parte).

La o perosana cu diabet zaharat se accepta ca fiind o valoare buna a hemoglobinei glicozilate:

  • sub 7% la persoanele tinere fara alte boli asociate,
  • sub 7.5% la pacientii cu diabet zaharat de tip 1, copii foarte mici sau adolescenti, sau la pacientii cu diabet care au si alte patologii asociate,
  • sub 8% sau chiar nu exista o limita la persoanele foarte inaintate in varsta sau cu probleme de sanatate care produc o speranta de viata scazuta.

Ce intelegem prin valoare buna a HbA1c?

O valoare la care consideram ca pacientul este bine echilibrat din punct de vedere al glicemiei si la care nu risca sa dezvolte complicatii cronice ale diabetului zaharat.

Tinta de hemoglobina glicozilata este bine sa se atinga fara hipoglicemii. Daca un pacient are alternanta mare intre glicemii ridicate si valori scazute, media lui va fi una buna, insa el nu este considerat un pacient bine echilibrat. De dorit este ca glicemiile lui sa fie cat mai constante, in limitele de 80-130mg/dl.

HbA1c trebuie recoltata periodic la toti pacientii, cu indicatii diferite in functie de tratamentul fiecaruia, astfel:

  • pacientii cu diabet zaharat de tip 2 tratat doar prin dieta, fara medicatie orala sau insulina, vor efectua hemoglobina glicozilata minim o data pe an,
  • pacientii cu diabet zaharat de tip 2 tratati prin dieta si antidiabetice orale, vor efectua hemoglobina glicozilata minim de doua ori pe an,
  • pacientii cu diabet zaharat de tip 1 sau cei de tip 2 tratati cu insulina trebuie sa efectueze hemoglobina glicozilata de 3-4 ori pe an,
  • pacientii copii sau tineri cu diabet zaharat de tip 1 vor efectua hemoglobina glicozilata la 3 luni,
  • in cazul unui pacient nou diagnosticat cu diabet zaharat, HbA1c se va efectua la debutul bolii, apoi la 3 luni de la debut si de la inceputul tratamentului si apoi dupa inca 6 luni; el va urma apoi indicatiile in functie de tipurile de tratament descrise mai sus.

Dupa ce am recoltat HbA1c si a venit rezultatul analizei, daca constatam ca valoarea depaseste tinta terapeutica propusa, ce facem?

In primul rand ne adresam medicului diabetolog impreuna cu care aflam care sunt motivele pentru care nu s-a atins tinta.

Motivele principale pentru care un pacient nu atinge tinta teraputica pentru hemoglobina glicozilata:

  • nerespectarea dietei,
  • nerespectarea tratamentului,
  • tratamentul nu mai este suficent si trebuie modificat.

In functie de motivul pentru care pacientul nu a atins tintele teraputice avem si o serie de solutii:

  • daca dieta nu a fost respectata, i se va reexplica pacientului dieta si i se va reaminti faptul ca dieta inseamna mai mult decat jumatate din tratamentul diabetului zaharat, iar daca nu va respecta regimul nici un tratament nu va fi eficient in cazul lui,
  • daca pacientul nu si-a administrat corect tratamentul, i se reexplica modul de administrare al medicatie orlale si/sau a insulinei si se reincearca acest tratament inca o perioada de timp,
  • in cazul in care tratamentul respectiv nu isi mai face efectul, el este fie schimbat, fie se mai adauga la el o alta clasa de tratament. Se poate ca un pacient sa fie pe antidiabetice orale si acestea sa nu mai controleze eficient glicemia; se mai adauga un medicament si mai apoi inca unul (tripla terapie).

Daca nici atunci cand pacientul ia trei pastile antidiabetice, glicemia lui nu este controlata, se introduce tratamentul cu insulina pentru obtinerea echilibrului metabolic.

Acest articol este realizat cu sprijinul:

Etichete: / / / / / / / / / / / /

Articolul este realizat de Dr Parliteanu Oana-Andreea

Medic Diabet, Nutritie si Boli Metabolice

Pe acelasi subiect:


Sfaturi pentru un adolescent nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Sfaturi pentru un adult nou diagnosticat cu diabet zaharat tip 2

Situatii in care nu putem administra antidiabeticele orale

Examenul ocular anual pentru diabetul de tip 1

Principalele riscuri si complicatii ale exceselor din perioada de Paste

Asociatia Acces la Sanatate © 2025

Toate informatiile disponibile pe portalul Diabet AZ sunt furnizate in scop strict educational. Aceste informatii nu vor fi utilizate pentru autodiagnostic sau tratament pentru nicio problema de sanatate. Aceste informatii NU INLOCUIESC CONSULTATIA EFECTIVA si NU CONSTITUIE OPINIE MEDICALA.
Aceste informatii pot sa nu fie adecvate situatiei medicale pe care o are utilizatorul. Cu toate ca articolele redactate de medici se bazeaza pe experienta medicala a acestora si pe literatura de specialitate nu garantam acuratetea lor si nici adecvarea cu situatia medicala specifica a utilizatorului.
Mai multe despre Termenii si conditiile de utilizare a site-ului aici.
Contact rapid

Contacteaza un profesionist in sanatate

Processing...
Thank you! Your subscription has been confirmed. You'll hear from us soon.
Newsletter Diabet-AZ
ErrorHere