Interviul este realizat cu Adina Gurita
Cum sa reactionam ca si parinti!? Pentru ca, ca si terapeuti, stim cum sa reactionam si avem o gramada de strategii. Insa, cel mai important este sa reactionam ca parinti, pentru ca, de cele mai multe ori, bullying-ul incepe din familie, acolo se intampla lucruri.
Bullying-ul este de fapt o forma de agresivitate. Agresivitatea verbala poate fi atat fizica cat si emotionala si atunci in familie incepe bullying-ul de fapt, iar copiii invata sa fie agresivi din familie. Asa ca, de fapt, discutia de terapeutizare incepe inca din familie si este de vazut acolo ce nu functioneaza si ce metode de comunicare exista.
Dar daca, sa zicem, ca suntem la scoala si observam un fenomen de bullying, putem sa intervenim ca si profesori, putem sa intervenim ca si copii, in spatele oricarui copil agresiv exista o gramada de lucruri nesatisfacute, de nevoi, de carente afective, care il imping pe acel copil sa isi impuna cumva autoritatea, sa atraga atentia, sa traga un semnal de alarma: ”hei sunt si eu pe aici!”.
Orice copil agresat este bine sa fie educat, sa i se explice ca poate sa reactioneze mergand la un adult. Daca nu, la diriginte, la un profesor, la director, la parinte acasa si spunadu-i ce se intampla.
Dar parintii pot observa ca acel copil a fost agresat din atitudinea pe care o are. De aceea, parintii pot sa isi dea silinta sa fie un pic mai atenti la nevoile copiilor lor. Pentru ca observand nevoile, obeservi ca se intampla ceva, altceva cu el, si atunci il poti ajuta sa inteleaga ce se intampla de fapt, ca acel copil nu este rau ci pur si simplu are nevoie de atentie sau de indrumare specializata.
Sa i se explice si sa se vada de unde vine acea forma de agresivitate, ce ar putea sa schimbe, cum ar putea sa isi rezolve problema astfel incat sa se diminueze forma asta de agresivitate. Pentru ca, cumva, exista un circuit, va fi agresat un copil iar el desi este submisiv in acel moment va agresa la randul lui. Si atunci nu se va termina niciodata ciclul asta. Pana la urma, daca stam sa ne gandim, bullying-ul exista de cand lumea si pamantul, doar ca formele lui nu erau atat de grave.
Interviul este realizat cu Adina Gurita
Psihoterapeut Cognitiv Comportamental